Είναι γνωστή η τεράστια συμβολή των αρχαίων Ελλήνων, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ακόμη και σήμερα τα επιτεύγματά τους προκαλούν τον θαυμασμό των σύγχρονων λειτουργών της υγείας, γεγονός που έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου να υιοθετήσουν τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη ως κείμενο που διαβάζεται κατά τις τελετές αποφοίτησης των πτυχιούχων τους.
Μεγάλη εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν οι επιστημονικές επιδόσεις των προγόνων μας και στο πεδίο της έρευνας και της χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με αυτό το άκρως ενδιαφέρον ζήτημα καταπιάνεται η πρωτότυπη μελέτη του δόκτορα Παναγιώτη Μανδράκη με τίτλο “Εγκέφαλος και Νους” που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Μέσα από ενδελεχή ανάλυση των σχετικών πηγών, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη συμβολή σπουδαίων μορφών ιατρών και φιλοσόφων, όπως π.χ. ο Αναξαγόρας, ο Παρμενίδης, ο Εμπεδοκλής, ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Γαληνός και άλλοι στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στη θεραπευτική πράξη, καθώς και στη σχέση του εγκεφάλου με τον νου.
Αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να διαβαστεί το νέο αυτό βιβλίο των εκδόσεων Παπαζήση, το οποίο αποτελεί όχι μόνο μία αποτίμηση της συμβολής των αρχαίων Ελλήνων στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά και ένα συναρπαστικό ταξίδι στον θαυμαστό αυτόν μικρόκοσμο.
Αριστέα Κοντόζογλου
Δημοσιογράφος