Τοποθέτηση του Προέδρου του ΑΚΚΕΛ για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Καταρχάς, το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) υπήρξε από τις πρώτες φωνές δημιουργίας διεπαγγελματικής φέτας για την προστασία του λευκού χρυσού και μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΑΚΚΕΛ ο αείμνηστος Γιάννης Γκρίνιας υπήρξε πρωτεργάτης και μέλος του προσωρινού ΔΣ της διεπαγγελματικής, μιας διεπαγγελματικής όμως που θα είχε σχέδιο, όραμα και συμμετοχή με ίσους όρυς, μια διεπαγγελματική για να προστατέψει το προϊόν των κτηνοτρόφων που είναι το γάλα.

Αλήθεια, ακούμε παντού για προστασία της φέτας και φέτα χωρίς γάλα δεν γίνεται. Από ποιους όμως χρειάζεται να προστατευτεί το γάλα: από τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες, αυτός είναι ο «εχθρός» τα τελευταία χρόνια και της φέτας και των κτηνοτρόφων. Ποιος ήταν ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έπεσε η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στον παραγωγό; Όταν στο ράφι παρέμεινε σταθερή, όταν οι εξαγωγές αυξάνονταν με θεαματικούς ρυθμούς, όταν η εγχώρια αγορά δεν είχε καμία πτώση λόγω της κρίσης. Απλά πράγματα οι γαλακτοβιομήχανοι σε συνεννόηση μεταξύ τους αύξησαν τα κέρδη τους «πατώντας στον λαιμό» τους κτηνοτρόφους, που οδηγήθηκαν πέρα των ορίων από αθέμιτες πρακτικές. Ποιοι ήταν αυτοί που κουβαλούσαν σωρηδόν εισαγόμενο γάλα το οποίο παρανόμως χρησιμοποιούσαν για παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων; Μήπως ήταν οι μικροί κτηνοτρόφοι όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη; Όχι φίλοι μου οι γαλακτοβιομηχανίες ήταν, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες ήταν αυτές που ευτέλισαν την αξία της φέτας στο εξωτερικό, βγάζοντας ο ένας το μάτι του άλλου.

Φυσικά όλα αυτά οι μοναδικοί που τα πλήρωσαν και πολύ ακριβά ήταν οι κτηνοτρόφοι. ΝΑΙ θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να προστατευθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων που παράγει γάλα από το οποίο γίνεται η φέτα, αλλά όλα αυτά απαιτούν σύγκρουση με το συμφέρον του γαλακτοβιομήχανου που κερδίζει στραγγαλίζοντας οικονομικά τον κτηνοτρόφο. Άρα το πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι οι «κακές» πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών.

Θα λυθούν τα προβλήματα όμως με την δημιουργία μιας διεπαγγελματικής σε καθαρά λάθος βάση; Πώς θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι με συμμετοχή τριών μελών από τα εννιά να ελέγξουν τους γαλατάδες ή να επηρεάσουν εξελίξεις; Απλά δεν μπορούν, ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων να είχαν. Η διεπαγγελματική θα έπρεπε να είχε συμμετοχή των εμπλεκομένων 50-50% και εκ περιτροπής πρόεδρο ανά έτος, μόνο έτσι και με πολλές επιφυλάξεις απέναντι στον «λύκο» που ως χθες μάς έτρωγε τα κοπάδια και σήμερα μας τον έφεραν ντυμένο ως τον καλύτερο μας φίλο.

Θα προτιμούσα φυσικά στην διεπαγγελματική να μην υπήρχαν τα πολλά ευρωπαϊκά εκατομμύρια ώστε οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι να μην κατηγορούν τους υπόλοιπους πώς θέλουν να διασπαθίσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και μιας και μιλάμε για Θεσσαλούς βλέπω στην σύνθεση του ΔΣ Θεσσαλούς τυροκόμους, Θεσσαλούς κτηνοτρόφους. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν παράγεται φέτα ή υπάρχει κάποια εύνοια αποκλειστικά για συγκεκριμένους ανθρώπους με γνωστά πολιτικά φρονήματα, που συμβαίνει να προέρχονται από εκεί;

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί δεν εγκατέστησαν στην κατεχόμενη Ελλάδα Γερμανό πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο, αλλά έφτιαξαν κατοχικές κυβερνήσεις με Έλληνες στην διοίκηση. Έτσι και σήμερα βρέθηκαν οι πρόθυμοι να νομιμοποιούν τις ανομίες και τις αθέμιτες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών.

Εύχομαι από καρδιάς να μη βγω μάντης κακών μελλούμενων και οι κτηνοτρόφοι να βγουν ωφελημένοι από όλη αυτή την ιστορία.
Βάκης Τσιομπανίδης, Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