3 Μαΐου:Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου

Στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, τα μηνύματα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έχουν ως εκκίνηση την αξία της ελευθεροτυπίας και της έγκυρης ενημέρωσης σ αυτή την δύσκολη περίοδο.

«Η πανδημία, που ανέτρεψε τους κανόνες της ζωής μας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ζωτική σημασία που έχει η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Το Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η πανδημία, που ανέτρεψε τους κανόνες της ζωής μας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ζωτική σημασία που έχει η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Σε μια εποχή που τίποτε δεν είναι δεδομένο, η σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου μας δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία του Τύπου και των δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν, διασταυρώνουν πληροφορίες, διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα και μας ενημερώνουν με ακρίβεια και εγκυρότητα. Μας βοηθούν να προσανατολιστούμε με διαύγεια στον περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Η ελευθερία του Τύπου είναι βασική προϋπόθεση για ζωντανό, εποικοδομητικό, δημοκρατικό δημόσιο διάλογο. Όπου τα Μέσα Ενημέρωσης στοχοποιούνται και απαξιώνονται, οι δημοσιογράφοι διώκονται, φιμώνονται ή απειλείται ακόμη και η ζωή τους, η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Όταν παραβιάζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκήσουν το επάγγελμά τους ελεύθεροι από φόβο και απειλές, παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ενημέρωση. Παραβιάζεται το δικαίωμα όλων μας να γνωρίζουμε, να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες.
Απαράβατος όρος των δημοκρατικών κοινωνιών είναι το να αισθάνονται οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ελεύθεροι και ασφαλείς να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να υπηρετήσουν την εποχή τους, να γίνουν οι «Ιστορικοί της στιγμής», όπως τους ήθελε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του 20ου αιώνα.
Η ελευθερία τους όμως πρέπει να συνοδεύεται και από τον δικό τους σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αναχώματος στα κύματα εντυπωσιοθηρίας, δημαγωγίας, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζουν.
Σε μια εποχή κρίσης και τοξικής υπερπληροφόρησης η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, παράλληλα όμως ενοχλεί κατεστημένες αντιλήψεις και κάθε λογής συμφέροντα. Ας θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ιδεολογικές και άλλες παρωπίδες

Greece’s Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis, meets the General Secretary of the Communist Party of China, Xi Jinping, at Maximos Mansion in Athens, Greece, on November 11, 2019. / Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2019.

Στ. Πέτσας: Τα ΜΜΕ συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Συγχαίρουμε τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης για την υπευθυνότητα, με την οποία χειρίστηκαν την πανδημία προσφέροντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Ενημέρωση που αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στην επιτυχή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου αναδεικνύει τα σύμφυτα με τη Δημοκρατία θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. και στο Σύνταγμα της Πατρίδας μας.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην ακηδεμόνευτη πληροφόρηση και την απρόσκοπτη διακίνηση θέσεων, απόψεων και ιδεών. Και βέβαια, να στηρίζουμε τη λειτουργία του Τύπου και των εργαζομένων σε αυτόν. Ιδίως μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, καθώς τις προκλήσεις της τεχνολογικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης ακολούθησε η πρωτοφανής, παγκόσμια, υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγχαίρουμε τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης για την υπευθυνότητα, με την οποία χειρίστηκαν την πανδημία προσφέροντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Ενημέρωση που αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στην επιτυχή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεχίζουμε το ίδιο υπεύθυνα και στη δεύτερη, δυσκολότερη, φάση που ξεκινά από αύριο για να βγούμε οριστικά νικητές».