Κλαίρη Μπαρμπουνάκη: «Κάθε ήττα και απόρριψη είναι μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και εξέλιξη»

Οι εκδόσεις AGRAFINA έκαναν την εμφάνισή τους στον κόσμο του βιβλίου μέσα στο 2022.

Αυτό που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά εκτός του περιεχομένου ενός βιβλίου των εκδόσεων αυτών είναι τα ιδιαίτερα εξώφυλλα που δημιουργούν.

Συναντήσαμε από κοντά την Κλαίρη Μπαρμπουνάκη, μια νέα γυναίκα πολυτάλαντη, που δίνει  έντονα  το παρόν της μέσα από αυτό το εγχείρημα, κόρη του γνωστού εκδότη και προέδρου εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, κυρίου Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και της  γλυκύτατης δημοσιογράφου και ιστορικού  Τέχνης, κυρίας Σοφίας Λαβίδα.

Στη παρακάτω συνέντευξη που ακολουθεί μεταξύ άλλων μας εξηγεί γιατί επέλεξε το όνομα AGRAFINA, ποιο βιβλίο από  αυτά που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα  έχει ξεχωρίσει και γιατί αλλά και τι είδη βιβλίων θα αναζητήσει ο αναγνώστης στην AGRAFINA.

Σημείο αναφοράς, ο  ρόλος που έπαιξε ο πατέρας της δίνοντάς της την ευκαιρία να μάθει από μικρή ηλικία τη δουλειά, έχοντάς την δίπλα του, καθώς την προέτρεπε να είναι πάντα εργατική και αυτόνομη.

Ευχόμαστε οι εκδόσεις AGRAFINA να μας χαρίζουν μοναδικά ταξίδια μέσα από την επιλογή των βιβλίων που θα επιλέγουν προς έκδοση!

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε τις δικές σας εκδόσεις και όχι να συνεχίσετε μέσα στις ήδη υπάρχουσες  Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης;

Νομίζω πως κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ανησυχίες. Δημιουργώντας έναν ξεχωριστό εκδοτικό οίκο μπορώ να κυκλοφορήσω τους νέους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που αισθάνονται πιο άνετα να συνεργαστούν μαζί μου αφού μπορούμε να μοιραστούμε έναν κοινό παλμό  και οράματα. Τα βιβλία που επιλέγω να εκδοθούν έχουν το δικό τους ύφος όπως και τη δίκη τους αισθητική. Μου αρέσει ό,τι και να κάνω να αισθάνομαι ελεύθερη στις επιλογές μου.Έχω περισσότερο δημιουργική και καλλιτεχνική προσέγγιση των πραγμάτων θα έλεγα μάλλον λόγω του υποβάθρου και των καλλιτεχνικών σπουδών που έχω κάνει.

Μιλήστε μας για τις ιστορικές Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης και το πώς σας επηρέασε αλλά και σας προέτρεψε ο πατέρας σας στο νέο αυτό εγχείρημά σας

Είμαι παιδί που γεννήθηκε στα μέσα των 90s και ακόμα δεν είχε μπει σε αυτόν τον βαθμό η τεχνολογία στην ζωή μας.Γεννήθηκα ανάμεσα σε βιβλία λόγω του πατέρα μου και του θείου μου.Το μεγαλύτερο μέρος των αναμνήσεων μου είναι στο Κατώι του βιβλίου να είμαι ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων να τρέχω πάνω κάτω, να μυρίζω τα γιασεμιά και να παίζω με τον παπαγάλο όπως και τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας είναι συνδεδεμένα με το φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Δεν μου άρεσε  η τηλεόραση σαν παιδί απλά διάβαζα φανατικά Ρόαλντ Νταλ και κοιμόμουν αγκαλιά με την αγαπημένη μου Ματίλντα.  Ο πατέρας μου ήταν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα.Μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω από μικρή ηλικία την δουλειά δίπλα του και με προέτρεπε να είμαι πάντα εργατική και αυτόνομη.Χρωστάω πολλά σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου και τους ευχαριστώ.

 Τι αποτέλεσε έμπνευση για σας και ονομάσατε τις εκδόσεις σας AGRAFINA;

Το όνομα Agrafinα σημαίνει αυτός που βγαίνει από την μήτρα της μητέρας του με τα πόδια δηλαδή ανάποδα.Ανάποδη γέννηση.Συμβολίζει όλες τις αντισυμβατικές ιδέες που μπορούν να γεννηθούν.Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό το όνομα και λόγω συμβολισμού αλλά και επειδή εμπεριέχει την λέξη ‘γραφή’.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχετε εκδόσει μέχρι τώρα υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε κι αν ναι γιατί;

Το μονόκλινο σε μπουάτ της Όλγας Στέφου.Ο τρόπος γραφής της είναι μαγευτικός και σε καθηλώνει από την πρώτη σελίδα.Αυτό το βιβλίο είναι ένα δώρο που θα πρέπει να κάνει ο κάθε αναγνώστης στον εαυτό του.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να εκδώσετε  το βιβλίο του Oscar Wilde “ The picture of Dorian Gray” στα αγγλικά ;

Να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδόσεις κι άλλων βιβλίων  στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων τους;

Σκεπτόμενη πως πολλά νοήματα χάνονται στις μεταφράσεις των βιβλίων  είναι καλύτερα να κυκλοφορούν τα βιβλία όπως έχουν γραφτεί. Αυτό το είχα διαπιστώσει και με το θέατρο όταν διάβαζα για ρόλους αισθανόμουν περισσότερο συνδεδεμένη με το κείμενο όταν διάβαζα το βιβλίο στο πρωτότυπο της έκδοσής  του.Ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι νέοι ξέρουν αγγλικά και τα ξενόγλωσσα βιβλία έχουν την θέση τους στην ζωή των ανθρώπων, ήδη η ανταπόκριση που είχα ήταν μεγάλη κάτι ενθαρρυντικό για να εκδώσω και άλλους τίτλους στο μέλλον και σε άλλες γλώσσες εκτός αγγλικής και ελληνικής.

 Τι είδη βιβλίων θα ανακαλύψει ο αναγνώστης στις εκδόσεις σας;

Λογοτεχνία, ποίηση και θεατρικά που είναι οι βασικές αδυναμίες μου.

 Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος συγγραφέας, ποιο βιβλίο του ξεχωρίζετε και γιατί;

Δύσκολο να διαλέξεις.Παρόλο που λατρεύω τους Ρώσους συγγραφείς θα επιλέξω τον Κάφκα ακόμα πιο δύσκολο να διαλέξω έργο του αλλά θα πω την Μεταμόρφωση.Έχω τρέλα με τους συμβολισμούς.Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, όλοι μας έχουμε τους δικούς μας εγκλεισμούς και τις πληγές μας άλλωστε.

 Πώς οραματίζεστε τα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να μεγαλώσει η εκδοτική οικογένεια από τίτλους βιβλίων αλλά και από ανθρώπους.Επειδή είμαι και ηθοποιός θέλω η agrafina να υπάρχει και επί σκηνής οπότε πολλά από τα έργα που εκδίδουμε θα παιχτούν και στο θέατρο. Ο κάθε συγγραφέας λοιπόν  θα έχει την δυνατότητα να δει το έργο του στο θέατρο εφόσον το επιθυμεί.

Το 42ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει αυλαία…στις 23/6/2023! Οι εκδόσεις σας θα λάβουν μέρος ;

Οι εκδόσεις Agrafina θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης. Αναμένουμε τον κόσμο με χαρά και ενθουσιασμό να μας επισκεφτεί.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Κάθε ήττα και απόρριψη είναι μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και εξέλιξη.

Λίγα λόγια για την Κλαίρη Μπαρμπουνάκη σε πρώτο πρόσωπο:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, από μικρή είμαι βουτηγμένη σε χιλιάδες βιβλία λόγω της οικογενειακής επιχείρησης που έγινε αφορμή να γνωρίσω συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων.Από μικρή παρακολουθούσα θέατρο και τελειώνοντας το σχολείο ήρθα σε επαφή με αυτό μέσα από διάφορες ομάδες.Αργότερα αποφοίτησα από την δραματική σχολή του Ανδρέα Βουτσινά.

Εργαζόμενη πάντα στην οικογενειακή επιχείρηση αποφάσισα να δημιουργήσω έναν δικό μου εκδοτικό οίκο για να μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, να υλοποιήσω τις ιδέες μου και να συνδυάσω τον χώρο του θεάτρου με αυτόν του βιβλίου.

Αριστέα Κοντοζογλου

Δημοσιογράφος