Ιδρύθηκε το 19ο υπουργείο: Μετανάστευσης και Ασύλου – Υπουργός ο Ν. Μηταράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Γ. Κουμουτσάκος

Την ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Την θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου, Νότης, Μηταράκης, ο οποίος ήταν υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τις αρμοδιότητές του κ. Μηταράκη αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Οι κ.κ. Μηταράκης και Κουμουτσάκος αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ορκίστηκαν στις νέες θέσεις τους με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας αναχώρησε για τον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας την ίδρυση του νέου υπουργείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε ότι η ίδρυση του νέου υπουργείου έγινε κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα», κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• Φύλαξη των συνόρων μας.

• Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

• Αυξημένες επιστροφές.

• Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

«Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».