7 στους 10 Έλληνες λένε “ναι” στο 5G

Οι Έλληνες χρήστες έχουν εξοικειωθεί με τον όρο 5G και τον αντιλαμβάνονται ως το “hot news” του κλάδου των τηλεπικοινωνιών

Έτοιμοι για τη νέα εποχή δυνατοτήτων, που φέρνει η νέα γενιά κινητών επικοινωνιών 5G, εμφανίζονται οι Έλληνες χρήστες. Σχεδόν οι 7 στους 10 (65%) δηλώνουν θετικά διακείμενοι απέναντι στο 5G, που μπήκε στη ζωή τους τον Δεκέμβριο του 2020.

Συνολικά, οι Έλληνες έχουν εξοικειωθεί με τον όρο 5G και τον αντιλαμβάνονται ως το “hot news” του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με το 62% των χρηστών να συνδέει τη νέα τεχνολογία – σε αυθόρμητη αναφορά – με την ταχύτητα.

Το 5G – σύμφωνα με έρευνα της MRB Hellas – τυγχάνει θετικής αποδοχής από τους Έλληνες χρήστες: 9 στους 10 κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναφέρουν τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα του 5G. Οι πολίτες ξεχωρίζουν ως το πλέον ισχυρό πλεονέκτημα του 5G τη “γρήγορη και αναβαθμισμένη ταχύτητα”.

Επειδή, ωστόσο, δεν συνδέεται ακόμη µε κάποιο άλλο διακριτό και ισχυρό όφελος, πέραν της ταχύτητας, το 5G δεν δημιουργεί προς το παρόν ενθουσιασμό στους καταναλωτές στην Ελλάδα. “Πέρα από την ταχύτητα, δεν καταγράφονται άλλες ισχυρές περιοχές πλεονεκτημάτων και φαίνεται, σε αυθόρμητο επίπεδο τουλάχιστον, μια αδύναμη προς το παρόν σύνδεση με εμπειρία και οφέλη για τον ίδιο τον χρήστη”, αναφέρει η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της WIND.

Η μελέτη καταγράφει το επίπεδο γνώσης, τον βαθμό αποδοχής και τις προσδοκίες των Ελλήνων χρηστών από το 5G, αποτυπώνοντας, ταυτόχρονα, τις προκλήσεις και ανησυχίες των χρηστών.

Προκλήσεις και ανησυχίες

Όσον αφορά στα μειονεκτήματα, που βλέπουν οι χρήστες στο 5G, αυτά συνδέονται κατά κύριο λόγο – σύμφωνα με την έρευνα – με: τις επιπτώσεις στην υγεία 29%, το κόστος 9%, την κάλυψη του δικτύου 8%, τον προβληματισμό για την αναγκαιότητα αντικατάστασης της συσκευής 4%, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον 3% και τη χρήση δεδομένων.

“Το 5G μπήκε στη ζωή των Ελλήνων µέσα σε ένα πανδηµικό περιβάλλον. Σε µία εποχή, που ο Έλληνας καταναλωτής έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα στη δική του τεχνολογική αναβάθμιση για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Έχει μετατρέψει το σπίτι σε ένα hub, µε την συνδεσιμότητα της κινητής τηλεφωνίας να έχει δομικό ρόλο. Η εγκατάσταση υποδομών δικτύου 5G έχει κεντρικό ρόλο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της Ευρώπης, καθώς αναμένεται ότι θα αποτελέσουν βάση για τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό”, αναφέρει η Wind, σχολιάζοντας την έρευνα.

Καθολική χρήση Internet

Η έρευνα της MRB για τη Wind αποτυπώνει και το επίπεδο χρήσης του Internet στην Ελλάδα. Όπως διαπιστώνει, η χρήση του Διαδικτύου από το κινητό είναι πλέον καθολική στη χώρα μας. Ειδικότερα, η χρήση internet από το κινητό είναι καθημερινή για 9 στους 10 κατοίκους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για διάφορες χρήσεις social media, εργασία, σερφάρισµα.

Στο μεταξύ, αν και η συνύπαρξη ανάμεσα στη χρήση δεδομένων και στη σύνδεση μέσω Wi-Fi είναι αρμονική μέσα στην πανδημική καθημερινότητα, η ποσοστιαία κατανομή χρήσης ευνοεί το Wi-Fi, που επικρατεί σημαντικά με 66% έναντι της χρήσης δεδομένων με 34%.