Παρασκευή Μιχαλοπούλου: «Καμία γυναίκα μόνη»

Με αφορμή το 15ο  GreeceRace for the Cure® το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η  Οκτωβρίου 2023 στο Ζάππειο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του «Άλμα Ζωής» , κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση  ανταπόκρισή της!

Μιλήστε μας για την αξία της πρόληψης και πιο ειδικά στον καρκίνο του μαστού.

Η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη στη ζωή μας, αλλά ειδικά στον καρκίνο του μαστού μπορεί να αποβεί σωτήρια. H υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, φυσιολογικό βάρος, μείωση του αλκοόλ -μεταξύ άλλων- μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και επιβαρυντικοί παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού.

Σε ηλικία 25 ετών θα πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό γιατρό με εξειδίκευση στο μαστό για κάθε γυναίκα μέσου κινδύνου. Σε ηλικία 35 ετών θα πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία και από 40 ετών και άνω, που αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας, επίσκεψη κάθε χρόνο τον ειδικό γιατρό και να πραγματοποιείται ψηφιακή μαστογραφία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του.

Για τις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό ακόμα και πριν την ηλικία των 25 ετών. Θα πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια το προτεινόμενο από το γιατρό τους σχέδιο πρόληψης με βάση το ατομικό και οικογενειακό τους ιστορικό.

Πώς το «Άλμα Ζωής» βοηθάει αλλά και στηρίζει την γυναίκα που νοσεί σήμερα;

Στο «Άλμα Ζωής» μπορεί να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει από καρκίνο μαστού όπως και τα μέλη της οικογένειάς της ή άτομα από το φιλικό της περιβάλλον. Ο Σύλλογος παρέχει δωρεάν πολυεπίπεδη στήριξη προς τη γυναίκα που βιώνει ή έχει βιώσει την ασθένεια μέσα από τα προγράμματά του.

Αρχικά υπάρχει δυνατότητα ψυχοκοινωνικής στήριξης με πολλούς τρόπους: Μέσα από ψυχοθεραπευτικά ομαδικά προγράμματα, ατομικά ραντεβού, τηλεφωνική γραμμή στήριξης (210 8253253, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00), πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας.

Επίσης ο Σύλλογος παρέχει έγκυρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν όλη την πορεία της ασθένειας από ειδικούς, νομική συμβουλευτική για τα δικαιώματα και τις παροχές, συμβουλές διατροφής καθώς και πολλά προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής της όπως θεατρική ομάδα, yoga, θεραπευτική φωτογραφία, προσωπική περιποίηση και φροντίδα σε συνδυασμό με την παροχή περούκας σε όσες γυναίκες την έχουν ανάγκη με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, παρέχει στη γυναίκα με καρκίνο μαστού τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια κοινότητα γυναικών με παρόμοια εμπειρία όπου το μοίρασμα και η αγκαλιά της αλληλεγγύης είναι ιδιαίτερα ενδυναμωτική.

Ταυτόχρονα, ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση μπορεί να λάβει και το υποστηρικτικό της περιβάλλον.

Τέλος παρεμβαίνουμε σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου.

Ποια τα συναισθηματικά στάδια που περνάει μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού και ποιος ο αντίκτυπος στην κοινωνία αλλά και η διαχείρηση αυτού ;

Ακούγοντας μια γυναίκα τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μιας ασθένειας απειλητικής για τη ζωή, αρχικά έρχεται αντιμέτωπη με τον φόβο του θανάτου. Ταυτόχρονα, επειδή η ασθένεια φέρνει μεγάλες ανατροπές στη ζωή της, έχει να διαχειριστεί πλήθος θεμάτων της καθημερινότητας και της διαχείρισης της νόσου, ενώ ο φόβος για την έκβαση της ασθένειας και της υποτροπής κυριαρχούν. Οι πολλές αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει ξεκινώντας απο τη λειτουργικότητά της -λόγω του πάσχοντος σώματος- οδηγούν στην αίσθηση της απώλειας του ελέγχου της ζωής. Η ψυχική της υγεία επιβαρύνεται και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά την επαφή της με το σύστημα υγείας, δημιουργούν μια αίσθηση ευαλωτότητας με όλες τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο που αυτό έχει σε κάθε τομέα της ζωής της.

Η καλή επικοινωνία με το γιατρό της, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, η σωστή ενημέρωση και η ψυχολογική στήριξη είναι τα βασικά θέματα που μπορούν να βοηθήσουν κάθε γυναίκα να ανταπεξέλθει σε αυτή την επίπονη φάση ζωής.

Πείτε μας για τον θεσμό και την σημασία του «Greece Race for the Cure»

Το Greece Race for the Cure® είναι ένας συμβολικός αγώνας δρόμου και περίπατος με στόχο  την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Έχουμε καταφέρει να βάλουμε στο επίκεντρο ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, με την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κατάστασης. Η μεταφορά των μηνυμάτων της πρόληψης, της στήριξης, της αλληλοβοήθειας από τόσες χιλιάδες κόσμου δρα πολλαπλασιαστικά και συμβάλλει στην απομυθοποίηση της ασθένειας και στην αλλαγή των στάσεων και αντιλήψεων για τη νόσο.

Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος αγώνας ενδυναμώνει τις γυναίκες με καρκίνο μαστού με πολλούς τρόπους. Φορώντας το ροζ μπλουζάκι, συμβάλλουν στον αποστιγματισμό από την ασθένεια,  δίνουν και παίρνουν δύναμη και αισιοδοξία η μία από την άλλη, ενώ όλες μαζί χαρίζουν ελπίδα στις γυναίκες που είναι στα πολύ δύσκολα αρχικά στάδια της νόσου.

Τέλος, μέσα από τα καθαρά έσοδα του αγώνα, ο σύλλογος καταφέρνει να υλοποιεί προγράμματα τα οποία παρέχει δωρεάν προς όφελος όλων των γυναικών και του κοινωνικού συνόλου.

Πιστεύετε ότι ο καρκίνος και πιο ειδικά ο καρκίνος του μαστού αφορά όλη την κοινωνία και γιατί ;

Ο καρκίνος του μαστού σίγουρα αφορά όλη την κοινωνία. Ο αριθμός των γυναικών που νοσούν είναι πολύ μεγάλος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, (2.300.000 νέα περιστατικά το 2020) όσο και στη χώρα μας (7772 γυναίκες το αντίστοιχο έτος). Αν, δε, σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε τον αριθμό των επιζησασών του καρκίνου του μαστού και τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή τους η ασθένεια, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλος. Με το δεδομένο ότι οι γυναίκες έχουν πολλαπλούς ρόλους τόσο στην οικογένεια όσο και στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, κανένας τομέας δεν μένει ανεπηρέαστος.

Για κάθε αγώνα …πόσος χρόνος ;

Για κάθε αγώνα καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια τόσο από άποψη χρόνου όσου και ενέργειας από το ανθρώπινο δυναμικό του Συλλόγου μας. Πολύ σύντομα μετά το τέλος  του αγώνα, γίνεται αξιολόγηση από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ξεκινάει η προετοιμασία του επόμενου αγώνα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την δίκη σας εμπειρία ;

Έχω διπλή εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού. Η πρώτη φορά ήταν το 1991 όταν ήμουν αρκετά νέα. Ψηλάφησα ένα μικρό ογκίδιο στην περιοχή της μασχάλης και η βιοψία έδειξε ότι ήταν καρκίνος του μαστού. Η δεύτερη φορά ήταν το 2009 στην τακτική ετήσια επίσκεψή μου στο γιατρό ο οποίος ψηλάφησε ένα νέο ογκίδιο στον ίδιο μαστό. Κάθε φορά ήρθα αντιμέτωπη με διάφορες δυσκολίες κάποιες κοινές, κάποιες διαφορετικές αλλά με την πίστη ότι και τις δύο φορές ανακαλύφθηκε έγκαιρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Όσο και να μοιάζει οξύμωρο, η ασθένεια με οδήγησε στο «Άλμα Ζωής» και η εμπλοκή μου με αυτό ήταν από τις στιγμές-ορόσημο της ζωής μου.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας ;

Το μότο μου είναι «καμία γυναίκα μόνη». Η σκέψη ότι υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να βιώνουν μόνες και αβοήθητες την ασθένεια με συγκλονίζει, ειδικά όταν ξέρω πολύ καλά πόσα πράγματα προσφέρει ο Σύλλογος αλλά και οι εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου για κάθε γυναίκα που βιώνει ή έχει βιώσει την ασθένεια.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω σε κάθε γυναίκα να μη διστάσει να επικοινωνήσει με το Σύλλογο, είτε για ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση, είτε απλά για να μιλήσει με μια άλλη γυναίκα με παρόμοια εμπειρία.

Λίγα λόγια για τη κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου:

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής και του Greece Race for the Cure®» από το 2021 και εκπαιδευμένη εθελόντρια του συλλόγου από το 2006.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.

Πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων με τίτλο: «Σύγχρονα Θέματα Βιοηθικής» που διοργανώνεται από  την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Στην παρούσα φάση φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών  «Διαχείριση γήρανσης και χρονίων νοσημάτων» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος