Μαχάτμα Γκάντι, Επανάσταση χωρίς βία, μτφρ. Γ. Μπαρτσώκας, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2023, σσ. 112

Βιβλιοπαρουσίαση Αριστέα Κοντόζογλου

Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι εκδόσεις Gutenberg όχι μόνο με την ποιότητα του εκδοτικού αποτελέσματος, αλλά και με την ευρύτητα των θεματικών επιλογών τους.

            Ήρθε προ ημερών στα χέρια μας η επιμελημένη έκδοση του κειμένου του μεγάλου Ινδού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι με τίτλο “Επανάσταση χωρίς βία”. Την επιμέλεια και τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο Ήρκος Αποστολίδης, ενώ η εισαγωγή, η μετάφραση και τα σχόλια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Μπαρτσώκα. Το βιβλίο αποτελεί τον τρίτο τόμο της σειράς “Ψήγματα”, όπου φιλοξενούνται κείμενα “απ’ το χώρο της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης σκέψης και δράσης” (σελ. 18).

            Ο Μαχάτμα Γκάντι δεν υπήρξε απλώς ο μεγάλος ηγέτης του ινδικού λαού, αλλά μια φυσιογνωμία που ξεπέρασε κατά πολύ την εποχή του, την πολιτιστική συνάφεια εντός της οποίας έδρασε και την πνευματική και θρησκευτική παράδοση από την οποία προερχόταν. Αναδείχθηκε σε οικουμενική προσωπικότητα, που ενέπνευσε γενιές ανθρώπων και που μέσα από τη στάση της μη βίας κατόρθωσε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας του λαού του.

            Αυτή την πορεία της επανάστασης χωρίς βία, της ολικής ρήξης με μόνο όπλο την υπομονή και την καθαρή συνείδηση σκιαγραφεί το βιβλίο με οδηγό τον λόγο του μεγάλου Ινδού ηγέτη. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί ιδιαίτερα στις μέρες μας που το κακό μαστίζει την καθημερινότητά μας και η βία έχει εξελιχθεί σε ενδημικό φαινόμενο.

            Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Gutenberg τόσο για την επιμελημένη έκδοση όσο και για την έμπνευσή τους να βοηθήσουν το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή με ένα σπουδαίο έργο ενός σπουδαίου ανθρώπου.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος