Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτιστικών και Επικοινωνίας κο Στράτο Αμύγδαλο
Το Καστελόριζο, και το σύμπλεγμα των νήσων και νησίδων του Δήμου Μεγίστης, που βρίσκεται στο πιο μακρινό άκρο της ελληνικής επικράτειας είναι ένας ιδιαίτερος χώρος για την χώρα μας. Έχει ξεχωριστή γεωπολιτική θέση που του δίνει μια μοναδική υπεραξία, ενώ η γεωιστορικη του αξία συνθέτει την διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις θυσίες και την προσφορά στους αγώνες του ελληνισμού σε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες των τελευταίων 200 χρόνων.
Είναι ένα υπερπολύτιμο πετράδι, ριζωμένο στην εσχατιά του ανατολικού Αιγαίου, στην ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν είναι χαμένο. Οι ακρίτες κάτοικοί του, είναι οι βιγλάτορες, ταγμένοι και αποφασισμένοι να μην κοπεί να μη χαθεί η αέναη σύνδεση με την πατρίδα, την Ελλάδα. Διότι στο Καστελόριζο αρχίζει η Ελλάδα.
Ο Αντιδήμαρχος κος Στράτος Αμύγδαλος περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν με τις αλλεπάλληλες εντάσεις σε σχέση με την γείτονα χώρα απαντά ξεκάθαρα: «Η ένταση είναι μια κατάσταση που ναι μεν την έχουμε συνηθίσει, αλλά νομίζω και μέσα μας έχει περάσει, ότι η αγάπη γι αυτόν τον τόπο είναι τόσο μεγάλη, που είμαστε αποφασισμένοι και ψυχολογικά έτοιμοι για ότι προκύψει»
Με τον Αντιδήμαρχο κο Στράτο Αμύγδαλο μιλήσαμε για την καθημερινότητα στο Καστελλόριζο την λειτουργία του Δήμου, τα πρόσθετα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, φυσικά τον αντίκτυπο της κατάστασης συνεχούς έντασης με την γείτονα χώρα, αλλά και πως διαγράφεται το μέλλον και οι προοπτικές αυτού του ξεχωριστού τόπου.
ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
Αν και προνομιακός τόπος το Καστελόριζο, δεν έχει προνόμια που να του δίνουν καλύτερες δυνατότητες οργάνωσης ως Δήμος. Οι προσλήψεις γίνονται με το ίδιο σύστημα όπως παντού και δυστυχώς, όσοι προσλαμβάνονται φροντίζουν είτε να αποσπαστούν κρατώντας τη θέση ή να φεύγουν, στερώντας τον Δήμο από υπαλλήλους που έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο πρόγραμμα στελέχωσης με ειδικά κριτήρια όχι μόνο για το Δήμο Μεγίστης (Καστελλόριζο) αλλά κι όλων των μικρών ακριτικών νησιών.
Έτσι υπάρχει έλλειψη σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε υποδομές αλλά είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν στον κατάλληλο χρόνο οι μελέτες και οι προτάσεις για να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που επιφορτίζεται αυτό το βάρος έχει να εξυπηρετήσει 44 νησιά τα περισσότερα μικρά και με ιδιαίτερα προβλήματα.
ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Πολλές φορές ο κος Αμύγδαλος αναφέρθηκε και ευχαρίστησε από καρδιάς, ιδιωτικούς συλλογικούς φορείς, επιχειρήσεις για την πολύτιμή συνεισφορά τους με χρηματοδότηση δράσεων, έργων, με παροχή υπηρεσιών, αλλά και την συγκινητική ανταπόκριση των Ελλήνων με μηνύματα, υποστήριξη που είναι καθημερινή προς τον Δήμο.
ΑΝΑΓΚΕΣ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΕΡΓΑ
Παρ όλα αυτά η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα αναγκαία της καθημερινότητας, ενώ έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της σε ευκαιρίες και προτάσεις, σε καινοτόμες δράσεις και έργα για να ωφεληθεί και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το νησί.
Όπως είπε ο κος Αμύγδαλος, το νησί υδροδοτείται από μονάδα αφαλάτωσης η οποία όμως, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, δεν επαρκεί. Με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Υπ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα εγκατασταθεί μια πρόσθετη μονάδα δυναμικότητας 200 κυβικών για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ένα σημαντικό έργο που αφορά όλη την παραλιακή ζώνη του οικισμού, με προϋπολογισμό άνω των 4 εκατ. ευρώ, καθυστερεί λόγω ενστάσεων και αναμένεται να ξεμπλοκάρει ώστε να αλλάξει και θα αναβαθμίσει όλη την εικόνα του οικισμού.
Υπάρχει επίσης ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, της εξοικονόμησης και αυτονομίας στην ενέργεια, κ.α.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ
Όπως θυμάται ο κος Αμύγδαλος, γέννημα θρέμμα του Καστελόριζου, πριν 20 χρόνια υπήρχαν καλλιέργειες, έβρισκες τοπικά προϊόντα και καλό τοπικό κρασί. Εδώ και αρκετά χρόνια οι μόνες δραστηριότητες, στον πρωτογενή τομέα, είναι η ελάχιστη κτηνοτροφία και ο κλάδος της μελισσοκομίας. Ήδη αυτή η οικονομική δραστηριότητα απλώνεται και στα γύρω μικρά νησιά, στη Ρω και στη Στρογγύλη, κάτι που αποβαίνει όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά ωφέλιμο.
Βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους αποτελεί ο τουρισμός και σ αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών, εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Ήδη φέτος υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Ρόδο. Η τουριστική περίοδος ξεκινά από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τον Οκτώβριο με κλιμακούμενη από χαμηλή μέχρι ολική και ξανά προς χαμηλή πληρότητα. Η πληρότητα ξεκίνησε καλά, τον Ιούνιο έφτασε το 70% ενώ αυξάνεται σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι φτάνοντας το 100%. Ένα βασικό πρόβλημα είναι πως μόνο από τα έξοδα της μετακίνησης καθιστούν το Καστελόριζο, έναν ακριβό προορισμό. Ίσως θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη μέριμνα προσφορών και μείωσης του κόστους από την πολιτεία.
Βέβαια το Καστελόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησιών και των βραχονησίδων που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης, είναι ένας ξεχωριστός τόπος, εκπέμπει θετική ενέργεια, το αισθάνεσαι όταν το προσεγγίζεις, και το νιώθεις όταν περπατήσεις και ανταλλάξεις τις πρώτες κουβέντες με τους κατοίκους του νησιού. Κι όπως μας καλωσορίζει η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου με μια πανοραμική φωτογραφία του Καστελλόριζου «Από τα μάτια των λίγων, στις καρδιές των πολλών»
Είναι μια ιδανική σύνθεση τοπίου και ανθρώπων. Μια μοναδική ζωγραφιά που θέλεις να είσαι κι εσύ εκεί, ένα πετραδάκι, ένας μικρός ανθός σε μια άκρη… ένα τάμα όλων των Ελλήνων να ανασάνουν για μια στιγμή στο Καστελλόριζο!
Με τον κο Αμύγδαλο εκτός από την συζήτηση που είχαμε στο νησί, όπου βρέθηκα με την ιδιότητα του εισηγητή στο 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός- Γεωγραφία και Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε η ΕΠΕΤΑΔ σε συνεργασία με την ΕΣΕΤ (1&2/7/2022), μιλήσαμε και στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο «Αλέξανδρος» 106,3.
Αξίζει να την ακούσετε. Σπάνια ακούς έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης να μιλά τόσο καθαρά και με πάθος για τον τόπο του…