ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΣΤΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΜΟΝΟ»

Με αφορμή την παράσταση μουσικοφιλοσοφίας με τίτλο: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΣΤΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΜΟΝΟ», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 9 το βράδυ, μια παράσταση που μεταφέρει το ελληνικό πνεύμα μέσω των Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και στοχαστών με μελοποιημένα κομμάτια, επικοινωνήσαμε με τον μουσικοσυνθέτη της παράστασης, ΠΑΡΑΚΛΗΤΟ, και του θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα για την υλοποίηση της συνέντευξης που ακολουθεί και τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή του!

Επί δυο δεκαετίες μελετήσατε τον ελληνικό πολιτισμό… πιστεύετε ότι η Δύση στηρίχτηκε στις θεωρίες του  Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη ;

Και οι τρεις φιλόσοφοι προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Ελληνισμό, η βάση του οποίου είναι η συνάρτηση του ανθρώπου με το θείον. Ο Ελληνισμός εστιάζει δηλαδή στον πνευματικό άνθρωπο. Η Δύση αντιγράφει τον Ρωμαϊκό πολιτισμό  και την επικράτηση της ύλης .

Γιατί ανεξιχνίαστο το βάθος της ποίησης και του στοχασμού αυτών που αναφέρεστε; Μια προσεκτική μελέτη στο έργο τους θα έδινε απάντηση στο ερώτημά μου;

Για να μπορείς να εξιχνιάσεις πρέπει να διαθέτεις, εκτός από την επίκτητη γνώση που προκύπτει από τις σπουδές , το μυητικό επίπεδο εκείνο που διαθέτουν μόνο οι εργάτες του θείου. Η γνώση από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Κύριε Παράκλητε τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους που αναφέρεστε ; Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί σε αυτούς ;

Θαυμάζω το ότι αντιλήφθηκαν την ορθή θέση του ανθρώπου στο οικοσύστημά μας. Δηλαδή το ότι δεν τον αντιμετωπίζουν  ως το κυρίαρχο ον, όπως κάποιοι εκ παρανοήσεως τον εννοούν.

Η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού πάνω από είκοσι χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας ;

 Ο Ελληνικός πολιτισμός διήγαγε  πολύολβο βίο χάριν της αρετής,

Πιστεύω ότι μέσω αυτής της μελέτης απέκτησα την ευμηχανία που απαιτείται για να ξεπερνάει ο άνθρωπος την κάθε δυσκολία ως φωτογενής προσωπικότητα.

Η παράλληλη άνθιση σε όλες τις τέχνες είναι ένα τυχαίο γεγονός ή μια αναγκαιότητα κατά κάποιο τρόπο ;

 Η άνθιση στις τέχνες είναι θέμα αισθητικής και μόρφωσης του κάθε καλλιτέχνη. Οι μεγάλες προσωπικότητες και η  διαχρονική ανάγκη για κατανόηση του εσωτερικού ψυχισμού του ανθρώπου είναι αυτά που διαμορφώνουν τις εποχές.

Τι έχει περισσότερο σημασία ώστε  ο άνθρωπος να ζήσει αρμονικά με το περιβάλλον -φύση; Σε τι να δώσει βαρύτητα ;

Η αρετή και η ηθική είναι τα απαραίτητα συστατικά για να πραγματωθεί ο στόχος της αρμονικής συνύπαρξης.

Τι θα κερδίσει ο θεατής μετά το πέρας της εκδήλωσης «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΣΤΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΜΟΝΟ» που θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21:00;

Στόχος είναι η εισαγωγή στην μύηση και την μυσταγωγία όχι λεκτικά αλλά ουσιαστικά καθώς θα γευθεί την βιοανάδραση.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Το παρελθόν της Ελλάδος είναι το μέλλον του κόσμου (Αλέξανδρος Κόντος)

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος