Παρακολουθώντας την επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς», αναζητήσαμε στη Θεσσαλονίκη κάποιο απόγονο της οικογένειας που πρωταγωνιστεί σε αυτή τη σειρά και γνωρίσαμε την κυρία Ειρήνη Οικονομίδου Γεωργοπούλου, εγγονή της Φρίντα Σαϊάς, γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό ως Ζακλίν Κοέν, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε από καρδιάς!
Πώς νιώθετε που η ιστορία της οικογένειά σας αποτυπώθηκε μέσα από την επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ « Το βραχιόλι της φωτιάς»;
Δικαιωμένη συγκινημένη και περήφανη. Είναι συναρπαστικό συναίσθημα να μοιράζεσαι τον στεναγμό της οικογένειάς σου με τον κόσμο, γιατί είναι ο μόνος που κρύβει την αλήθεια μέσα του, όσο και αν αυτή πονάει.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κοινό χαρακτηριστικό σας με την γιαγιά σας Φρίντα Σαϊάς, γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό ως Ζακλίν Κοέν;
Η δυναμική στα Πιστεύω της, η τόλμη σε ότι αγαπάει και διεκδικεί, η αφοσίωση στις επιλογές της.
Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα ναυάγια από αυτά τα σκαριά που δεν ταξίδεψαν ποτέ και παρέμειναν αγκυροβολημένα στην ασφάλεια του λιμανιού.
Τι σας μετέδωσαν οι πρόγονοί σας; Ποιο το μεγαλείο των ανθρώπων αυτών ύστερα από τη ναζιστική θηριωδία που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου;
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια γεμάτη τραγούδια, χορό, γέλια, ξενοιασιά, ταξίδια και περιπέτεια.
Το μεγαλείο αυτό των ανθρώπων που επέστρεψαν από την ναζιστική φρίκη του Άουσβιτς και αποτέλεσε για μένα δίδαγμα ζωής, ήταν ότι δεν μετέφεραν σε μας την επόμενη γενιά ίχνος μίσους, κακίας και εμπάθειας, μας δίδαξαν να μην είμαστε μικρόψυχοι, χοληφόροι, μνησίκακοι και κακεντρεχείς και μας μετέδωσαν την αξία του δώρου της ζωής, την ειρήνη, την καλλιέργεια του νου και της ψυχής μας και την αποφυγή της εμμονής μας στα υλικά αγαθά.
Είστε μία γυναίκα μορφωμένη,δυναμική,δραστήρια, της προσφοράς, όμως παθαίνετε «μετάλλαξη» όταν …;
Παθαίνω μετάλλαξη όταν διακρίνω στους ανθρώπους την αλαζονεία, το ψέμα, την υποκρισία και την αδικία .
Αντιπαθώ τους δήθεν και τους τιποτάκηδες. Αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αμαρτήσει ποτέ, που μέσα από την οκνηρία και την ημιμάθειά τους διεκδικούν το αλάθητο. Εγώ αγαπώ τον αμαρτωλό, αυτόν που καταθέτει τα λάθη του, που έχει επίγνωση της αστοχίας του και παραδοχή της ήττας του..
Σε αυτόν υποκλίνομαι και τον φιλώ. Αυτόν που επιμένει να αναζητά τον Άνθρωπο στις θολές γραμμές των οριζόντων του καιρού μας.
Τι ήταν αυτό που πιστεύετε ότι φοβόταν ο Χίτλερ και τον διακατείχε ο αντισημιτισμός;
Αν και η ναζιστική ιδεολογική έννοια της φυλής κατηγοριοποιούσε τους Εβραίους ως τον πρώτο σε προτεραιότητα «εχθρό», στοχοποιούσε και άλλες ομάδες για δίωξη, φυλάκιση και εξόντωση, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά (Τσιγγάνοι), των ατόμων με αναπηρίες, των Πολωνών, των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου και των Αφρογερμανών. Οι Ναζί επίσης αναγνώριζαν ως εχθρούς και απειλή για την ασφάλεια πολιτικούς αντιφρονούντες, Μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλους και όσους χαρακτήριζαν ως «ακοινώνητους» είτε επειδή συνειδητά αντιτίθονταν στο ναζιστικό καθεστώς, είτε επειδή κάποια πλευρά της συμπεριφοράς τους δεν εναρμονιζόταν με τα κοινωνικά πρότυπα της ναζιστικής αντίληψης. Μεθόδευσαν την εξόντωση των γηγενών αντικομφορμιστών και επινοημένων φυλετικών απειλών μέσα από μια αέναη διαδικασία κάθαρσης της γερμανικής κοινωνίας.
Μιλήστε μας για τον πατέρα σας… Πώς συντέλεσε ο τρόπος σκέψης και πρακτικής του στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας;
Ο πατέρας μου απετέλεσε το νυστέρι της σκέψης μου και το πινέλο της ψυχής μου.
Η προσωπικότητά του διαμόρφωσε τον χρωστήρα της δικής μου ζωής.
Μου μεταλαμπάδευσε τι σημαίνει ταπείνωση της καθημερινότητας, μου δίδαξε οι αναρίθμητες υποχωρήσεις μου να είναι τόσες όσες και οι αναίτιες αρνήσεις μου, μου ενέπνευσε την περηφάνεια μου για ότι πιο ευτελές, μου έδωσε την δύναμη να συντρίβω την μακαριότητα να αναχωρώ, να συνεργώ, να απλώνω χέρι, να αγαπώ χωρίς αντάλλαγμα, να αφοσιώνομαι, να σπαράζω, να δακρύζω και όχι να κλαίω, να πετάω λεύτερα, να ερμηνεύω και όχι να τραγουδώ, να ανοίγω παράθυρο στην ακεραιότητα και στις αξίες.
Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αισθανθήκατε την ανάγκη να παραιτηθείτε. Γιατί;
Υπηρέτησα ως καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παραιτήθηκα και συνέχισα την καριέρα μου σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης γιατί στη ζωή μου κυριάρχησε και πρωτοστάτησε η αγάπη μου στην οικογένειά μου και τα θέλω της και η λατρεία μου στον Παράδεισο μιας πόλης που γεννήθηκα, ερωτεύτηκα, μαθήτευσα, συλλογίστηκα, δημιούργησα, πρόσφερα, αγκάλιασα, γεύτηκα ανατολές και ηλιοβασιλέματα.
Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;
«Ή ζωή θα δείξει».
Όσες φορές ένιωσα διλήμματα στη ζωή μου, προβληματισμούς, αναζητήσεις λύσεων και επιλογών άφησα την ζωή να με καθοδηγήσει.Και η ζωή μου απέδειξε ότι είναι αλάθητη.
Λίγα λόγια για την κυρία Ειρήνη Οικονομίδου Γεωργοπούλου:
Η Ειρήνη Οικονομίδου Γεωργοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Γονείς της είναι ο Μιλτιάδης Οικονομίδης, Καθηγητής Χειρουργικής και η Βασιλική Δημάδη Σαίας Καθηγήτρια Πιάνου.
Το 1979 αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης με βαθμό Άριστα.Το ίδιο έτος εισήλθε στη σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου από την οποία αποφοίτησε το 1983.Το 1985 έλαβε το Πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών.Το 1987 πήρε τον τίτλο του Μεταπτυχιακού από τον Καθηγητή της Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Τον τίτλο του Διδακτορικού της με θέμα “Κοινωνική αναπροσαρμογή των παιδιών των διαζευγμένων” έλαβε από το Πανεπιστήμιο Paris2 (Διδάκτωρ D’etat).Το 1991 παντρεύτηκε τον χειρουργό Δημήτρη Γεωργόπουλο ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2007.
Εργάστηκε ως Λέκτορας στην έδρα της Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ως καθηγήτρια ΤΕΙ και ως καθηγήτρια σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Έχει πτυχίο Πιάνου, αρμονίας και Μουσικής Προπαιδείας.Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Εδώ και 15 χρόνια ασκεί εθελοντισμό από την θέση της Προέδρου της Λέσχης Lions Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.Είναι μέλος της Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλάς-Κύπρος, Ελλάς-Ισραήλ και του Συλλόγου Επιστημόνων Γυναικών της Θεσσαλονίκης.
Αριστέα Κοντόζογλου
Δημοσιογράφος