Το βιοκαύσιμο που μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο

Τα βιοκαύσιμα που προκύπτουν από οργανικά απορρίμματα, μπορούν να χαρίσουν θέρμανση στα σπίτια.

Η συζήτηση για τα βιοκαύσιμα και συγκεκριμένα το βιοαερίο, είναι από εκείνες που προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα επισκεπτών στην έκθεση Verde.tec που έγινε πριν λίγο καιρό για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος στην Αθήνα. Η πρόταση είναι απλή: Αντί να πετάμε τα οργανικά απορρίμματα της τροφικής αλυσίδας και τα αγροκτηνοτροφικά, τα αξιοποιούμε για να παράξουμε λίπασμα (υγρό χωνεμένο υπόλειμμα) και πράσινο καύσιμο που θα αντικαθιστά το φυσικό αέριο και θα θερμαίνει τα σπίτια. Μιλήσαμε για την πράσινη αυτή μορφή ενέργειας με τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.  

Τι ρόλο παίζει το βιοαέριο στην πράσινη μετάβαση;

«Το βιοαέριο είναι στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης. Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πίσω, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 62 μονάδες, ενώ η χώρα μας θα έπρεπε να έχει 1500 περίπου με βάση το μέγεθός της. Επομένως συζητάμε για μηδενική ανάπτυξη στο κομμάτι αυτό. Δυστυχώς δεν φτιάχνουμε την υποδομή που θα χρειαζόμασταν, ώστε να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο, καθώς το βιοαέριο είναι το βασικό στοιχείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε βιομεθάνιο, δηλαδή ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του φυσικού αερίου και μάλιστα χωρίς να αλλάξουμε τίποτε. Μπορούμε να το βάλουμε στο δίκτυό μας είτε στα αυτοκίνητα και στα σπίτια. Με το βιοαέριο μπορούμε να παράγουμε το φυσικό μεθάνιο, δηλαδή το βιομεθάνιο και είναι μια τεράστια πηγή την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως χώρα. 
Περιμένουμε να βγει η καινούρια νομοθεσία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και περιμένουμε να λυθούν πολλά προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με τον κλάδο. Λόγω του ότι είμαστε στην καρδιά της κυκλικής οικονομίας σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες, ώστε τα οργανικά υπολείμματα και αγροκτηνοτροφικά υπολείμματα να έρχονται στις μονάδες. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για τη διάθεση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος προς στη γεωργία, πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι δομές, δεν είναι μόνο το ενεργειακό κομμάτι».

Μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να εφαρμοστεί σε μια πόλη;

«Περιμένουμε από το νομοσχέδιο να δηλώσει τα κίνητρα και το νομικό πλαίσιο ώστε να συνδεθούν οι σταθμοί με το δίκτυο, άρα θα εκχέουν το βιομεθάνιο κατευθείαν στο δίκτυο φυσικού αερίου και θα πηγαίνει στα σπίτια. Ό,τι δηλαδή γίνεται με το ρεύμα, όπου ένα ποσοστό έρχεται από τις ΑΠΕ, το υπόλοιπο έρχεται από τους σταθμούς.
Αυτή τη στιγμή οι καινούριοι χώροι διαχείρισης απορριμμάτων-δεν τους λέμε πλέον ΧΥΤΑ γιατί δεν θα τα θάβουν, θα τα ξεχωρίζουν- ξεκινούν να έχουν μονάδες βιοαερίου. Αυτό σημαίνει ότι αντί να φτιάχνουν κομπόστ που έχει μεγάλη δυσκολία να πάει στη γεωργία, πλέον γίνονται μονάδες βιοαερίου για τα απορρίμματα. Το βιοαέριο θα παράγεται κεντρικά σε αυτούς τους χώρους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βιοαέριο να γίνεται βιομεθάνιο και όχι ηλεκτροπαραγωγή ούτε κομπόστ, ώστε τα απορρίμματα να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία. Όλα αυτά όμως γίνονται με αργά βήματα».

Σε τι οφείλονται οι καθυστερήσεις;

«Η χώρα έχει το εξής πρόβλημα: Επειδή ήταν στο μηδέν και έθαβε τα απόβλητα, υλοποιεί σχεδιασμό δεκαετίας-δεκαπενταετίας, δηλαδή οι μονάδες που κατασκευάζονται σήμερα για τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων σχεδιάστηκαν πριν 10-15 χρόνια και τώρα καλούνται να αναθεωρηθούν καθώς κατασκευάζονται, για να μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία με το βιομεθάνιο.
Επιπλέον, είμαστε διασπασμένοι σε δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες, δηλαδή είναι μικροί σταθμοί, δεν υπάρχει ένας μεγάλος σταθμός. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου προσπαθεί να έχει μια φωνή, γιατί δεν είμαστε μια μεγάλη εταιρεία που μπορεί να μιλήσει με την πολιτεία, πρέπει να λυθούν πολλά πράγματα ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Πρέπει να βρούμε ποια είναι η πρώτη ύλη, πώς θα τη μεταφέρουμε, τι θα κάνουμε με το υγρό χωνεμένο υπόλειμμα. Δεν είναι το τοποθετήσαμε, τελειώσαμε, συνδεθήκαμε, φύγαμε!

Πόσο πράσινη είναι η παραγωγή σε μια τέτοια μονάδα;
Η ενέργεια που παράγει η μονάδα σε σχέση με εκείνη που καταναλώνει είναι θετική, είναι στο 12%, δηλαδή αν παράγει 1000 κιλοβατώρες καταναλώνει 120 για να κάνει την προετοιμασία, άρα είναι θετική. Δεν καταναλώνει μεγαλύτερη από αυτή που παράγει για όλα αυτά που θέλει να κάνει. Απλά στη χώρα μας έχουμε το εξής ζήτημα: Χρηματοδοτείται η ηλεκτροπαραγωγή, το να μετατρέπουμε κάτι σε ρεύμα, κι αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το βιοαέριο που παράγουμε με όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε να το καίμε για να το κάνουμε ρεύμα με έναν πολύ μικρό συντελεστή απόδοσης. Δεν θα έπρεπε να καίμε την ενέργεια, το 60% να γίνεται θερμότητα, ένα μικρό μέρος να το εκμεταλλευόμαστε και το υπόλοιπο να το χάνουμε στην ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαμε να το μετατρέψουμε σε βιομεθάνιο. Λέμε ότι ο σωστός τρόπος να αξιοποιήσουμε τους σταθμούς μας είναι να παράγουμε βιομεθάνιο και όχι ρεύμα, άρα πράσινη ενέργεια αλλά όχι πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, πράσινο καύσιμο!».    

Πηγή: 4green.gr