«ΕΜΠΟΡΙΟ» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Κριτική θεατρικής παράστασης από την Δημοσιογράφο Αριστέα Κοντόζογλου

Το θέατρο δεν είναι ποτέ έργο της ατομικότητας, αλλά προϋποθέτει ομαδικότητα, καθώς είναι μία σύνθετη δημιουργία στην οποία συνυπάρχουν όλες οι τέχνες.

Στο θέατρο RADAR, στην πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 στον Νέο Κόσμο στην Αθήνα, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, όταν τα αστέρια παίρνουν την θέση τους στον ουρανό, η παράσταση αρχίζει… Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα η οποία δημιουργήθηκε από τέσσερις γυναίκες, την Φανή Γρύλλη, την Ντίνα Κούκου, την Σοφία Ρούβα και την Αναστασία Τσούτση, πρεσβεύει με επιτυχία την επιλογή ενός είδους θεάτρου,το θέατρο ντοκουμέντο.

Ως θεατές ερχόμαστε αντιμέτωποι να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε βλέποντας πάνω στην σκηνή αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, όπου έχουν καταγραφεί. Η κάθε ιστορία που διαδραματίζεται πάνω στη σκηνή έχει μία κοινή συνισταμένη, τον Φόβο, που εξαιτίας αυτού μαζί με την ημιμάθεια και την άγνοια, οι πρωταγωνιστές (θύματα) καταλήγουν σε ένα δραματικά τραγικό καθεστώς.

Δυστυχώς το Εμπόριο Ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το λεγόμενο trafficking, είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ραγδαία και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα πρόσωπα που υποδύονται οι ηθοποιοί, υπήρξαν, υπάρχουν και με λύπη φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, η ερμηνευτική απόδοση των ρόλων τόσο των τεσσάρων γυναικών που προαναφέραμε, όσο και των δύο ανδρών  (Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Μπαχαρίδης) αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Αξίζει να σημειώσουμε την έξοχη συμβολή του μοναδικού Κοραή Δαμάτη, ο οποίος με την αισθητική του αντίληψη και την σκηνοθετική του απόδοση, ευρηματική και πρωτότυπη, τονίζει και αναδεικνύει την προσωπικότητα των ανθρώπων που μαρτύρησαν και που συνεχίζουν να μαρτυρούν, οργανώνοντας και μεταφέροντας επί σκηνής την ένταση της βίωσης των συναισθημάτων τους.

Μία θεατρική παράσταση που δεν αναδύεται μόνο η λυτρωτική χάρη της αισθητικής συγκίνησης αλλά και η μεταμόρφωση της ψυχής. Μας καθηλώνει, μας συγκλονίζει, μας ευαισθητοποιεί, μας αφυπνίζει!!!

Μια πολύ δυνατή διαχρονική θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε!!!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος