Τις δυνάμεις τους, κάτω από μια ενιαία πρωτοβουλία για πιο φιλικά προς το περιβάλλον κινητά τηλέφωνα, ενώνουν πέντε κορυφαίοι πάροχοι της Ευρώπης. Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefónica, η Telia Company και η Vodafone παρουσιάζουν νέα καταναλωτική σήμανση για την ανάδειξη πιο βιώσιμων κινητών τηλεφώνων.
Η οικολογική σήμανση “Eco Rating” θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2021, καλύπτοντας τηλέφωνα 12 προμηθευτών. Το νέο σύστημα σήμανσης θα βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κινητών τηλεφώνων και να ενθαρρύνουν τους προμηθευτές να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συσκευών τους.
Από τον Ιούνιο του 2021, οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών θα αρχίσουν να εισάγουν την ξεχωριστή σήμανση Eco Rating στα σημεία πώλησης τους σε 24 χώρες στην Ευρώπη, όπου δραστηριοποιούνται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Μια σειρά νέων τηλεφώνων ευρείας κατανάλωσης από 12 εταιρίες κινητών τηλεφώνων πρόκειται να αξιολογηθεί από την πρωτοβουλία Eco Rating, ενώ και άλλες συσκευές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο μέλλον. Στους συνεργάτες της εκκίνησης της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι: Όμιλος Bullitt – το σπίτι των ανθεκτικών τηλεφώνων CAT και Motorola, Doro, HMD Global – το σπίτι των κινητών της Nokia, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi και ZTE.
Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση, σε κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας θα δίνεται συνολική βαθμολογία Eco Rating με μέγιστο βαθμό το 100, για να επισημαίνεται η περιβαλλοντική επίδοση της συσκευής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της.
Τι δηλώνει το EcoRating
Η πρωτοβουλία Eco Rating δημιουργήθηκε από κοινού από τους ομίλους Deutsche Telekom (μέλος της οποίας είναι ο όμιλος ΟΤΕ), Orange, Telefónica (που δραστηριοποιείται μέσω των brand O2 και Movistar), την Telia Company και Vodafone. Μέσω αυτής, ο καταναλωτής θα έχει συνεπείς και ακριβείς πληροφορίες στη λιανική σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς και τελικής διάθεσης smartphones και κινητών τηλεφώνων.
Η σήμανση Eco Rating θα αποτυπώνει, επίσης, πέντε βασικές πτυχές της βιωσιμότητας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με: την ανθεκτικότητα, την δυνατότητα επισκευής, την δυνατότητα ανακύκλωσης, την κλιματική αποδοτικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.
“Ήρθε η στιγμή να προωθήσουμε ένα εναρμονισμένο σύστημα οικολογικής αξιολόγησης σε επίπεδο κλάδου, που θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των συνδρομητών μας, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τηλεφώνων που επιλέγουν. Ανυπομονούμε στο μέλλον, να καλωσορίσουμε περισσότερους κατασκευαστές και παρόχους τηλεπικοινωνιών στην πρωτοβουλία EcoRating”, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των πέντε παρόχων κινητής τηλεφωνίας – Tim Höttges (Deutsche Telekom), Stéphane Richard (Orange), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Allison Kirkby (Telia Company) και Nick Read (Vodafone Group).
Διάρκεια μπαταρίας
Το Eco Rating θα αποτυπώνει πέντε βασικές πτυχές της βιωσιμότητας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας:
– Ανθεκτικότητα: Η ανθεκτικότητα της συσκευής, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η περίοδος εγγύησης για τη συσκευή και τα εξαρτήματά της.
– Δυνατότητα επισκευής: Καλύπτει την ευκολία με την οποία μπορεί να επισκευαστεί η συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του κινητού τηλεφώνου και των υποστηρικτικών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζωή του προϊόντος, βελτιώνοντας τη δυνατότητα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισής του. Μια υψηλή βαθμολογία συνεπάγεται την κάλυψη των κριτηρίων αυτών.
– Δυνατότητα ανακύκλωσης: Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να ανακτηθούν και να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα της συσκευής, η διαθεσιμότητα των σχετικών πληροφοριών που το καθιστούν αυτό δυνατό και σε τι ποσοστό μπορούν να ανακυκλωθούν τα υλικά.
– Κλιματική αποδοτικότητα: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.
– Αποδοτικότητα πόρων: Αξιολογεί την επίπτωση που προκαλεί η ποσότητα των σπάνιων πρώτων υλών, που απαιτούνται για την παραγωγή της συσκευής (π.χ. χρυσός για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων) στην εξάντληση των φυσικών πόρων.