Αυξανόμενο βαίνει το ενδιαφέρον των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.), την εθνική πύλη για τις startups. Πλέον, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών στο Μητρώο φτάνει τις 301 startups, καθώς άλλες 88 νεοφυείς επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εγγραφή τους.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η προσπάθεια χαρτογράφησης του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα προχωρά με εντεινόμενους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και οι δράσεις υποστήριξης των startups της χώρας.
Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι ένα εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν διεθνή παρουσία σε ξένες αγορές, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. Στόχος του Μητρώου είναι να χαρτογραφήσει το δυναμικό των νεοφυών εταιρειών, που έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, 12 νέες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο Μητρώο μέσω διαδικασίας fast track, δηλαδή άνευ αξιολόγησης, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής. Άλλες 76 startups εντάχθηκαν μετά από την αξιολόγησή τους ως προς την πλήρωση και των δύο βασικών κριτηρίων: της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά.
Με άλλη απόφαση του Γενικού Γραμματέα γνωστοποιείται η απόφαση απόρριψης εγγραφής στο Ε.Μ.Ν.Ε. 89 επιχειρήσεων λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας ή/και των κριτηρίων αξιολόγησης.
Οι απορριφθείσες επιχειρήσεις υπέβαλαν αιτήσεις εγγραφής στον κύκλο υποβολής αιτήσεων για το έτος 2020 και τον πρώτο κύκλο για το έτος 2021 και διατηρούν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, σε επόμενο κύκλο.
Έρχονται οι Επενδυτικοί Άγγελοι
Στο μεταξύ, σάρκα και οστά αποκτά και στην Ελλάδα ένα σημαντικό εργαλείο για τις startups που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης και αφορά τους ιδιώτες επενδυτές και τον θεσμό των “business angels”. Η Ελληνική Πολιτεία, για πρώτη φορά, αφενός αποσαφηνίζει θεσμικά το νέο εργαλείο και αφετέρου θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για τους Επενδυτικούς Αγγέλους.
Κοινή Υπουργική Απόφαση περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου – φυσικού προσώπου ως “Επενδυτικού Αγγέλου” (Angel Investor). Παράλληλα, του αναγνωρίζει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.
Ο “Επενδυτικός Άγγελος” έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου, το οποίο διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει ποσό έως €100.000 ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως €300.000 ανά έτος.
Ως “Επενδυτικός Άγγελος”/ “Angel Investor” ορίζεται ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή εξωτερικού, κάτοχος Ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους, με τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις τρόπο.