Στα ύψη τα επιτόκια των δανείων, ψίχουλα για τον Έλληνα καταθέτη

Τόκος – Χαράτσι 4,58% στα δάνεια, ενώ στις καταθέσεις δίνουν τόκο, μόλις 0,15%.

Την ώρα που Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο στο 2,5% και έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες, υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο και κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να περάσουν κάποιο ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων στα επιτόκια των καταθέσεων.

Αυτό έγινε πράγματι και από την έναρξη της νέας χρονιά, ισχύουν νέα επιτόκια στις καταθέσεις. Όταν όμως δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των επιτοκίων που δίνουν στις καταθέσεις είναι για γέλια! Κι αυτό διότι για να καταφέρει ο ταλαίπωρος καταθέτης να πάρει τόκο 1% πρέπει να έχει χρήματα πάνω από 250.000 ευρώ (κατά μέσο όρο) και να τα «κλείσει» σε προθεσμιακή κατάθεση από 12 έως και 15 μήνες ανάλογα το πρόγραμμα της τράπεζας που θα επιλέξει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, την Τετάρτη 4-1-2023, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι διοικήσεις των τραπεζών, αφού “τρομοκρατήθηκαν” από την αυστηρή σύσταση στης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσαν τα παρακάτω επιτόκια στις καταθέσεις:

Αν ένας καταθέτης έχει από 5.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, θα πάρει τόκο για έναν χρόνο από 0,15% έως 0,60% αν τα κρατήσει κλειστά για 15 μήνες.

Αν έχει πάνω από 50.000 ευρώ και έως 100.000 ευρώ, θα πάρει τόκο από 0,21% (για 12 μήνες) έως και 0,70% (για 15 μήνες).

Από 100.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ, ο τόκος που θα βρει στην αγορά δεν θα ξεπερνάει το 0,50% για 1 έτος κατά μέσο όρο.

Αν, όμως, ανήκετε σε εκείνους που έχουν από 300.000 ευρώ και άνω, τότε είσθε τυχεροί, διότι θα καταφέρετε να πάρετε τόκο 1%!

Μήπως η κυβέρνηση κατάφερε μια τρύπα στο νερό στην υπόθεση αυτή;

Διότι με τις αυτές τις ανύπαρκτες αποδόσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγάζει τη γλώσσα και στον καταθέτη και στην κυβέρνηση.

Το δράμα του έλληνα δανειολήπτη
Ενώ ο καταθέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα «τράπεζα ή κάτω απ το στρώμα», ο δανειολήπτης από την άλλη βλέπει συνεχώς τη δόση να αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Διότι οι διοικήσεις των τραπεζών περνούν σχεδόν ατόφια και με αξιοζήλευτη ταχύτητα την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά!