Αλλάζει το καθεστώτος προστασίας του λύκου: Τι σημαίνει αυτό για κυνηγούς και κτηνοτρόφους

Ο λύκος πλέον θα μπορεί να θηρεύεται όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη με απόφαση της πολιτείας

Η πρόσφατη απόφαση της Σύμβασης της Βέρνης να αλλάξει το καθεστώς προστασίας του λύκου από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος, σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις για την κτηνοτροφία και την κυνηγετική κοινότητα.

Η αλλαγή, που θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025, δίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του λύκου, προσφέροντας δυνατότητες αντιμετώπισης των αυξανόμενων ζημιών στην κτηνοτροφία, καθώς και της αυξανόμενης ανησυχίας των κυνηγών για την ισορροπία της πανίδας και την ακεραιότητα των σκύλων τους.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπου ο λύκος έχει επιστρέψει, ίσως και ξεπεράσει, την αρχική του κατανομή, η συνύπαρξή του με την κτηνοτροφία αποτελεί πλέον μεγάλη πρόκληση. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά απώλειες ζώων λόγω αρπαγής, ενώ οι κυνηγοί αναφέρουν ανισορροπία στα οικοσυστήματα, κυρίως λόγω των αυξημένων πληθυσμών θηρευτών καθώς και εκατοντάδες νεκρά κυνηγόσκυλα εξαιτίας των λύκων.

Επιπρόσθετα τα δεκάδες τροχαία ατυχήματα, ετησίως, με λύκους χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στην πολιτεία για άμεσα μέτρα. Η νέα ρύθμιση της ΕΕ επιτρέπει τη λήψη μέτρων ελέγχου των τοπικών πληθυσμών λύκων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το είδος παραμένει προστατευόμενο. Ο λύκος πλέον θα μπορεί να θηρεύεται όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη με απόφαση της πολιτείας.

Οφέλη και Υποχρεώσεις
Οι κυνηγοί μπορούν να δουν αυτή την αλλαγή ως ένα βήμα προς μια ισορροπημένη διαχείριση της άγριας ζωής, ενώ οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενισχυμένα μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, μέσω κρατικής υποστήριξης και νέων πρωτοβουλιών. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να διατηρήσουν τον πληθυσμό των λύκων σε ικανοποιητική κατάσταση, επενδύοντας σε μέτρα όπως η πρόληψη ζημιών η οποία είναι σημαντική.

Την αντίθεσή τους φαίνεται να εξέφρασαν ομάδες φιλοζωικών σωματείων. Επικαλούνται δεδομένα από έκθεση του 2023, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές που προκαλούν οι λύκοι στην κτηνοτροφία είναι ελάχιστες. Πιο συγκεκριμένα , από τα 68 εκατομμύρια αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στην Ευρώπη, 50.000 χάνονται κάθε χρόνο λόγω επιθέσεων λύκων, δηλαδή ποσοστό 0,065%. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος αυτός δεν δικαιολογεί την αλλαγή στο καθεστώς προστασίας του ζώου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης ψήφισε υπέρ της πρότασης της ΕΕ για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου από «αυστηρώς προστατευμένο» σε «προστατευόμενο». Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025. Μετά την ημερομηνία αυτή, η ΕΕ θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της οδηγίας για τους οικοτόπους. Η Επιτροπή θα προτείνει στοχευμένη νομοθετική τροποποίηση για τον σκοπό αυτό, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η αλλαγή αυτή θα δώσει πρόσθετη ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά τη διαχείριση των τοπικών πληθυσμών λύκων. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι ο λύκος θα παραμείνει προστατευόμενο είδος, τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης των κρατών μελών θα πρέπει να επιτύχουν και να διατηρήσουν ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.

Οι επενδύσεις σε κατάλληλα μέτρα πρόληψης ζημιών εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για τη μείωση της θήρευσης ζώων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τέτοιων μέτρων μέσω χρηματοδότησης και άλλων μορφών στήριξης.

Ιστορικό
Βάσει εμπεριστατωμένης ανάλυσης σχετικά με το καθεστώς του λύκου στην ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2023 να αλλάξει το καθεστώς προστασίας του λύκου, το οποίο εγκρίθηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2024. Η πρόταση της Επιτροπής αντιστοιχούσε επίσης στη θέση που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες
Πρόταση της Επιτροπής για την αλλαγή του διεθνούς καθεστώτος των λύκων από «αυστηρώς προστατευμένο» σε «προστατευόμενο» με βάση νέα στοιχεία σχετικά με την αύξηση των πληθυσμών και των επιπτώσεων.

Προσφορά
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Σημαντικά νέα για τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας. Η Σύμβαση της Βέρνης αποφάσισε να προσαρμόσει το καθεστώς προστασίας των λύκων. Επειδή χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της διατήρησης της άγριας ζωής και της προστασίας των μέσων βιοπορισμού μας.»

Γιέσικα Ρούσβαλ (επίτροπος Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας των Υδάτων και Ανταγωνιστικής Κυκλικής Οικονομίας): «Η πολιτική διατήρησης και οι προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του λύκου έχουν στεφθεί με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες. Η πραγματικότητα στο έδαφος, ωστόσο, αλλάζει. Οι ολοένα αυξανόμενοι πληθυσμοί λύκων και ο κίνδυνος που εγκυμονεί αυτό δικαιολογεί την προσαρμογή του καθεστώτος νομικής προστασίας του λύκου. H Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης ψήφισε υπέρ της πρότασης της ΕΕ να αλλάξει το καθεστώς προστασίας του λύκου από «αυστηρώς προστατευμένο» σε «προστατευόμενο». Ως επόμενο βήμα, θα προτείνουμε την επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ σύμφωνα με την παρούσα απόφαση»
Πηγή:kynigesia.gr