Σοφία Στάμου : «Η Γαστρονομία είναι τα πάντα…!»

Με αφορμή την επιτυχημένη εκδήλωση που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 της κοπής της πίτας του Action In Greece καθώς και των  πρώτων γενεθλίων του ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ και του ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, δυο σημαντικών δράσεων, που γίνονται κάτω απ΄ το brand name του Action In Greece, γνωρίσαμε από κοντά την Leader του κυρία Σοφία Στάμου ,μια γυναίκα που τη χαρακτηρίζει ο δυναμισμός και η αγάπη σε αυτό που πρεσβεύει.

Έτσι επικοινωνήσαμε μαζί της για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή της!

Τι σημαίνει για σας το Action In Greece;

Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας. Η κινηματογραφική, πολυμορφική και πολυεπίπεδη δράση Action In Greece αποτελεί σταθερά απ΄ το 2015 έναν σημαντικό πυλώνα τουριστικής στήριξης και ανάπτυξης  για την Ελλάδα μας. Αυτό από μόνο του, μου δημιουργεί μια τεράστια ευφορία και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη για τις ασταμάτητες διεκπεραιώσεις  του έργου και πάντα με κρατάει σε επαγρύπνηση! Το Action In Greece έχει ψυχή κι αυτή την ψυχή την φέρουμε όλοι μέσα μας  κι εκεί έγκειται η επιτυχία της δράσης αυτής. Για εμένα το Action In Greece είναι η ψυχή μου, όπως και για όλους όσους έχει συμπεριλάβει στην Παγκόσμια οικογένειά του. 

Ποιοι οι στόχοι του;

Συνεχείς, καθημερινοί, αδιάκοποι και ενεργοί! Πρόοδος, ευημερία, αναβάθμιση, ανάταση, αφθονία και επιτυχία στον αγώνα που καθημερινά δίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης απ΄το δικό του μετερίζι. Κι ευτυχώς έχουμε πετύχει πολλούς κι έχουμε ακόμη δρόμο για πολύ περισσότερους …

Μιλήστε μας για το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας και για το  Οδοιπορικό Γεύσης και Τουρισμού…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

Τον Ιανουάριο του 2022 έγιναν τα εγκαίνια της εκκίνησης μιας μεγάλης και πολύ σημαντικής πολύπλευρης δραστηριότητας.

Αφορά στην Ελληνική Γαστρονομία, κάτω απ΄ την Παγκόσμια οικογένεια του brand της δράσης Action In Greece .

Το Action In Greece ανακοίνωσε τη δημιουργία του ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ απ’ το Α έως το Ω, που αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό γεύσης και ποιότητας που επιβραβεύει Ελληνικά προϊόντα, παραγωγούς, εστιατόρια, οινοποιεία, ποτοποιεία, υγιεινή διατροφή, Αρχαιοελληνική διατροφή και συνταγές, Έλληνες chef και pastry chef, επιχειρήσεις που αφορούν την εστίαση, ζαχαροπλαστεία, ζαχαροτεχνεία, catering, καινοτόμες ιδέες σίτισης και προώθησης της Ελληνικής Γαστρονομίας, βιβλία γεύσης και συνταγών καθώς και βιβλία ιστορίας της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης, παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος της γιαγιάς, τοπικά έθιμα γιορτινών πιάτων, αξιόλογες τεχνολογικές αναλύσεις τροφίμων , διατροφική αξία πιάτων και γλυκισμάτων, πρότυπες παρουσιάσεις συσκευασιών τροφίμων και σερβιριζόμενων πιάτων, γυναικείους συλλόγους που εστιάζουν στην παραγωγή προϊόντων, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διατροφή, εταιρείες που ασχολούνται με την χονδρική πώληση, τοπικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που προωθούν τη γεύση και πάνω απ΄ όλα την ειλικρινή και έντιμη στάση επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

Το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  γίνεται  σε επιλεγμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάτω απ’ το brandname  της Παγκόσμιας κινηματογραφικής, πολυεπίπεδης και πολυμορφικής δράσης ACTION IN GREECE .

Eξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται από 3-4 μέλη επισκέπτεται τον τόπο, γνωρίζει από κοντά τους εκπροσώπους γαστρονομίας και δημιουργεί μια έρευνα επάνω στις δυνατότητες του τόπου να χαρακτηριστεί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.

Όλοι οι εκπρόσωποι της γαστρονομίας μπορούν να συμμετέχουν στην έρευνα, φιλοξενώντας την επιτροπή και μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της, ώστε να καταγραφεί κάθε πτυχή που αφορά στη γαστρονομία, στον συγκεκριμένο τόπο  με σκοπό την  Πανελλήνια  και Παγκόσμια προώθηση επιχειρήσεων εστίασης, κάθε είδους γεύσης, snacks, φαγητού, γλυκού και καφέ συν τα συναφή καθώς και καλλιεργητών , παραγωγών, οινοποιών, μεταποιητών, ξενοδοχείων και πρότυπων χώρων  ψυχαγωγίας.

Η συνένωση των επιχειρήσεων, ο καθημερινός τους ασταμάτητος αγώνας, η αγάπη κι ο ζήλος αυτών για την αναγνώριση της γαστρονομικής αξίας του τόπου τους, μπορούν να φτάσουν τον τόπο αυτόν σε υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας σε αγαστή συνεργασία με το ACTION IN GREECE.

Η γαστρονομία…τέχνη ή τεχνική;

Η Γαστρονομία είναι τα πάντα! Και τέχνη και τεχνική και άποψη  και πολιτισμός και ανάγκη και αξία και ουσία και φιλοσοφία! Χωρίς τη γεύση και το άρωμα στη ζωή μας, πώς να προχωρήσουμε; Μαθαίνουμε να εκτιμάμε το σήμερα , μέσα απ΄το χθές και με γνώμονα το αύριο – στο Κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας… Μήπως αυτό δεν είναι Γαστρονομία;;; Ίσως το σημαντικότερο μέρος της… Μέχρι να βρεθούμε απέναντι στις επιλογές, στο φαγητό από κάθε θέση και στους πολύτιμους αρωγούς της Γαστρονομίας… Της Παγκόσμιας Γαστρονομίας , με πρωτεργάτη την Ελληνική !!! Και την Αρχαία Ελληνική Γαστρονομία θα έλεγα κι έχω αμέτρητους τρόπους να το τεκμηριώσω …

Τι σας κάνει να χαμογελάτε κάθε μέρα και τι σας πικραίνει;

Χαμογελώ και πικραίνομαι  με το ίδιο ακριβώς  πράγμα… Την αχαριστία όσων έχουν ευεργετηθεί  και την έλλειψη  της λέξης  συγνώμη απ΄το λεξιλόγιό τους …  Ταυτόχρονα όμως αυτοί οι «μικροί» σου δίνουν μεγαλύτερη δύναμη και έτσι ούτως ή άλλως χαμογελάς επειδή τους απέρριψες απ΄τη ζωή σου ! 

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

«365 ημέρες κάθε μέρα Ελλάδα, γιατί πάντα κάτι καινούργιο θα έχεις να δεις»

Είμαστε οι πρώτοι που το είπαμε το 2014, πριν το Action In Greece ξεκινήσει τον δρόμο του απ΄ την Σαντορίνη .

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος