Αναπάντητα άφησε τα ερωτήματα της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ο υπουργός Εργασίας Κ. Ιωάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην ολομέλεια της Βουλής, με θέμα: «Δημιουργία νέου συστηματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19)». Ο υπουργός Εργασίας ούτε στην πρωτομιλία του, αλλά ούτε και στην δευτερολογία του απάντησε στις ερωτήσεις της κα Σκούφα. Αντίθετα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των κυβερνητικών επιλογών και υποβάθμισης των συνεπειών των αποφάσεων της κυβέρνησης τη Νέας Δημοκρατίας στους χιλιάδες εργαζόμενους.
Η εργατική νομοθεσία, η ανεργία, η εκ περιτροπής εργασία από το SURE
Στην πρωτομιλία της η βουλεύτρια Πιερίας κα Σκούφα αφού επεσήμανε ότι η ερώτηση κατατέθηκε στις 30 Μαρτίου και αφορούσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας λόγω του κορωνοϊού, ζήτησε συμπληρωματικά απαντήσεις από τον υπουργό για τις μετέπειτα εξελίξεις.
«Αληθεύει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συνάψει συμφωνία με την Κομισιόν και να εκταμιευθούν τα 748 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν θα μπουν στην πραγματική οικονομία, αλλά θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, έχει συμφωνήσει –στο πλαίσιο αυτής της εκταμίευσης- με την Κομισιόν για μόνιμες, διαρθρωτικές αλλαγές στην ατομική εργατική νομοθεσία;», ρώτησε τον υπουργό.
Η κ. Σκούφα αναφέρθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν για την τελευταία αξιολόγηση η οποία περιγράφει με άκρως μελανά χρώματα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανεργίας, παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και χαμηλού εισοδήματος και για αύξηση των ποσοστών φτώχειας στη χώρα, τα οποία –σημειωτέον- είναι ήδη πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα SURE, πόσα είναι τα κονδύλια που έχει διεκδικήσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ήταν παρών ο Υπουργός στη διάσκεψη των Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν στήριξε το αίτημα των ευρωπαϊκών συνδικάτων για εκταμίευση χρημάτων στο πλαίσιο του SURE όχι μόνο ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, αλλά ανάλογα και με τα ποσοστά ανεργίας και αν, τέλος, το ίδιο το πρόγραμμα SURE από τη δομή του επιδοτεί μόνο την εκ περιτροπής εργασία ή αν αυτή η επιδότηση αποτελεί καθαρά και μόνο πολιτική επιλογή της συγκεκριμένης Κυβέρνησης.
Η ανάπτυξη που Θα ξεκινούσε, αλλά σταμάτησε τον Ιούνη του 2019
Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης παίρνοντας το λόγο δεν απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν, παρά εστίασε στο διαδικαστικό της ερώτησης, λέγοντας ότι τέθηκαν άλλα ερωτήματα από αυτά που αναγράφονταν στην ερώτηση που κατατέθηκε πριν από δύο μήνες! Ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης και προτίμησε αν και γνώριζε τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως κατατέθηκαν στο πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι, να ρωτά ως αυτός να ήταν ο ερωτών και όχι η κ.Σκούφα.
Ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τα μέτρα της κυβέρνησης
Στην δευτερολογία της η κα Σκούφα αναφέρθηκε στον αποκλεισμό από το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, μιας σειράς κατηγοριών εργαζομένων, αλλά και ανέργων, υποψήφιων συνταξιούχων, των «αόρατων ανθρώπων», που δεν τέθηκαν στα τότε προστατευτικά μέτρα της Κυβέρνησης, όπως οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι στο Δημόσιο και στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι 30 χιλιάδες εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης που έληξαν το φθινόπωρο του 2019, οι 30 χιλιάδες και πλέον εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019, οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, με μπλοκάκι, αυτοί που ασφαλίζονται με εργόσημο, οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και όσοι εξακολουθούν και υφίστανται ντροπιαστικά τις συνέπειες της εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
Επίδομα μόνο στο ένα τρίτο των ανέργων
Επίσης στους μακροχρόνια ανέργους όπου μόνο το ένα τρίτο καλύφθηκε από το ειδικό επίδομα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο. «Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας. Αναφορά έγινε και στην αύξηση της ανεργίας ως επακόλουθο των μέτρων που λήφθηκαν τα οποία «όχι μόνο δεν είναι οριζόντια, αλλά και κατακερματίζουν και βάζουν παραθυράκια επί παραθυρακίων, και τελικά αυξάνουν την ανεργία αντί να την μειώσουν».
Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ: ρευστότητα στην αγορά και τις επιχειρήσεις
Σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ και καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αναχαιτίσει ολοσχερώς κι άμεσα την ύφεση, σημείωσε η κα Σκούφα, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η πλήρης καταβολή των μισθών και η παροχή ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις. «Αυτήν την επιλογή, για την πλήρη κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους, δεν την προκρίνατε. Αυτό που θέλετε είναι να έχετε εργαζόμενους λάστιχο, με μισούς μισθούς, με μισή ζωή», είπε χαρακτηριστικά
Υπουργός Εργασίας: «Αναπληρώνουμε ένα μέρος από το εισόδημα»
Απαντώντας στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας δεν αρνήθηκε την αύξηση της ανεργίας ή της πολύ μεγάλης ύφεσης. Επέμενε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα ώστε από το 2021 η χώρα να μπει σε νέα φάση. Υπεραμύνθηκε για την στάση της κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα SURE, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν αυτό το πρόγραμμα στηρίζει ευέλικτες μορφές εργασίας ή είναι αυτή η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Δήλωσε ακόμη ότι τα μέτρα αυτά στηρίζουν την απασχόληση και βοηθούν να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Παρουσίασε μάλιστα και τμηματικά στοιχεία, όπως βόλευαν, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του. Όμως και η προηγούμενη θητεία του στο ίδιο υπουργείο αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις και τις δικές του και της κυβέρνησής του.
Μισός μισθός, μισή δουλειά, μισή ζωή…