Η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις και η νέα, μετά covid-19 εποχή, προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να μετέχουν και να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις, αλλά κυρίως και να τις υλοποιούν «από τα κάτω».
Στατιστικά, κάθε 250-300 χρόνια διαφοροποιείται το πολιτιστικό περιβάλλον της δυτικής κοινωνίας, όπου ζούμε σήμερα. Τον Μεσαίωνα, διαδέχθηκε η Αναγέννηση, μετά είχαμε την Βιομηχανική Επανάσταση και από ότι φαίνεται θα ακολουθήσει η κοινωνία της Γνώσης, άλλοι την λένε εποχή 4.0.
Στατιστικά η περίοδος προσαρμογής από το ένα περιβάλλον στο καινούργιο διαρκούσε 30-40 χρόνια. Η περίοδος αλλαγής από την Βιομηχανική Επανάσταση προς την Κοινωνία της Γνώσης άρχισε το 2008 με αφορμή την χρηματιστηριακή κρίση της «φούσκας» των στεγαστικών δανείων της Leaman Brothers. Είχε εκτιμηθεί ότι η περίοδος μεταφοράς στο νέο πολιτιστικό περιβάλλον θα ολοκληρωνόταν το 2050, αλλά η πανδημία covid-19, ίσως το φέρει στο 2040.
Οι «ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ-Τρίτη, 20.00», μια πρωτοβουλία με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231, Μενίδι) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, με την προτροπή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7/9/2020) διαμόρφωσαν προτάσεις για το ΟΡΑΜΑ 2040 υπαίθρου, το οποίο εξειδίκευσαν για την Αττική με τον τίτλο «ΑΡΑΤΤΙΚΑ».
Οι «ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ» ξεκίνησαν την πρωτοβουλία να συζητούν τα θέματα που τις απασχολούν στις 14/10/2020, όταν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας οργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση. Έκτοτε οι Αγρότισσες πραγματοποίησαν σαράντα δύο (42) συζητήσεις, κυρίως κάθε Τρίτη, στις 20.00, με πολλά θέματα από τα οποία διακρίνεται η συμβολή στην ολοκλήρωση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 για την ύπαιθρο.
Ήδη σχεδιάζεται η συνδιαμόρφωση μιας συλλεκτικότερης εκδήλωσης στις 15 Οκτ 2021, στην Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, και στις 16 Οκτ 2021, στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, με πρόθεση να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την υλοποίηση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής φιλοδοξεί να συνδιαμορφωθούν στόχοι για το ΟΡΑΜΑ 2040 της Υπαίθρου Αττικής με το όνομα «ΑΡΑΤΤΙΚΑ».
Το σχέδιο ΑΡΑΤΤΙΚΑ είναι μια απτή δραστηριότητα των δυνατοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών στις νέες συνθήκες.
Οι νέες συνθήκες περιλαμβάνουν τον νέο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία μέχρι σήμερα απλά χρησιμοποιούνταν σαν πολιτική δικαιολογία («ξέπλυμα», διαβούλευση, εκλογές κλπ) από το κράτος ή/και σαν μια δικαιολογία ελευθεριότητας επιλογής από την αγορά.
Μέχρι σήμερα την ισχύ της εξουσίας την έπαιρναν εναλλάξ είτε το κράτος (πολιτικοί) είτε η αγορά (τράπεζες, εταιρείες), ως ένα εκκρεμές. Και τα δύο μέρη «υποκλέπτουν» κάθε φορά περιστασιακά την ισχύ από την Κοινωνία των Πολιτών, είτε με προεκλογικές υποσχέσεις (πολιτικοί), είτε με χορηγίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (εταιρείες), όπου «εξαγοράζονται» τα ασθενέστερα οικονομικά κομμάτια της Κοινωνίας των Πολιτών, εάν «όλα» και «όλοι» μπορούν να είναι εκχρηματισμένα ή απλά χρηματισμένα …
Το κύρος της αγοράς (τράπεζες, εταιρείες) καταρρακώθηκε μετά την χρεωκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος (το 2008) και το κύρος του κράτους (πολιτικοί) αποδυναμώθηκε από τα διάσπαρτα σκάνδαλα των πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας. Και οι δύο αυτοί πόλοι είχαν σκληρά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, είτε το πυραμιδικά ιεραρχικό κράτος, είτε οι πολυεθνικές εταιρείες και τα lobbyies τους.
Η αποδυνάμωση των δύο ισχυρότατων πόλων εξουσίας (κράτος & αγορά) επέτρεψε να «ανατείλει» η Κοινωνία των Πολιτών. Στην συνεννόηση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών βοηθά πάρα πολύ το ανοικτό ελεύθερο διαδίκτυο. Και η πανδημία covid-19 επιτάχυνε πάρα πολύ τις εξελίξεις. Ήδη μπορούν να γίνονται οι Γενικές Συνελεύσεις των οργανώσεων μέσω τηλεδιασκέψεων και να παίρνονται έγκυρες αποφάσεις και να γίνονται τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, χωρίς κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες και μετακινήσεις. Πλέον όλοι μπορούν (αν έχουν τον εξοπλισμό) να μετέχουν από το σπίτι τους, αρκεί να έχουν την καλή διάθεση και στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις.
Ακόμα και συνέδρια μπορούν να γίνουν, και έγιναν. ΟΧΙ συνέδρια όπου κάποιοι σοφοί ανακοινώνουν κάποια πράγματα. Αυτά τα πράγματα πλέον τα βρίσκεις ελεύθερα στο διαδίκτυο και στην Wikipedia. Αλλά συνέδρια, με συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, θέσεων και εμπειριών, όπου για τις γνώσεις και πληροφορίες απλά υπήρχε παραπομπή πριν την έναρξη του συνεδρίου στους συμμετέχοντες, ώστε τα συνέδρια να είναι παραγωγικά, με συμμετοχή όλων των πολιτών.
Είχα την χαρά να παρακολουθήσω πάρα πολλές δραστηριότητες των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών το τελευταίο δεκάμηνο.
Συγχαρητήρια αξίζουν στις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ των συναντήσεων κάθε «ΤΡΙΤΗ, 20.00», διότι: (1) καθορίσθηκε το περίγραμμα-αντικείμενο των θεματικών, (2) συμφωνήθηκαν και ήταν γνωστές οι διαδικασίες συμμετοχής και συζητήσεων, (3) ορίσθηκε σταθερή ημέρα και ώρα συναντήσεων, (4) υπήρχε προδημοσίευση & ελεύθερος σύνδεσμος, (5) υπήρχε πάντα κοινοποίηση των διαμειφθέντων, (6) οι συζητήσεις ήταν δημόσιες, (7) τα video των εκδηλώσεων είναι ελεύθερα αναρτημένα στο διαδίκτυο, (8) η συμμετοχή είναι ελεύθερη, (9) όλες οι οθόνες-camera είναι ανοικτές συνεχώς, (10) όλοι οι συμμετέχοντες είναι ορατοί σε όλους, (11) ο χρόνος ήταν ισοκατανεμημένος, (12) δεν δινόντουσαν «βεβαιώσεις» συμμετοχής, (13) δεν υπήρχε «δάσκαλος» που έκανε ανακοινώσεις …, (14) μιλούσαν όλοι, έστω και λίγο, (15) υπήρχε στάδιο γνωριμίας-ακούσματος ονόματος, (16) η διάρκεια ήταν καθορισμένη, με σεβασμό στους μετέχοντες, (17) γινόντουσαν ανακεφαλαιώσεις ενδιάμεσα, (18) υπήρχε κατάληξη για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, (19) δεν διολίσθησαν οι συζητήσεις σε «αντιδικίες», (20) διασυνδέθηκαν οι εκδηλώσεις και με άλλα δίκτυα Κοινωνικής δικτύωσης (social media, facebook, googlegroups, μαζικά μηνύματα κλπ).
Με ενθουσιασμό παρακολούθησα αρκετές συζητήσεις όπου μετείχαν απλοί πολίτες, χωρίς «καπέλα» και τίτλους. Απλά με το όνομά τους, σαν συμπολίτες, συνάνθρωποι, της Κοινωνίας των Πολιτών. Ένα πραγματικό μεγαλείο συμμετοχής για ανθρώπους χωρίς συμπλέγματα (ανωτερότητας ή κατωτερότητας) …
Το «μεγαλείο» της διαδικτυακής σύνδεσης είναι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ισότιμα συμμετέχοντα μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, και όχι η «εκπομπή» γνώσεων και πληροφοριών από κάποιαν αυταρχική ιεραρχία-εξουσία ή από κάποιον/αν που κατέχει την εξουσία της πρόσβασης … «ιδιοκτησιακά» …
Σε όλα όσα έζησα το τελευταίο δεκάμηνο, ξεκάθαρα υπήρχε πρόβλημα με τους ψηφιακά αναλφάβητους. Στην ουσία ο «κοινωνικός» αποκλεισμός είχε σχέση κυρίως με την δυνατότητα χειρισμού της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και της κατοχής των απαραίτητων μέσων επικοινωνίας (έξυπνα κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets), δίκτυα και ικανότητες δικτύων.
Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί απλά να είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας «αθλιότητας» (government) ή μια πραγματική ευκαιρία μιας νέας μορφής διοίκησης (governance) και συμμετοχής στον σχεδιασμό, στην λήψη των αποφάσεων, στην συμμετοχή στην υλοποίηση και στην ευρεία αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Μέχρι σήμερα όλα δείχνουν ότι εκσυγχρονίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.
Με αυτήν την έννοια αξίζουν συγχαρητήρια στην κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231) γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής η οποία είχε την ευθύνη για τις «ΤΡΙΤΕΣ των ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ» και η οποία ήδη κάλεσε τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ στην συζήτηση «ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΖΙ» την Τρίτη, 6 Ιουλ 2021, στις 21.00.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα