Ισμήνη Μίχα: «Η ζωγραφική είναι το πάθος μου»

Στην πανέμορφη Πλάκα της Μήλου, στο νησί της θεάς Αφροδίτης, της ομορφιάς και του έρωτα με τις υπέροχες παραλίες, στην ArtMilos, θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουλίου 2023 τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ταξίδι στο χρώμα», όπου θα έχει διάρκεια μέχρι τις 19 Ιουλίου 2023.

Ανάμεσα στους εικαστικούς που συμμετέχουν είναι και η ζωγράφος κυρία Ισμήνη Μίχα, με την οποία επικοινωνήσαμε για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή της!

Μιλήστε μας γι αυτό το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα που δεν λείπει ποτέ από κανένα έργο σας, τι συμβολίζει?

 Αγαπώ το κόκκινο γιατί είναι το χρώμα που παραπέμπει στις μεγάλες αντιθέσεις. Στα σκοτεινά πάθη, στους αγώνες, στις αιματηρές θυσίες των λαών. Φωτίζει το δίπολο «έρωτας θάνατος». Συμβολίζει το ερωτικό πάθος και τον κίνδυνο. Μοιάζει ρευστό θερμό και εξωτερικεύει τη δύναμη και την ορμή. Στη θετική του έκφραση μπορεί να δημιουργήσει ζωή με την ενέργειά του. Στην αρνητική του όψη τροφοδοτεί τον πόλεμο και την καταστροφή.

Ένας πίνακας που αγαπώ και έχω ξεχωρίσει ανάμεσα στα μοναδικά έργα τέχνης σας είναι αυτό με τη θεά Αφροδίτη, μιλήστε μας για αυτόν…

 Δημιούργησα τον πίνακα αυτόν όταν συναντηθήκαμε το 2021 4 ζωγράφοι στο μαγικό νησί της Μήλου και ενώσαμε τα έργα μας να τα παρουσιάσουμε στο κοινό. Η έμπνευση μας κοινή… τα χρώματα, το φως και η θεά Αφροδίτη της Μήλου. Αργότερα το έργο ταξίδεψε στην Αυστρία στο Atelie an der Donau στις όχθες του Δούναβη.

Γνωρίζοντας ότι έχετε εικονογραφήσει το παραμύθι «Η  πεταλουδίτσα Φαρφάλα  στο Μέγαρο Μουσικής», πόσο σημαντικός  αλλά και απαιτητικός είναι ο ρόλος του ζωγράφου σε ένα παραμύθι;

 Ένα  παραμύθι όταν γράφεται σκοπό έχει να μεταφέρει μηνύματα και να δημιουργήσει εικόνες στο μυαλό ενός παιδιού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δέσουν τα κείμενα του συγγραφέα με τις εικόνες. Για μένα εικονογράφηση είναι ένα ταξίδι σε μαγικούς κόσμους και διασκέδαση. Τα κείμενα της Κίτσας Παπαβασιλείου Παυλίδη δεν με δυσκόλεψαν καθόλου. Ήταν τόσο περιγραφικά που κατευθείαν δημιούργησα εικόνες στο μυαλό μου και  τις αποτύπωσα στο παραμύθι.

Πώς φανταστήκατε το δικό σας ταξίδι στο χρώμα και το αποτυπώσατε με τα πινέλα σας πάνω στον καμβά που  θα λάβει μέρος στην έκθεση στην ArtMilos?

 Η τέχνη μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τη χρήση των χρωμάτων, στην πραγματικότητα είναι μια πρόκληση, μια δοκιμασία όπου δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Θέλεις να αισθανθείς κυρίαρχος της εικόνας, να την φέρεις στα δικά σου μέτρα και όσο εσύ θα παλεύεις με τα χρώματα και τις επιφάνειες, τα σύννεφα και τα νερά, θα ταξιδεύεις εκεί.

 Η τέχνη είναι ένα τεράστιο ιριδοσκόπιο  που μας καλεί να δούμε την ύπαρξή μας χρωματισμένη με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις.

Θα μπορούσε να είναι ο έρωτας για σας η κινητήριος δύναμη μαζί με ό,τι θα σας εμπνεύσει για δημιουργία;

 Πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο έρωτας για την ίδια τη ζωή. Είναι η συνεχής ψηλάφησης της πραγματικότητας μέσω μιας οπτικής εικόνων και καταστάσεων που μας περιβάλλει και βιώνουμε καθημερινά. Είναι το συναίσθημα που έχω μέσα μου και αυτό που μου προκαλούν γύρω μου. Ό,τι με αγγίζει το εκφράζω με χρώματα.

Υπάρχει κάποιος ζωγράφος που θαυμάζετε και αν ναι γιατί;

 Φυσικά. Θαυμάζω όλους τους μεγάλους ζωγράφους και ειδικά αυτούς της αναγέννησης και της εποχής του μπαρόκ., γιατί εκτός από τα αριστουργήματα που  μας άφησαν, συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση, αναδημιουργία και στις αλλαγές σε όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι μετά τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα. Μελέτησα για χρόνια την ιστορία τους και έκανα σπουδή πάνω στα έργα τους, με αποτέλεσμα 2 εκθέσεις: το 1999 «Αναδρομή στην Αναγέννηση» και το 2002 «Αναδρομές».

 Είστε αισιόδοξη εκ φύσεως;

 Είμαι. Πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο που θα τον κάνουν οι νέοι του σήμερα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο κυριότερος φαντάζομαι μέσα από τον πολιτισμό. Διαχρονικά δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο συλλογικό βίο – κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και επιστημονικό – την οποία να μην έχει επηρεάσει η τέχνη.

Υπάρχουν  στιγμές που δεν θέλετε καν να βλέπετε τα πινέλα σας;

 Από μικρό παιδάκι ως σήμερα, δεν θυμάμαι μια τέτοια μέρα. Το μόνο που με απομάκρυνε από αυτά, είναι κάποιες υποχρεώσεις ή κάποιες ειδικές συνθήκες.

Θα μπορούσατε με 3 λέξεις να περιγράψετε τι είναι  η ζωγραφική για σας…;

Αδύνατον να απαντήσω με τρεις λέξεις. Η ζωγραφική είναι το πάθος μου. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτήν όταν εμβαθύνοντας στα μυστικά της τέχνης, διαπίστωσα ότι είναι μέσο έκφρασης, δημιούργημα φαντασίας αλλά και παρατήρησης του κόσμου γύρω μου. Η τέχνη προσφέρει ελευθερία έκφρασης , προκαλεί συναισθήματα, σε ταξιδεύει.

 Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

 θεωρώ ότι η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σ όλο τον κόσμο και εξαφανίζουν όλα τα σύνορα. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι βαθύτατα φιλοσοφική, αφού ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο, τη ζωή του και τον πολιτισμό.

Λίγα λόγια για την Ισμήνη Μίχα:

  Η Ισμήνη Μίχα γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 Αποφοιτώντας από την Μαράσλειο μελέτησε την παγκόσμια Ιστορία Τέχνης και τα διαφορετικά ρεύματα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης.

Την δεκαετία του 90 ασχολείται με την τοιχογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει  διάφορους χώρους μεταξύ αυτών και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας.

  Έχει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις  και συμμετοχή σε πάρα πολλές ομαδικές. Μεταξύ αυτών οι πιο πρόσφατες  είναι η  Biennale του Bari. Ιταλία 2021, στο Διεθνές  φιλοσοφικό φόρουμ, Οκτωβριος 2021,  στην: « Ηθοποιός σημαίνει φως» από την Επίδαυρο στο European cecentre (παράρτημα μουσείου αρχιτεκτονικής και σχεδίου του Σικάγου )καθώς  και  «Film noiar» στην Art Vision τον   Οκτώβριο του 2021. Τον Απρίλιο του 2022 παίρνει μέρος στο «Μίτο της Αριάδνης» στο European cecentre  στην «Ορέστεια» στο Βουλευτικό του Ναυπλίου καθώς και στα πλαίσια της γιορτής της Άνοιξης στο «Βρυσάκι» στην Πλάκα στην έκθεση με τίτλο « Η ωραία Σιμονέτα».

Πήρε μέρος τον Μάιο του 2022  στην γκαλερί EV in New York.

Στους Δελφούς στο Διεθνές συμπόσιο στην έκθεση προς τιμή της Πυθειας, τον Μάιο το 2022.

Στο Bari της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2022 υπό την αιγίδα του Δήμου,του τμήματος των ανθρωπιστικών σπουδών του πανεπιστημίου και του Βατικανού και βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο Biennale Internazionale d’ararte

Τον Ιούνιο 2022 στην Αυστρία  στην atelier an  der  Donau.

Το 2022 στην διεθνή Biennale skopia.

Τον Αύγουστο του 2022 παίρνει μέρος στο Μπάρι της Ιταλίας με το βραβευμένο έργο της τιμητικά στη γκαλερί Santa Thereza dei Maschi.

Τον Νοέμβριο του 2022 στην NissArt Vision στην Σικελία.

Το 2022 εικονογραφεί το παιδικό παραμύθι με πρωτότυπες εικόνες της Κίτσας Παπαβασιλείου Παυλίδου των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης. 

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες  συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην μόνιμη συλλογή του  Μουσείο Κοπελούζου.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος