Η Κατερίνα Τσαμπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2020 έκανε στροφή στην καριέρα της και από λογίστρια έγινε επιμελήτρια εκδόσεων, καθώς και writing coach. Γράφει συνεχώς, γιατί χωρίς τη γραφή δεν μπορεί, όπως λέει η ίδια. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και με την κειμενογράφηση, κάτι που εγκατέλειψε πλέον λόγω έλλειψης χρόνου. Μετράει συνεργασίες με τέσσερις εκδοτικούς οίκους και πολλές ιδιωτικές. Σήμερα ζει κι εργάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συζήτησή μας:
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε στο πεδίο της επιμέλειας βιβλίων μετά από την πολυετή ενασχόλησή σας με τις λογιστικές υπηρεσίες;
Αναζητούσα για πολύ καιρό τι θα μπορούσα να κάνω πέραν των λογιστικών. Αρχικά σκεφτόμουν ότι μόνο παράλληλα θα μπορούσα να κάνω κάτι, προκειμένου να αποφορτίζομαι από τη συνεχή ενασχόλησή μου με τους αριθμούς. Έτσι, πάνω σε μια συζήτηση με μία φίλη και πλέον και συνεργάτιδα, έπεσε η ιδέα της επιμέλειας βιβλίων. Ήξερε πόσο αγαπώ τη γραφή, μιας και ήδη αρθρογραφούσα για καιρό και μου το πρότεινε βλέποντάς με πολύ προβληματισμένη. Πολύ σύντομα παρακολούθησα ένα σχετικό σεμινάριο, συγκεκριμένα από τις Εκδόσεις Πατάκη, και ξεκίνησα την πρώτη μου συνεργασία τον Σεπτέμβριο με τις Εκδόσεις Ιβίσκος. Στην πορεία ακολούθησαν αρκετές συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, αλλά κυρίως ιδιωτικές συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω στο ενεργητικό μου την επιμέλεια περισσότερων των 55 βιβλίων.
Ποια είναι τα βασικά εφόδια που πρέπει να διαθέτει ένας επιμελητής βιβλίων;
Αγάπη για τα βιβλία, πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Η πολύ καλή χρήση της ελληνικής βοηθά στη διόρθωση και η γνώση περί συγγραφής στην επιμέλεια. Είναι δύο διαφορετικές υπηρεσίες αν και, προσωπικά, δεν τις διαχωρίζω. Πάντα παρέχω και τις δύο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και εφόσον μου ζητηθεί η μία εκ των δύο.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα;
Να μη σταματήσει να διαβάζει βιβλία του είδους που γράφει, να μην κουραστεί να εκπαιδεύεται και να επενδύει στο έργο του, απευθυνόμενος σε επαγγελματία για τη βελτιστοποίησή του και να γράφει με σύστημα.
Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος συγγραφέας και γιατί;
Αυτήν την ερώτηση τη βρίσκω πάντα πολύ δύσκολη, γιατί πραγματικά δεν είναι μόνο ένας ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει πολλά βιβλία, κυρίως Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων, και χαίρομαι που υπάρχουν πολύ καλές πένες στη χώρα μας. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω τρεις συγγραφείς, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι οι μόνοι που θεωρώ πια αγαπημένους. Είναι ο Φώτης Δούσος, η Σόνια Σαουλίδου και η Αγγελική Ζούμπου. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό που αγάπησα στη γραφή του καθενός με τη σειρά. Η γραφή του Δούσου είναι καθηλωτική, στη γραφή της Σαουλίδου θαύμασα τις αναδρομές της και στα κείμενα της Ζούμπου τη δεινότητα να πλέκει μια ευφάνταστη αστυνομική ιστορία. Αν μου αφήσετε κι άλλο χώρο, θα πω και για αρκετούς ακόμα.
Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου εν γένει η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος των ημερών μας (π.χ. με την Τεχνητή Νοημοσύνη);
Πολύ. Και ήδη την επηρεάζει. Το θέμα είναι αν την επηρεάζει θετικά ή αρνητικά. Αν ο χρήστης την έχει ως βοήθεια, συμπληρωματικά π.χ. στη γραφή από πλευράς έρευνας, πιστεύω θα είναι θετική η επίδρασή της. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι που ψάχνουν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης την εύκολη λύση και μπορεί να επαναπαύονται, χρησιμοποιώντας αυτήν και μόνο. Κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Προσωπικά, με τρομάζουν οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης κι έτσι την αποφεύγω. Έχουμε συστηθεί αλλά δεν κάνουμε παρέα.
Έχετε κάποιο μότο που νοηματοδοτεί την καθημερινότητά σας;
Ποτέ δεν είναι αργά, για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου.
Αριστέα Κοντόζογλου
Δημοσιογράφος