Πάρα πολύ αργές διαδικασίες στα αγροτικά

Πραγματοποιήθηκε το τακτικό ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής την Τετάρτη, 24/8/2022 με διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων διακρίνονται η επισήμανση της απαράδεκτης για ευνομούμενο κράτος καθυστέρησης στις διαδικασίες για θέματα ενδιαφέροντος του αγροτικού κόσμου.

Μοιάζει σαν όλοι(!) οι αστοί, και μερικοί «πουλημένοι» αγροτοσυνδικαλιστές, να έχουν «συνωμοτήσει» για να «κλέβουν» συνεχώς και ασυστόλως τον παραγόμενο από τους αγρότες πλούτο και να τον ιδιοποιούνται ή έστω να τον κατανέμουν «συντεχνιακά» & κομματικά.

Στην πολύ παραγωγική συζήτηση, η οποία βρίσκεται, όπως όλες οι 250 συζητήσεις, στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1345677282627086, συμμετείχαν και εξέφρασαν σκέψεις οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Αχαρναί), η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα) ο κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), ο κ Αργυρης Μπαϊραχτάρης (Βόϊο Κοζάνης), ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφερειας Αττικής), ο κ Θανάσης Ντόβας (Γαλάτσι Αττικής), ο κ Γιώργος Καραμπάτος (Καλαμάτα), ο κ Νίκος Δημόπουλος(Καβάλα), η κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) και ο συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Μερικά από τα θέματα που προσεγγίσθηκαν ήταν: Οικοτεχνίες κρέατος, Σταθερή χρήση γης, Συνεργατισμοί & Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Κινητά σφαγεία, ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040, Ημερίδα για την Επισιτιστική Ασφάλεια, Διλαφορα κλπ.

Οικοτεχνία: Το 2014 η Ελληνική Βουλή ψήφισε, μετά από πολύχρονο αγώνα, τον Νόμο 4235 που προβλέπει την οικοτεχνία για αγρότες. «Οικοτεχνία είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης. Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς».

Το 2022 η Ελληνική Εκτελεστική εξουσία (Κυβερνήσεις) δεν μπόρεσε ακόμα (λόγω αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας ή ανοησίας ή/& άλλους λόγους) να υλοποιήσει πλήρως την βούληση του ελληνικού λαού. Δημιουργήθηκε το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), όπου καταγράφονται οι παραγωγοί αλλά στα είδη των προϊόντων που παράγονται στα πλαίσια της οικοτεχνίας ΔΕΝ περιλαμβάνονται ακόμα τα προϊόντας κρέατος. Ακόμα δεν βγήκαν οι εκτελεστικές αποφάσεις για να μπορεί ο κτηνοτρόφος που επιθυμεί να επεξεργάζεται τα κρέατα της δικής του παραγωγής και να τα μεταποιεί όπως έκανε αιώνες τώρα με τα λουκάνικά του, με τα παστά του, τα σπληνάντερά του, τις μαρινάδες του, τα σωστά κοψίματα και πάρα πολλά άλλα.

Εάν κάποιος κτηνοτρόφος επιθυμεί μετά το σφαγείο να πουλήσει ο ίδιος/α (τεμαχισμένα ή ολόκληρα) τα σφάγια «σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς», ΔΕΝ έχουν βγει οι Υπουργικές Αποφάσεις και ως εκ τούτου του εμποδίζουν την επιβίωση. Για να τα πουλήσει θα πρέπει να δηλώσει εισόδημα από δραστηριότητες μη αγροτικές και κινδυνεύει να τον «πετάξει» έξω από το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων & Επιχειρήσεων.

Σε όσες οικοτεχνικές δραστηριότητες ενεργοποιήθηκαν (ΟΧΙ ακόμα στα προϊόντα κρέατος), τα έσοδά τους χαρακτηρίζονται «αγροτικό εισόδημα». Οι απαράδεκτα αργές διαδικασίες της «εκτελεστικής», ΔΕΝ «εκτελούν» σχεδόν τίποτα. Μοιάζει ότι τους μόνους που «εκτελούν» είναι οι κτηνοτρόφοι και την παραδοσιακή ποιμενική οικογενειακή κτηνοτροφία, υπέρ μιας αόριστα «βιομηχανοποημένης» παγκοσμιοποιημένης παραγωγής πρωτεϊνών.

Τώρα μάλιστα τελευταία διακρίνουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για εργαστηριακή ή/& βιομηχανοποιημένη χημική παραγωγή πρωτεϊνών που αποκαλούν μερικοί «σύνθετες πρωτεΐνες» ή «μπριζόλες συρταριού» ή …

Πρέπει ταχύτατα, όσο υπάρχουν ακόμα εν ζωή και επιχειρηματική αντοχή κτηνοτρόφοι να βγουν οι ΚΥΑ για την οικοτεχνία επεξεργασίας κρέατος και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι που το επιθυμούν να φθάσουν στον καταναλωτή με δικά τους προϊόντα κρέατος.

Σταθερές χρήσεις γης. Προϋπόθεση ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας είναι τα σταθερά μακροχρόνια στοιχεία όπως το έδαφος, η φορολογία κλπ. Η ποιμενική κτηνοτροφία, η οποία φροντίζει το περιβάλλον, χρειάζεται βοσκότοπο για την παραγωγή τροφής τοπικά και την επισιτιστική ασφάλεια του τόπου. Μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Δημόσια Διοίκηση ΔΕΝ μπόρεσαν να κάνουν τις Μελέτες Βοσκοϊκανότητας για την αξιοποίηση των βοσκησίμων γαιών, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους στην οικονομική καταστροφή.

Συνεργατισμοί & Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Στην ελληνική κτηνοτροφία, με τις κατά συντριπτική πλειοψηφία οικογενειακές εκτροφές, η λύση για την επίτευξη σημαντικών στόχων περνά από τον Συνεργατισμό, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι τοπικές συνεργασίες για την δημιουργία Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Κινητά σφαγεία. Εκδόθηκε η Απόφαση 732/224581 για τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας, τα οποία λειτουργούν σε ορεινές περιοχές. Επίσης αξίζει να αναζητηθούν λύσεις με κινητά σφαγεία.

Ημερίδα για την Επισιτιστική Ασφάλεια. Προσκαλούνται όλοι στην ημερίδα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου στις 2/9/2022, στις 17.00, με θέμα: «Επισιτιστική Ασφάλεια, Κτηνοτροφία, Παρόν και Μέλλον, Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040», στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής.

Ανάμεσα στους κεντρικούς εισηγητές θα είναι οι: Ανδρέας Φώσκολος (Επ. Καθ Παν/μιου Θεσσαλίας), Βασιλική Λάγκα (Πρόεδρος Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, Ομ Καθ ΔΙΠΑΕ), Δημήτριος Γούσιος (Καθ Παν/μιου Θεσσαλίας), Δημήτριος Κουρέτας (Καθ Παν/μιου Θεσσαλίας) & Αθανάσιος Ράγκος (ΕΛΓΟ- Δήμητρα)

Αναφέρθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα διαβούλευση που είναι εν εξελίξει για τα επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Ζυθοποιεία & Τυροκομεία που κάνει το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και την 2 Σεπ 2022. Θα ήταν ωραίο να μετείχαν και οι αγρότες που ενδιαφέρονται για καθετοποίηση στις ελιές, στα κριθάρια και στα γάλατα … Για μια ακόμη φορά οι αγρότες βλέπουν να τους υφαρπάζουν αντικείμενο των δυνητικών εργασιών τους, κινδυνεύοντας σιγά-σιγά να μείνουν χωρίς προσοδοφόρο αντικείμενο, απλοί εργάτες γης ….

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus