«Χειρο-φωτο-τεχνήματα» – Ατομική έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης του Γιώργου Σαράντη

Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης / Εγκαίνια: 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 / Διάρκεια: 5 – 12 Νοεμβρίου 2023

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 ανοίγει η αυλαία της πρώτης ατομικής έκθεσης του φωτογράφου και καλλιτέχνη Γιώργου Σαράντη η οποία θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.

Η έκθεση έχει τίτλο «Χειρο-φωτο-τεχνήματα» και περιλαμβάνει επιλεγμένες φωτογραφίες και δημιουργίες του καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 στις 18:30.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, οι φίλοι της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο και να συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη αντλώντας πληροφορίες για κάθε δημιούργημα.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης βρίσκεται στη Λεωφόρο Ειρήνης 14-16 και Αλκιβιάδου (πλατεία Φλέμινγκ) και λειτουργεί καθημερινά 10:00-13:00 και 17:30-20:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ     Σ Α Ρ Α Ν Τ Η Σ

Ποιος είμαι:

Με τη φωτογραφία γνωρίστηκα από μικρός, στις μακρινές εκείνες εποχές του φιλμ που ανυπομονούσες να το δώσεις για εμφάνιση για να απολαύσεις στο τέλος τα αποτελέσματα που προηγουμένως δεν τα είχες δει σε καμία οθόνη παρά μονάχα μέσα από το μικρό γυάλινο σκόπευτρο.

Μηχανή μιας χρήσεως από το περίπτερο στην αρχή, κανονική ως δώρο μετέπειτα, ψηφιακή εδώ και καιρό αλλά και γνώσεις καινούργιες που τροποποιούν την αισθητική και την οπτική, που ωριμάζουν τη ματιά και σε οδηγούν στο να προσεγγίζεις τον κόσμο αλλιώς.

Αυτοδίδακτος ως ένα βαθμό αλλά και κάτοχος βεβαίωσης παρακολούθησης Workshop εξειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία στη Leica Academy πλέον, συνεχίζω να αναπτύσσω συνειδητά και μεθοδικά την τεχνική και τις γνώσεις μου.

Η τέχνη και οι κατασκευές αποτελούν την άλλη εξίσου αγαπημένη μου ασχολία που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κι αυτή με τη σειρά της μέσα από νέες ιδέες και πειραματισμούς τεχνικών και υλικών με σκοπό να γεννηθεί κάτι ενδιαφέρον μέσα από το φαινομενικά αδιάφορο.

Η τέχνη συμβιώνει μαζί μας. Δεν φιλοξενείται απαραίτητα σε ένα φανταχτερό, έτοιμο διακοσμητικό ή στο κάδρο που είναι εκεί απλώς για να γεμίζει τον τοίχο. Μπορεί να κρύβεται σε ένα κλαδί ξεβρασμένο απ’ τη θάλασσα, σε καθημερινά χρηστικά αντικείμενα ή και άχρηστα ακόμα. Ειδικά αυτά τα τελευταία συχνά επιφυλάσσουν τις πιο ωραίες εκπλήξεις.

Μερικά σκουριασμένα καρφιά, μαδέρια παμπάλαια πεταμένα, σύρματα και εξαρτήματα παραδομένα στο φθοροποιό ποτάμι του χρόνου, καταποντισμένα στα ανεξερεύνητα βάθη μιας αποθήκης ως τη μέρα που θα τα σύρεις στο φως και θα τινάξεις τη σκόνη από πάνω τους. Και μετά τα κοιτάς, ούτε ξέρεις για πόσο, όμως κάτι σε έκανε να τα δεις.

Και κάποια στιγμή κάνεις την αρχή, προχωράς και τελικά αποκαλύπτεις αυτό που αντικαθιστά και αποκαθιστά τη χρηστική τους αξία. Το δοσμένο μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο που συνενώνει την παλιά και την καινούργια υπόσταση. Γίνεται ανάμνηση από διακοπές, γίνεται ανάμνηση από ανθρώπους, γίνεται το αποτέλεσμα της δημιουργικής φαντασίας που αναπτύσσεται πάνω στον υλικό κόσμο που μας περιβάλλει, γίνεται μια μικρή προσωπική υπογραφή που θα γεμίσει τον κενό χώρο και θα κεντρίσει ένα απλανές βλέμμα που αναζητά κάπου να καταλήξει…

Ευχαριστούμε θερμά την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica Academy και τον κ. Σπύρο Σκιαδόπουλο για την εκτύπωση των φωτογραφιών.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του καλλιτέχνη και το πρόγραμμα της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στο www.gsarantis.com.