Οι κτηνοτρόφοι επιζητούν συμφωνημένη παρέμβαση

Πραγματοποιήθηκε την 21/11/2024 ανοικτή δημόσια διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου η οποία είναι αναρτημένη στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/982041027084722 και έχει ήδη 3.400 views.

Οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν ζητούν δημόσια ακρόαση από τον ΥπΑΑΤ κ Κ. Τσιάρα και από τον Πρωθυπουργό κ Κ. Μητσοτάκη, διαδικτυακά, την Τετάρτη, 27 Νοε 2024, στις 20.30 (στο https://us02web.zoom.us/j/82976393609) σε μια προσπάθεια να μην καταστραφεί πλήρως η κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι.

Στην ανοικτή πρόσκληση με κύριο θέμα την πανώλη και την ευλογιά (τώρα πλέον και τον καταρροϊκό …) ανταποκρίθηκαν οι δημοσιογράφοι ή/& συντονιστές ΜΜΕ: Αθανασιάδης Χρήστος, Αλεξανδρής Πέτρος, Αντωνίου Σάκης, Γεωργιοπούλου Τάνια, Μακάς Κων/νος, Μιχαηλίδης Δημήτρης, Παϊσιάδης Σταύρος, Σδρούλιας Θόδωρος, Τρεμπελή Δήμητρα και άλλοι μέσω του facebook, ενώ συμμετείχαν «ζωντανά» οι: Μάγδα Κοντογιάννη (συντονίστρια), Αθηνά Μιχαηλίδου, Αντώνης Τσίτσιας, Κώστας Ακριτίδης, Δημήτρης Παπαζιάκας, Ιωάννης Κουτής, Ζαφείρης Ναστούλης, Νίκος Δημόπουλος, Θωμάς Μόσχος, Γιάννης Κοντογιάννης, Νίκος Κορδαλής, Σαμπρή Ντιγκ, Δημήτρης Ψεματάς, Ισμαήλ Μολά, Δέσποινα Χαρμαντά, Γιάννης Χερουβείμ και πολλοί άλλοι.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Κτηνοτρόφοι Αττικής) έθεσε το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ θέμα της πλήρους απουσίας κτηνοτροφικής εκπαίδευσης, αλλά και κάποιας μορφής συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, ακόμα και κάποιων σεμιναρίων ή έστω ενημερωτικών τηλεοπτικών «spot» ή/& υπεύθυνες συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τους καταναλωτές. Ούτε και οι οργανωμένες συλλογικότητες των κτηνοτρόφων ΔΕΝ είχαν υπεύθυνη πληροφόρηση ή/& συμμετοχή πριν την επιβολή κάποιων «αποφάσεων» υπηρεσιακών παραγόντων, με την υπεύθυνα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία να είναι σε «απόσταση» από τα συμβαίνοντα, και οι κτηνοτρόφοι να πληροφορούνται τις αποφάσεις από κάποια υπηρεσιακή Γενική Διεύθυνση (ούτε καν από την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία). Με ανεκπαίδευτους κτηνοτρόφους κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης εκτάκτων περιστάσεων έχει το ψήγμα της αμφιβολίας, της υποψίας και της αναποτελεσματικότητας.

Ο κ Νίκος Δημόπουλος (Συντονιστικό κτηνοτρόφων Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης) αναφέρθηκε εκτενώς στην αναποτελεσματικότητα του λεγόμενου κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης των ζωονόσων. Στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης , που είναι σημαντική πύλη εισόδου, δεν λειτουργεί σωστά το Κέντρο Αντιμετώπισης Τροπικών Νοσημάτων & δεν λειτουργούν οι «λάκκοι» απολύμανσης στους δρόμους. Ακόμα και στην κτηνιατρική υπάρχει, ως φαίνεται, συνωστισμός στα γραφεία και υποστελέχωση στην ουσιαστική υπηρεσία του Δημοσίου προς την κτηνοτροφία. Ακόμα και η αμφιβόλου ακρίβειας καταμέτρηση του υπάρχοντος ζωικού κεφαλαίου καθιστά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας υγειονομική πρακτική τα αποφασιζόμενα από μια Γεν. Διεύθυνση μέτρα, και μάλιστα χωρίς επαρκή ενημέρωση, συμφωνίες και συμφωνημένα πρωτόκολλα.

Ο κ Αργύρης Μπαϊραχτάρης (Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου, μετακινούμενοι και ομάδα Συλλόγων κτηνοτρόφων) εστιάσθηκε στην απαράδεκτη πρακτική να παίρνονται αποφάσεις χωρίς έστω μια κάποια διαβούλευση με τους θιγόμενους πολίτες, όχι μόνο για το επάγγελμά τους, αλλά και για την ίδια τους την ζωή. «Όποιοι παίρνουν αποφάσεις για τα ζωντανά μας και την ζωή μας, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποζημιώνουν για τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους. Έχουμε σχεδόν έξη (6) μήνες με τα ζώα μας κλεισμένα και έχουμε εξαντλήσει τις αποθηκευμένες ζωοτροφές, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ, έστω και σαν προκαταβολή έναντι προβλεπόμενης στήριξης. Και όσοι έχουν πιθανόν και άλλους πόρους και μπορούν να αγοράσουν, δεν ξέρουν από που να αγοράσουν ζωοτροφές». Κατήγγειλε μάλιστα ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα συνιστάμενα απολυμαντικά.

Ο κ Γιάννης Κουτής (Τρίκαλα) εντόπισε ότι όσοι βάζουν τις προδιαγραφές διαδικασιών φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκή γνώση της πραγματικότητας, όταν ζητούν πιστοποιητικά καθαροαιμίας, από μια σχεδόν ασύδοτη αγορά ζώων. Υπάρχει περίπτωση που αποζημιώθηκε ο κτηνοτρόφος (λόγω Daniel) με 150€/πρόβατο και αγόρασε νέα ζώα με 600€/πρόβατο. ΔΕΝ μπορεί να στηριχθεί έτσι η κτηνοτροφία.

Ο κ Κώστας Ακριτίδης (Δράμα) αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία από επαρκή αριθμό ενεργών κτηνιάτρων (τόσο στον δημόσιο τομέα-προσλήψεις, όσο και στον ιδιωτικό τομέα-κτηνίατροι εκτροφής)

Ο κ Θωμάς Μόσχος (Καστοριά) ξεκαθάρισε ότι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ΥπΑΑΤ δεν ακολούθησε τον Κανονισμό ΕΕ 2016/429 «νόμος για την υγεία των ζώων» που προβλέπει στην σελ 8, παράγραφο 51, ότι: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπευθύνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας των ζώων, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό». Επίσης αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του ΥπΑΑΤ για τους εμβολιασμούς ζώων, ενώ είπε ότι οι ενέργειες του ΥπΑΑΤ δείχνουν σαν προσπάθεια για μείωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα εξυπηρέτηση Φωτοβολταϊκών, χωρίς εξασφάλιση σταθερών χρήσεων γης για παραγωγή τροφής. Οι ενέργειες του ΥπΑΑΤ υπονομεύουν σοβαρά την εμπιστοσύνη των κτηνοτρόφων στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) και ο κ Αργύρης Μπαϊραχτάρης (6979497130) συνοψίζοντας ανακοίνωσαν την πρόσκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό κ Κυριάκου Μητσοτάκη σε διαδικτυακή ακρόαση, την Τετάρτη, 27 Νοε 2024, στις 20.30 (στο https://us02web.zoom.us/j/82976393609) σε μια προσπάθεια να μην καταστραφεί πλήρως η Ελληνική κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Η πρωτοβουλία των συμπολιτών-κτηνοτρόφων (4/11/2024, 11/11/2024, 21/11/2024 & 27/11/2024) και των εκπροσώπων κτηνοτροφικών Συλλόγων ελπίζει ότι ο ΥπΑΑΤ και ο Πρωθυπουργός θα μπορούσαν ίσως να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν, έστω και τώρα, μια σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων ζωονόσων, το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας και την αυτάρκεια της τοπικής επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Στην φωτό στιγμιότυπο από την διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, της 21/11/2024