Ε. Σκούφα: «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ και ο λαός θα αναδείξει ισχυρή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας»

Ομιλία στη Βουλή της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυς Σκούφα για τον εκλογικό νόμο

«Επιχειρείτε να χτίσετε ένα κοστούμι δημοκρατικής νομιμοποίησης πάνω στη σπέκουλα κάποιου πιθανού εκλογικού ποσοστού που εκτιμάτε ότι θα λάβετε, βέβαια με την προϋπόθεση να μη στραβώσει και πολύ η διακυβέρνησή σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Η μεγάλη αποχή από τις εκλογές 

Όπως τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας, από το 2012 και μετά, ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών απέχει συστηματικά από τις κάλπες και δυστυχώς, σε αυτό ανήκει και σημαντικό κομμάτι νέων ανθρώπων, χωρίς ποτέ να γίνουν επαρκείς συζητήσεις εντός της Βουλής για τις αιτίες των μεγάλων ποσοστών αποχής. «Πιστεύετε αλήθεια, πως η ενισχυμένη αναλογική, το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που θέλετε να επανεισάγετε, το όποιο μπόνους, όποιου αριθμού εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμα και αν το πρώτο κόμμα έχει διαφορά της τάξης του 0,5% από το δεύτερο, είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα; Είναι ένα εκλογικό σύστημα που θα φέρει το 44% που απείχαν στις τελευταίες εκλογές, στις κάλπες;» υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Η απλή αναλογική δίνει αξία σε κάθε ψήφο 

 «Η μόνη ισχυρή και λειτουργική Δημοκρατία είναι η συμμετοχική Δημοκρατία» σημείωσε, και πρόσθεσε πως η συμμετοχική Δημοκρατία εξασφαλίζεται μόνο μέσα από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργότερο συμμετοχή, καθώς δίνει την ίδια αξία σε κάθε ψήφο. 

Ισοτιμία της ψήφου αλακάρτ από τη Ν.Δ

Η βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για αρχή της ισοτιμίας της ψήφου αλακάρτ, την οποία επικαλείται η Ν.Δ ευκαιριακά κι ανάλογα με τις συγκυρίες. Η ΝΔ ξεχνάει το πολύ τρανταχτό γεγονός ότι στη συνείδηση της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών το μπόνους των τριάντα, των σαράντα, των πενήντα εδρών είναι πλήρως απονομιμοποιημένο. «Μιλάμε για πενήντα βουλευτικές έδρες οι οποίες δεν στηρίζονται στην εκλογική δύναμη της ψήφου» πρόσθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι όλα γίνονται βάσει μικροκομματικού σχεδιασμού. Καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις μεθεπόμενες πάλι με αυτοδυναμία. «Αυτό το σενάριο ανήκει στη φαντασία σας και εκεί θα παραμείνει. Εργαλειοποιείτε συνεχώς και συστηματικά τη νομοθεσία για το κομματικό σας όφελος. Υποβιβάζετε τη σημασία της ψήφου, της κάθε ψήφου» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας 

Το σχέδιο εκλογικού νόμου της Ν.Δ δεν καλλιεργεί ούτε μια υποψία κυβερνητικής συνεργασίας, σε αντίθεση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Η κα Σκούφα ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, μιας χώρας με οικονομική ευρωστία, η οποία επιπλέον διακατέχεται επί δεκαετίες από κουλτούρα συνεργασιών. Επιπλέον όπως σημείωσε, το σχέδιο νόμου δεν επιδιώκει το πολιτικά και ηθικά βέλτιστο, αφού ανακατεύει μια δοκιμασμένη συνταγή, μια συνταγή που μιλά για μονοκομματικές κυβερνήσεις. Όμως, αυτές ακριβώς οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είχαν το τιμόνι της χώρας για σαράντα χρόνια και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Ο ισχυρότερος παράγοντας: η λαϊκή βούληση 

«Δεν υπολογίζετε κυρίες και κύριοι της ΝΔ έναν ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα αστάθμητο παράγοντα, τον οποίο κανένας εκλογικός νόμος δεν μπορεί να προβλέψει, και αυτός δεν είναι άλλος από τη λαϊκή βούληση. Βάλτε το πολύ καλά στο μυαλό σας: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ενάντια στα σχέδιά σας με την απλή αναλογική και ο λαός θα αναδείξει τη νέα ισχυρή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, ο λαός της χώρας μας και προπάντων η Δημοκρατία» κατέληξε η κα Σκούφα.