O Ερντογάν δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά από τη στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης για το Αιγαίο και το Κυπριακό, βλέπουμε ότι αν χάσει τις εκλογές, τα πράγματα μπορεί να είναι και χειρότερα

Δήλωση του επιφανούς Ελληνοαμερικανού, Έντι Ζεμενίδη,
στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με μεγάλη προσέλευση και διαδικτυακή παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, συζήτηση με θέμα: «Γιατί το Ελληνοαμερικανικό Lobby;», με την συμμετοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδη. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής της Ν.Δ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης, και ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, Μάκης Προβατάς. 

Με σκοπό να αναδείξει την επιδραστικότητα και την αξία του Ελληνοαμερικανικού lobby, ιδίως σε αυτούς τους περίπλοκους και δύσκολους καιρούς, ο Έντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε στα λάθη των Αμερικανών «ειδικών» στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία λόγω μεγέθους είναι δύσκολο να αντικατασταθεί από μία χώρα. Εύκολο όμως να αντικατασταθεί από τη συνεργασία πολλών χωρών της περιοχής. Η στρατηγική της Ελλάδας και η συνεργασία της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Βουλγαρία και άλλες χώρες κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την κάλυψη του γεωπολιτικού κενού.  

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έντι Ζεμενίδης τόνισε ότι «το ελληνικό lobby δεν είμαστε εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά εσείς οι Έλληνες». Αναφέρθηκε στον Μητσοτάκη, με τη λαμπρή εμφάνισή του στο Κογκρέσο, τον Δένδια, τον Παναγιωτόπουλο, τον Καιρίδη, τον Κουμουτσάκο, τον Χατζηβασιλείου, τον Καλπαδάκη, και όλους όσοι συμμετείχαν στο Φόρουμ των Δελφών στις 14-15 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.  

Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, αναφέρθηκε στην ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων της Διασποράς που διαχρονικά αποτελεί στοιχείο θαυμαστό. Ήδη από το 800 π.Χ. και την πρώτη μετανάστευση που μετέβαλε την Μεσόγειο Θάλασσα σε ελληνική λίμνη, η ελληνική Διασπορά συμβίωσε με πολλές πολιτιστικές ή εθνικές ομάδες στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Εκεί μετέφερε δίψα για μόρφωση και γνώση, την απέραντη αγάπη για την ελευθερία, το επιχειρηματικό πνεύμα, την δημοκρατική οργάνωση, την αντίληψη ότι η αυτοπραγμάτωση του πολίτη συμβαίνει με τη συμμετοχή του στην ζωή της «πόλεως». Η ίδια ιστορία συνεχίστηκε με τον Αλέξανδρο και τους επιγόνους, καθώς και με την «Ορθόδοξη Κοινοπολιτεία» του 17ου και 18ου αιώνα και τον γαλαξία κοινοτήτων του 19ου και 20ού αιώνα. Ο κ. Κόσκος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι ελληνικές κοινότητες, μαζί τους και οι Ελληνοαμερικανοί διψούν να έρθουν σε επαφή με τη γενέτειρα ή την χώρα των προγόνων τους, να επιδράσουν στα ελληνικά πράγματα, αλλά οι Ελλαδίτες δεν τους αποδέχονται, δεν τους αποζητούν και δεν αντιλαμβάνονται τον πλούτο αυτών των κοινοτήτων. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University ιδρύθηκαν και λειτουργούν για να καταστήσουν εφικτή την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στον γαλαξία των ελληνικών κοινοτήτων και το εθνικό κέντρο. 

Ο Δημήτρης Καιρίδης, αναφερόμενος στην σχέση της Ελλάδας με την Διασπορά της, έκανε λόγο για «ελληνικό κοτζαμπασισμό». Σημείωσε ότι «το ελληνικό κράτος έχει επιδείξει έναν κοτζαμπασισμό απέναντι στην Διασπορά του. Μπορεί να ομνύει στη δύναμή της και να θαυμάζει τον κ. Κριμιζή και τους επιφανείς εκπροσώπους της Διασποράς, αλλά τους θέλει μακριά επί της ουσίας. Γιατί κάθε φορά που τους ενέπλεξε στα εσωτερικά, μάλλον τους ταλαιπώρησε κι αυτοί δεινοπάθησαν. Είμαστε ένα κράτος που θέλουμε ό,τι καλό να φεύγει στο εξωτερικό για να μπορούμε οι υπόλοιποι να ελέγχουμε την μικρή πίτα και είναι ένα πρόβλημα αυτό». Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Καιρίδης για την Άννα Διαμαντοπούλου, που το 2011 επιχείρησε να φέρει Έλληνες της Διασποράς και ξένους καθηγητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ο ελληνικός κοτζαμπασισμός, τους έστειλε στο πυρ το εξώτερον… Κατέληξε ότι «σε όλα τα επίπεδα η Διασπορά πέρα από τον πολιτικό ρόλο που παίζει στο εξωτερικό, είναι ένας πλούτος. Πρέπει να την δούμε έτσι, αλλά χρειαζόμαστε θεσμούς». 

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος συμμετείχε με ερώτησή του ενώ ακολούθησε ζωηρή συζήτηση κυρίως με το νεανικό μέρος του ακροατηρίου. Η συζήτηση είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση δωρεάν στο κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube.