Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος:  “Προχώρα και συγχώρεσε, μοιράζοντας μόνο αγάπη και ευγένεια”

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Αριστέα Κοντόζογλου

Επικοινωνήσαμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο της νεοσύστατης Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης  κ. Πρόδρομο, με αφορμή την αποστολή “ΦροντίΖΩ τα παιδιά της Νότιας Μαδαγασκάρης”, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδος σε συνεργασία με την Επισκοπή Τολιάρας και Νότιας Μαδαγασκάρης.

O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος (κατά κόσμον Παναγιώτης Κατσούλης) γεννήθηκε στην πόλη της Σπάρτης το 1982, όπου και περάτωσε τη Μέση Εκπαίδευση. Από νεαρότατη ηλικία συνδέθηκε πνευματικώς με την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος στην οποία και εκάρη μοναχός τον Νοέμβριο του 2005. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Μονής της μετανοίας του, χειροτονήθηκε Διάκονος (01/07/2011) και εν συνεχείᾳ Πρεσβύτερος (17/08/2011) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Το 2015 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2015 μετέβη στο Καμερούν και διακόνησε πλησίον του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου, ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, κυρίως στον τομέα της νεότητας και της κατηχήσεως. Από τον Μητροπολίτη Καμερούν έλαβε το Πάσχα του 2016 το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτη.

Κατά την τελευταία του ποιμαντική περιοδεία στο Καμερούν (23–27/11/2017), η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, τον προχείρισε Ηγούμενο της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Γιαουντέ. Την 26η Νεοεμβρίου 2018, ευμενή προτάσει της Α. Θ. Μακαριότητος, εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Τολιάρας & Νοτίου Μαδαγασκάρης, χειροτονήθηκε δε υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στις 13 Ιανουαρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου.

Eυχαριστούμε από καρδιάς τον Θεοφιλέστατο για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας, παρά το πλήθος των υποχρεώσεών του. Ακολουθεί η συνομιλία μας μαζί του:

Θεοφιλέστατε, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην απόφαση να πάτε στη Μαδαγασκάρη;

Η απόφασή μου να βρεθώ στη Νότια Μαδαγασκάρη δεν ήταν προσωπική επιλογή. Το 2019, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο τη δημιουργία της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, δεν φανταζόμουν πόσο δραματικά θα άλλαζε η ζωή μου. Η Ιερά Σύνοδος με εξέλεξε παμψηφεί ως Επίσκοπο, μια απόφαση που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν το περίμενα ούτε το είχα ονειρευτεί.

Εκείνη την εποχή, είχα μόλις επιστρέψει από το Καμερούν, όπου διακόνησα για τρία χρόνια και είχα βρει ξανά τον εαυτό μου στη γαλήνη της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος, όπου έζησα για 15 χρόνια ως μοναχός. Η ζωή μου είχε πάρει μια διαφορετική πορεία, μακριά από τις δυσκολίες των ιεραποστολών. Όμως, ο Θεός είχε άλλα σχέδια για μένα. Με καρδιά γεμάτη ταραχή αλλά και πίστη, έκανα υπακοή στην Εκκλησία και ξεκίνησα το ταξίδι μου προς το άγνωστο, στη Μαδαγασκάρη.

Πόσα χρόνια διακονείτε εκεί και ποιες οι δυσκολίες, όταν φθάσατε;

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα νησί τεράστιο, πέντε φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Η διαφορά ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Μαδαγασκάρη είναι σαν μέρα με νύχτα. Στον βορρά, η γη είναι ευλογημένη με βροχές, που χαρίζουν στους ανθρώπους καθαρό νερό και γόνιμα εδάφη για καλλιέργεια. Στον νότο, όμως, η γη στενάζει από την ξηρασία.

Το νερό είναι σχεδόν ανύπαρκτο και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι γεμάτη πόνο και στέρηση. Οι δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες στην αρχή. Δεν ήξερα τίποτα για τη Νότια Μαδαγασκάρη, ούτε τη γλώσσα, ούτε την κουλτούρα των ανθρώπων. Όμως, μέσα από αυτές τις δυσκολίες, βρήκα τον δρόμο μου. Η αγάπη των ντόπιων ανθρώπων με βοήθησε να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο και να αγκαλιάσω αυτόν τον τόπο με όλη μου την ψυχή.

Πως σας αντιμετώπισαν οι άνθρωποι εκεί και κυρίως τα παιδιά;

Εδώ, ο Επίσκοπος είναι ο πατέρας που γνωρίζει τα προβλήματα των παιδιών του, τους αγαπά, τους στηρίζει, τους συμβουλεύει, τους συγχωρεί και τους αγκαλιάζει όλους. Ο κόσμος στη Νότια Μαδαγασκάρη με αγαπά πολύ, επειδή γνωρίζει πόσο κοντά τους βρισκόμαστε με έργα φιλανθρωπίας και με ειλικρινή αγάπη.

Τα παιδιά με φωνάζουν “πατέρα”, και αυτό είναι κάτι που μου δίνει απερίγραπτη χαρά. Μπορεί να μην έχω βιολογικά παιδιά, αλλά νιώθω σαν τον πιο πολύτεκνο πατέρα στον κόσμο.

