Κορονοϊός: 95 νέα κρούσματα – 32 οι νεκροί – 1061 συνολικά τα κρούσματα

Ξεπέρασαν τα 1000 τα βεβαιωμένα κρούσματα, χαμηλοί οι αριθμοί σε βαριά ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα μας

Κορονοϊός Covid -19: Ανακοίνωση Σαββάτου 28 Μαρτίου 2020:

Βεβαιωμένα 1061 κρούσματα (95 νέα)

69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 5 ασθενείς είχαν βελτίωση και έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ  

Στην τακτική καθημερινή ενημέρωση, το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαρτίου 2020, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα, τον αριθμό των νοσούντων που νοσηλεύονται και όσων δυστυχώς έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό επεσήμανε πως έχουν γίνει συνολικά 14.363 διαγνωστικά τεστ. Σημείωσε ακόμη ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κανείς ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι πέντε μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι την νοσηλεία, εάν χρειαστεί είναι επτά μέρες. Για το τραγικό γεγονός του θανάτου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14-20 μέρες με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα διεθνή δεδομένα για το μέσο όρο παραμονής στο νοσοκομείο είναι 10 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που επαναξιολογεί ανά τακτά διαστήματα τα φαρμακευτικά σχήματα που χορηγούνται, ενέκρινε σήμερα νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων αποτελεσματικότητας.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό ή ηλ. Ταχυδρομείου (email)  

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας μετά τον κ. Τσιόδρα, ενημέρωσε πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό. Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Επίσης ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία.

Τόνισε πως επιστροφές την Ελλάδα θα γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη.