Η κυρία Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Ιστορικός και Κριτικός τέχνης, εικαστικός και Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας του Ομίλου Ουνέσκο Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, κάνει εξαιρετική δουλειά στο εξωτερικό.
Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε στην Αυστρία μέσα στον Ιούνιο του 2023 με τίτλο: «με το μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας», επικοινωνήσαμε μαζί της για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή της!
Τι είναι αυτό που σας ώθησε σε ώριμη ηλικία να δώσετε πανελλήνιες όπου και περάσατε επιτυχώς και αποφοιτήσατε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ως ιστορικός και κριτικός τέχνης;
Η αγάπη μου για τις τέχνες και η αίσθηση ότι έπρεπε επιτέλους να κάνω κάτι για εμένα.
Μετά από μία σοβαρή περιπέτεια υγείας, τρία δύσκολα χειρουργεία και απανωτές μάχες σε μαρμαρένια αλώνια, αναθεώρησα την ζωή. Την αγάπησα πραγματικά όπως αγάπησα κι εμένα! Εγκατέλειψα την Πρωτεύουσα , εγκαταστάθηκα στην επαρχία και πήρα το νήμα της ζωής μου από την αρχή. Έτσι αποφάσισα έστω και καθυστερημένα να ξανακαθίσω στα θρανία ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο. Να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών! Από εκείνη την στιγμή η μόνη μου έννοια ήταν να προλάβω, όχι αν θα τα καταφέρω…να προλάβω τον χρόνο (αφού δεν ήμουν καθόλου σίγουρη αν ο καρκίνος με είχε εγκαταλείψει οριστικά) και αυτό που αποτολμούσα με τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρειαζόταν 10 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα , όμως τα κατάφερα!
Τι είναι αυτό που αναζητάτε κάθε φορά που ζωγραφίζετε;
Αναζητώ την αλήθεια, την ελπίδα, την πληρότητα. Όλα αυτά που μπορεί ένα έργο να μεταφέρει στον θεατή του. Μέσα από τα έργα μου, τα οποία τα περισσότερα αναφέρονται στα προβλήματα της εποχής μας προσπαθώ να αφυπνίσω συνειδήσεις, να περάσω μηνύματα ανάγκης προσφοράς στον συνάνθρωπο, αλληλεγγύης, αγάπης, ελπίδας.
Π.χ η σειρά έργων με θέμα τα παιδιά από την ατομική έκθεση του 2021 με τίτλο “Παιδιά σε κίνδυνο” (Kinder in Gefahr) .
Ως ιστορικός και κριτικός τέχνης σας έχει βοηθήσει η ιδιότητά σας κατ’ επέκταση και στις εικαστικές σας δημιουργίες;
Σίγουρα ναι! Γιατί γνωρίζοντας τα μηνύματα που μπορούν να μεταφέρουν τα χρώματα και οι πινελιές στον καμβά , μπορώ να αποτυπώσω θα τολμούσα να πω πιο εύκολα από κάποιον που δεν γνωρίζει αυτό που θέλω να μεταφέρω στον θεατή του έργου μου. Η ευκολία στην οποία αναφέρομαι δεν έχει να κάνει με την τεχνική αρτιότητα του έργου αλλά με αυτό που θέλεις να δείξεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις σύμφωνα με το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στον θεατή του έργου σου αν θα χρησιμοποιήσεις θερμά ή ψυχρά χρώματα ή αν οι πινελιές σου θα είναι σκληρές και βίαιες ή λεπτές και ρέουσες.
Μιλήστε μας για την έκθεση ζωγραφικής που διοργανώσατε στην Αυστρία μέσα στον Ιούνιο του 2023 αλλά και το τι θα συμβεί μέσα στον Αύγουστο σε εξέλιξη της έκθεσης αυτής.
Όπως έχω ξαναπεί ” η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα”! Μέσα από αυτή την αναγκαιότητα να επικοινωνήσω τα έργα εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με το Αυστριακό κοινό, διοργάνωσα την ετήσια διεθνή ομαδική θεματική έκθεση με τίτλο ” mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (με το μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας), που τείνει να γίνει θεσμός στα Atelier an der Donau ( ατελιέ του Δούναβη) στο Ύμπς της Αυστρίας, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αφού η προσέλευση και αποδοχή της έκθεσης από τους επισκέπτες ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Είχε δε ως αποτέλεσμα την πώληση 7 έργων!
Κι επειδή ενός καλού μύρια έπονται είχα την χαρά να προσκληθεί το ατελιέ μου Konsfarm Art Atelier να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή που διαμένω. Έτσι άδραξα την ευκαιρία για μία ακόμη προβολή και προώθηση των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην έκθεση του Ιουνίου δωρεάν ως ανταπόδοση για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.
Μέσα στο προσεχές φθινόπωρο έχετε προγραμματίσει κάποιες εκθέσεις ζωγραφικής όπου θα έχετε την επιμέλεια αυτών;
Πράγματι έχω προγραμματίσει μία ακόμη έκθεση και παρουσίαση των έργων καλλιτεχνών που συνεργάζονται μαζί μου στις ημέρες των ανοιχτών ατελιέ της Κάτω Αυστρίας 21 και 22 Οκτωβρίου, καθώς και την ατομική έκθεση του Δόκτορος Φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών Βασιλείου Αράπη τον Νοέμβριο στα Ατελιέ του Δούναβη.
Εχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;
Ναι. “Ζώντας το Σήμερα σωστά, κάνεις το Χθες ένα όνειρο ευτυχισμένο και το Αύριο ένα όραμα ελπίδας»
Λίγα λόγια για την κυρία Κωνσταντίνα Φαρμάκη:
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας.
Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής.
Ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Σαρδηνία, Ολλανδία, Γερμανία, Αμερική και Μαδαγασκάρη.
Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική ,την διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων.
Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί.
Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Ουνέσκο Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Είναι Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ .
Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου”4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας. Ειδική συνεργάτης του Σύγχρονου Μινωικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, της Γκαλερι «Art Milos» στην Πλάκα Μήλου, και του Πολιτιστικού χώρου “Free Art Space“ στο Δερβένι Κορινθίας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Αριστέα Κοντόζογλου
Δημοσιογράφος