Πώς είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί;

Η καθημερινότητα στη Νότια Μαδαγασκάρη είναι γεμάτη προκλήσεις. Όπως ανέφερα, το νερό είναι σπάνιο, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν υπάρχει ύδρευση. Τα σπίτια των ανθρώπων είναι χτισμένα από λάσπη και χόρτα και οι πολυτέλειες που εμείς θεωρούμε δεδομένες, όπως τα στρώματα και τα κρεβάτια, εδώ είναι ανύπαρκτες.

Παρόλα αυτά, μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, οι άνθρωποι κρατούν ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους, μια χαρά που αντλούν από τα βάθη της ψυχής τους. Είναι μια υπενθύμιση ότι η αληθινή ευτυχία δεν εξαρτάται από τα υλικά αγαθά, αλλά από τη δύναμη της πίστης και της κοινότητας.

Γιατί είναι σημαντικός, Θεοφιλέστατε, ο ρόλος της Εκκλησίας εκεί;

Ο ρόλος της Εκκλησίας εδώ είναι πολυδιάστατος. Πρώτος και κυριότερος σκοπός μας είναι να μεταδώσουμε την ορθόδοξη πίστη σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ, όμως, δεν κάνουμε προσηλυτισμό. Σεβόμαστε τα πιστεύω του κάθε ανθρώπου και ποτέ δεν τους λέμε ότι η πίστη τους είναι λάθος, είτε πρόκειται για την παραδοσιακή τους θρησκεία είτε ανήκουν σε κάποια άλλη Ομολογία.

Όποιος επιθυμεί, προσεγγίζει μόνος του την Ορθοδοξία, γίνεται κατήχηση και στη συνέχεια βαπτίζεται. Παράλληλα, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στις δυσκολίες των ανθρώπων εδώ, οπότε έχουμε και ένα φιλανθρωπικό έργο που αγκαλιάζει την καθημερινότητά τους.

Μιλήστε μας για το έργο σας μέχρι τώρα και τη συνεργασία σας με τις τοπικές αρχές.

Μέσα σε πέντε χρόνια, με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη πολλών ανθρώπων, έχουμε επιτύχει σημαντικά πράγματα. Έχουμε χτίσει 9 σχολεία, 2 αγροτικά σχολεία, 14 ναούς, 1 σχολή πληροφορικής, και 1 σεμινάριο για παιδιά που επιθυμούν να γίνουν ιερείς. Διατηρούμε πρόγραμμα για τα υποσιτισμένα παιδιά και λειτουργούμε κλινική που κάθε μήνα προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 3.000 ανθρώπους, χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος IHA από την Κύπρο, που καλύπτει όλα τα έξοδα.

Έχουμε ανοίξει 25 πηγάδια, προσφέρουμε φαγητό στις φυλακές της Τολιάρας και διανέμουμε ρούχα, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όλα αυτά έγιναν εφικτά χάρη στην αγάπη και τη στήριξη πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό οι τοπικές αρχές μας αγαπούν και συνεργάζονται μαζί μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την αποστολή  “ΦροντίΖΩ τα παιδιά της Μαδαγασκάρης”, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδος σε συνεργασία με την Επισκοπή Τολιάρας και Νότιας Μαδαγασκάρης, που γεννήθηκε από τη βαθιά ευαισθησία της παιδιάτρου κυρίας Όλγας Τζέτζη, Προέδρου της εν λόγω Ένωσης

Η αποστολή “ΦροντίΖΩ τα παιδιά της Νότιας Μαδαγασκάρης” γεννήθηκε από μια συνάντηση γεμάτη έμπνευση. Μια συνάντηση με την κυρία Όλγα Τζέτζη, μια γιατρό με μεγάλο ενδιαφέρον για το ιεραποστολικό μας έργο, αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί αυτή η αποστολή. Με απίστευτο κόπο, ξεπερνώντας αναρίθμητα εμπόδια και με αστείρευτη επιμονή και πίστη στην αγάπη και την προσφορά, κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα από 15 ανθρώπους που ήρθαν στη Μαδαγασκάρη.

Παράλληλα, εξασφάλισε δωρητές που έστειλαν γάλα, τρόφιμα και φάρμακα με container. Η εμπειρία που έζησαν εδώ ήταν βαθιά για όλους, και είμαι βέβαιος ότι κάθε χρόνο μια νέα ομάδα εθελοντών θα έρχεται για να προσφέρει στην Νότια Μαδαγασκάρη.

Θα θέλατε να μας πείτε κάποια από τα επόμενα σχέδιά σας;

Ο επόμενος μεγάλος στόχος μας είναι η λειτουργία του ορφανοτροφείου. Εύχομαι να βρεθούν άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να εξοπλίσουμε τα δωμάτια, την τραπεζαρία και τους χώρους παιχνιδιού με τα απαραίτητα.

Το όραμά μας περιλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων για τους ανθρώπους που θα εργάζονται στο ορφανοτροφείο, προσφέροντας στα παιδιά ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας, Θεοφιλέστατε

Το μότο της ζωής μου, που με καθοδηγεί σε κάθε βήμα, είναι το “προχώρα και συγχώρεσε, μοιράζοντας μόνο αγάπη και ευγένεια”. Μέσα από αυτή την αρχή, ελπίζω να συνεχίσουμε να φέρνουμε το φως της ελπίδας στη Νότια Μαδαγασκάρη.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος