Πόλυς Μαυρόπουλος: “Το ραδιόφωνο είναι έρωτας που δεν περιγράφεται με λόγια”

Συνέντευξη στην Αριστέα Κοντόζογλου

Το ραδιόφωνο έχει κάτι το μαγικό. Mέσα από την εναλλαγή λόγου και μουσικής συντροφεύει τους ακροατές με έναν νοσταλγικό και ρεαλιστικό τρόπο μαζί. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 γεννήθηκε και έκανε την εμφάνισή του στα ερτζιανά το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να μας ενημερώνει και να μας ψυχαγωγεί μέσα από τραγούδια που μας μεγάλωσαν και έγιναν κομμάτι της ζωής μας.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM 100, συναντήσαμε τον ραδιοφωνικό παραγωγό και υπεύθυνο προγράμματος του σταθμού κ. Πόλυ Μαυρόπουλο  και κουβεντιάσαμε μαζί του για τις ραδιοφωνικές του εμπειρίες, για το ραδιόφωνο σήμερα και για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

Ο Πόλυς Μαυρόπουλος ξεκίνησε σαν dj στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70. Πέρασε από τις μεγαλύτερες και πλέον επιτυχημένες disco-club της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας έως το 2000. Το 1986 έκανε τη μίξη στο θρυλικό Disco Dynamite ’86 σπάζοντας το “μονοπώλιο” των Αθηναίων dj. Με το ραδιόφωνο ασχολείται από το 1985 έως και σήμερα που είναι παραγωγός, αλλά και υπεύθυνος προγράμματος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100. Από τις αρχές του 1991 έως το καλοκαίρι του 1996 παρουσίαζε στην TV100 τη μουσική εκπομπή “ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ”  που είχε γράψει ιστορία στα τηλεοπτικά δρώμενα της εποχής. Από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι το 2001 παρουσίαζε στην ΕΤ3 την επιμελώς ατημέλητη εκπομπή ZAPPING ΣΤΟ CLUBBING που χτυπούσε κόκκινο στα νούμερα τηλεθέασης. Αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα και εφημερίδες, ενώ ήταν και συνιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης στο πρωτοπόρο free press περιοδικό της πόλης LIBRE, ενώ σήμερα γράφει στην KARFITSA και την FORZA αλλά και σε site. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τις δημόσιες σχέσεις πολλών και πολύ γνωστών σήμερα καλλιτεχνών.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμά μας, και για την όμορφη συζήτηση, την οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Τι σημαίνει για σας ραδιόφωνο και πιο συγκεκριμένα Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης;

Για μένα το ραδιόφωνο είναι η ζωή μου, είναι η έμπνευσή μου, είναι η επικοινωνία και η διαδραστικότητα με τον κόσμο, είναι ένας έρωτας που έχω να σας ομολογήσω πως μάλλον δεν περιγράφεται και με λόγια. Όσο για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, είναι επίσης ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της πορείας μου. Σε αυτό το ιστορικό μέσο βιώσαμε απίστευτες και ανεπανάληπτες στιγμές που εύχομαι ολόψυχα κάποιοι νέοι άνθρωποι του χώρου να τις ζήσουν κάποτε. Πράγμα που το θεωρώ δύσκολο έως απίθανο αφού και το ραδιόφωνο στην εποχή που ζούμε έχει αλλάξει ριζικά.

Στα 38 χρόνια της ραδιοφωνικής πορείας σας, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη σας ;

Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθώ! Σίγουρα τις πρώτες μέρες μου στο πειρατικό τότε Ράδιο Θεσσαλονίκη που εξέπεμπε από ένα δωμάτιο στην Δεσπεραί και με τον φόβο της σύλληψης από την Αστυνομία έως τα πρώτα χρόνια της απογευματινής μου εκπομπής “Γρανίτα από βινύλιο” στον FM101, όπου βάζαμε και ηχεία έξω στην Αγγελάκη για να ακούει ο κόσμος που καθημερινά ερχόταν να δει τα τότε ινδάλματά του έξω από το στούντιο.

Ποιος ο σημερινός ρόλος του ραδιοφώνου μέσα στον κατακλυσμό των τηλεοπτικών μέσων και την ταχύτητα της ενημέρωσης που προσφέρει το διαδίκτυο;

Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει και να έχουμε κατακλυστεί πλέον από την ταχύτητα των μέσων και του διαδικτύου, θεωρώ όμως ότι το ραδιόφωνο παραμένει -και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ- αναντικατάστατο. Είναι μία αξία σταθερή, ανεκτίμητη, μαγική. Το ραδιόφωνο άντεξε όλη αυτή την πίεση και της τηλεόρασης και του διαδικτύου και έτσι θα πορευτεί και στο πέρασμα των χρόνων.

Θα έχει κάτι το ξεχωριστό το νέο πρόγραμμα του FM 100 στη νέα σεζόν; 

Το νέο πρόγραμμα του FM100 θα έχει σαν κορμό όλους τους ανθρώπους, με τους οποίους  πορεύτηκε τα τελευταία αρκετά χρόνια με τη σημαντική προσθήκη πολλών αξιόλογων παραγωγών και δημοσιογράφων που θα πλαισιώσουν το νέο πρόγραμμα. Και πάντα το ξεχωριστό θα είναι η όρεξη και η “τρέλα” όλων ημών για το αγαπημένο μας μέσο!

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας ;

Να κυνηγάτε πάντα τα όνειρά σας και να μην τα εγκαταλείπετε ποτέ. Να χαμογελάτε, να αισιοδοξείτε και να θυμάστε ότι όλα περνούν.

Κοντόζογλου Αριστέα

Δημοσιογράφος