Φαρμακοβιομηχανία: Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου

Νέα διεθνής έρευνα
Πώς η φαρμακευτική βιομηχανία (στα κρυφά) πουλά φτηνά στους ισχυρούς και ακριβά στους αδύναμους της Ευρώπης. Έρευνα Reporters United και Investigate Europe με παράλληλες δημοσιεύσεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Της Ευρυδίκης Μπερσή

Διεθνής ομάδα: Maxence Peigné, Nico Schmidt / Investigate Europe, Harald Schumann / Investigate Europe, Lorenzo Buzzoni

O άνθρωπος απέναντί μας διευθύνει την ελληνική θυγατρική μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες.

«Πληρώνουν οι φτωχές χώρες περισσότερο από τις πλούσιες για τα ίδια φάρμακα;» ρωτάμε.
«Δεν το ξέρω».
«Δεν είναι τραγικό να μην το ξέρετε ούτε εσείς;»
«Δεν υπάρχει κανένα σκεπτικό να επικοινωνούνται τέτοια στοιχεία, ακόμη και στο εσωτερικό της εταιρείας, γιατί δεν μας αφορούν».
«Δεν σας συμφέρουν!»
«Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί κεντρικά. Ακόμη κι αν το ήξερα, γιατί να σας το έλεγα;»

Ο παραπάνω διάλογος περιγράφει τον τοίχο στον οποίο χτύπησε αρχικά η αναζήτηση των πραγματικών τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη από την ομάδα του Reporters United και του Investigate Europe.

Όταν, όμως, παρατηρεί κανείς έναν τοίχο αρκετά προσεκτικά, βρίσκει ρωγμές και μέσα από αυτές αποκαλύφθηκε μια πραγματικότητα τελείως διαφορετική από το προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Τα ίδια φάρμακα οι εταιρείες τα χρεώνουν σε πολλαπλάσιες τιμές στις αδύναμες χώρες της Ευρώπης απ’ ότι στις μεγάλες και ισχυρές. «Πρόκειται για ένα σύστημα ακραίας ανισότητας» λέει η Ιρίνα Κλέμπουτ από το βελγικό ινστιτούτο φαρμακευτικής έρευνας ΚCE.

Χώρες σε ομηρία. Μια βιομηχανία με διπλάσια κερδοφορία από τους υπόλοιπους κλάδους ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που θα άλλαζε τα δεδομένα, ισχνή και αναιμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ετικέτες