ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στο ΟΡΑΜΑ 2040

Προσκαλούνται όσοι ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες της Κοινωνίας των Πολιτών, την Τετάρτη14 Απρ 2021, στις 12.00, στην πλατφόρμα zoom, αλλά και εναλλακτικά στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, στην παρουσίαση του «ΟΡΑΜΑ 2040 υπαίθρου Αττικής»

Την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την Τετάρτη14 Απρ 2021, στις 12.00, απευθύνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης, προς όλους τους συμπολίτες της υπαίθρου της Αττικής, και περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκριση στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ των εκπροσώπων φορέων και δομών της Αττικής, στο https://us02web.zoom.us/j/82925602365.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (6932094231) έστειλε προσκλήσεις για διαδικτυακή παρακολούθηση της παρουσίασης στους Δημάρχους της υπαίθρου της Αττικής, και εμμέσως σε όλους τους εκλεγμένους στις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους Βουλευτές της υπαίθρου της Αττικής, στους εκπροσώπους των δομών της Κοινωνίας των Πολιτών, Συλλόγους, Ενώσεις, Σωματεία, Επιτροπές, τυπικές και κινηματικές δομές, και στον Περιφερειάρχη Αττικής, και εμμέσως σε όλους τους εκλεγμένους στις δομές της Περιφέρειας Αττικής.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ είναι ανοικτή σε όλους τους συμπολίτες και σε όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της υπαίθρου και ειδικότερα για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου της Αττικής.

Στην διαμόρφωση του «ΟΡΑΜΑ 2040 υπαίθρου Αττικής» μετείχαν αγρότες και άλλοι κάτοικοι από όλη την ύπαιθρο της Αττικής σε 30 ανοικτές δημόσιες συναντήσεις και την τελευταία περίοδο σε δημόσιες διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Με σύνθημα «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με συνεργατισμό» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής επιδιώκει να συνδιαμορφωθούν συνθήκες αειφόρου ισόρροπης ανάπτυξης της φύσης στην ύπαιθρο της Αττικής, η βιωσιμότητα της οποίας συμβάλλει στην επιβίωση της μεγάλης τεχνητής τσιμεντούπολης, που φιλοξενεί πάνω από το μισό πληθυσμό της Ελλάδος.

Την Τετάρτη14 Απρ 2021, στις 12.00-12.30 θα παρουσιασθούν τα ευρήματα της μακροχρόνιας προσπάθειας και 12.30-13.00 επιζητείται η έκφραση των εντυπώσεων των συμμετεχόντων για το αποτέλεσμα των εθελοντών πολιτών της υπαίθρου στο https://us02web.zoom.us/j/82925602365.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) από την σύνθεση όλων των συζητήσεων συνόψισε στα:

Εξασφάλιση φτηνών επικοινωνιών. Είναι τραγικό μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας να μην είναι επαρκείς οι ψηφιακές διασυνδέσεις.

  • Κέντρο διάχυσης γνώσεων, έρευνας και πληροφοριών, όπως παλαιά οι Γεωργικές Εφαρμογές (Σπίτι του Αγρότη?)
  • Λειτουργία Αγροτικού σχολείου στην Αττική με την μορφή της Μαθητείας
  • Δημιουργία πειραματικών αγροκτημάτων (καλλιέργειες και εκτροφές), όπως ακριβώς οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητες για τα αστικά επαγγέλματα.
  • Διαχείριση των υδάτων ακόμα και με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση νερών από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
  • Γραφεία One stop shop, σε κάθε Δήμο για να μην ταλαιπωρούνται ως κλητήρες οι επαγγελματίες κάτοικοι της υπαίθρου-αγρότες.
  • Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση των κατοίκων της υπαίθρου να επιτυγχάνεται με Επισκέψεις Μελέτης σε επιτυχημένες διαχειρίσεις άλλων περιοχών, σε επιλεγμένα αγροκτήματα και σε εκμεταλλεύσεις.
  • Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων αγροκτημάτων για ανταλλαγές και για επισκέψεις αστών, ως μορφή Αγροτουρισμού.
  • Θεματικά Πάρκα. Δύο ή τρία Θεματικά πάρκα στην Αττική ή/& «city farm», θα φέρουν κοντά τους αστούς με τους αγρότες, και ταυτόχρονα εισόδημα.
  • Κτηνοτροφικά Πάρκα. Δύο ή τρία κτηνοτροφικά πάρκα στην ύπαιθρο της Αττικής, κλειστά, οργανωμένα, παραγωγικά, θα δώσουν μια μικρή διέξοδο στο οξύ πρόβλημα της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης στις χρήσεις γης.
  • Γιορτές Τοπικών Προϊόντων. Γιορτές μόνο με τοπικά προϊόντα (ούτε σουβλάκια με χοιρινό Ολλανδίας, ούτε εξωτικά ποτά …). Μόνο τοπικά προϊόντα, και τοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (και ξενοδοχεία που καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, και εστιατόρια με τοπικές συνταγές …).
  • Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας της Αττικής, με ανάπτυξη οικοτεχνικών μονάδες από αγρότες-παραγωγούς.
  • Το ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ θα υποστηρίξει τις συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών της υπαίθρου και στην δημιουργία νέων συλλογικοτήτων (σύλλογοι, σωματεία, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά κλπ).
  • Η ικανοποιητική επαγγελματική ενημέρωση, οι παλαιές γεωργικές εφαρμογές, θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός πυλώνας δράσης του ΣΠΤΙΟΥ του ΑΓΡΟΤΗ. Επίσης θα υποστηρίζεται η ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο.
  • Κοινωνική Οικονομία. Η Αγροτική κοινωνία εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα από δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, κυρίως Συνεταιρισμούς (αγροτικούς, καταναλωτικούς, πιστωτικούς, προμηθευτικούς, οικοδομικούς κλπ), Το Σπίτι του Αγρότη πρέπει να προετοιμάζει επαρκώς τους πιθανούς εμπλεκόμενους.
  • Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Αυτή μπορεί να εκφράζεται ως οργανωμένες Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών. Επίσης μπορεί να είναι οι συμβολαιακές σχέσεις & τα Τοπικά Σύμφωνα, μαζί με συλλογικές δομές παραγωγών που θα εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα, συνέπεια και συνέχεια τροφοδοσίας. Ακόμα μπορεί να είναι τα σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά καταναλώσιμης αγροτικής παραγωγής για εξεύρεση αγορών αλλού.
  • Επιβάλλεται να χαρακτηρισθούν οι χρήσεις γης, με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ισόρροπη ανάπτυξη και ποικιλομορφία τόσο του τοπίου, όσο και της επιβαλλόμενης εναλλαγής χρήσεων, όπως είναι η φύση και το αειφόρο περιβάλλον.
  • Η επιβάρυνση της υπαίθρου της Αττικής από τον γειτονικό αστικό χώρο (αστικά απορρίμματα, βιομηχανικά, δηλητήρια κλπ) είναι απελπιστική.
  • Προτείνονται κατά προτεραιότητα Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί & Ενεργειακές Κοινότητες, ενώ οι Συνεταιρισμοί Αγροτών μπορούν να δώσουν λογική λύση και στην αποκλειστική εξάρτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από εισαγόμενους εργάτες γης.
  • Απαιτείται εξισορρόπηση πολεοδόμησης, φύσης & αγροτικής φροντίδας.Η Τετάρτη14 Απρ 2021, 12.00 στο https://us02web.zoom.us/j/82925602365 ξεκινά ένα «παράθυρο» στο 2040 με το ΟΡΑΜΑ υπαίθρου Αττικής 2040, που θα μπορούσε να υπηρετηθεί από Τοπικές Ομάδες Δράσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα