Κορονοϊός: Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 23 – 3- 2020 – Πότε επιτρέπεται και πως θα γίνεται η κυκλοφορία

κατεβάστε και τυπώστε τα δύο έντυπα των βεβαιώσεων Α και Β

Η εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και η ανευθυνότητα μέλους των πολιτών που δεν πειθαρχούν στις εκκλήσεις για παραμονή στο σπίτι, υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Μετά το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2020, ακολούθησε παρουσίαση των νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια και πώς αυτά θα εφαρμοστούν από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων σε συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι Αττικής. Στην συνέντευξη συμμετείχαν επίσης δίνοντας επιμέρους διευκρινήσεις, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία από την  Δευτέρα 23- 3- 2020 στις 06.00 το πρωί, στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Το μέτρο της απαγόρευσης δεν ισχύει για όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας» συμπληρώνοντας πως «Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους οκτώ (8) λόγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Πως δηλώνονται ή βεβαιώνονται οι μετακινήσεις που εξαιρούνται της απαγόρευσης

Από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε πως οι πολίτες έχουν τους κάτωθι τρόπους για να δηλώσουν τις μετακινήσεις τους.

Οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν ένα επίσημο χαρτί το οποίο θα διανεμηθεί.

Δείτε τα έγγραφα:

Βεβαίωση Κυκλοφορίας

Βεβαίωση μετακίνησης

Βεβαίωση τύπου Α για την μετάβαση στην εργασία:

Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Βεβαίωση τύπου Β για τις άλλες μετακινήσεις:

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Βεβαίωση τύπου Β  με SMS

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «Το sms είναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως απόκομμα αντί χαρτιού. Η τεχνολογία είναι μέσο ενδυνάμωσης των πολιτών. Πολεμάμε μαζί τον αόρατο εχθρό. Υπάρχει μόνο ενας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την πανούκλα,η ετοιμότητα, έλεγε ο Καμύ. Αυτό ζητά και το κράτος, ετοιμότητα από τους πολίτες και να κάνουμε τη δουλειά μας».

Πώς θα ασκείται ο έλεγχος – Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ενημέρωσε ότι:

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Οι βεβαιώσεις Α και Β καθώς και λεπτομέρειες θα σύντομα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στη σελίδα forma.gov.gr απ όπου μπορεί ο καθένας να τις εκτυπώσει.