Σκουπίδια που πετάχτηκαν στις χωματερές πριν δεκαετίες συνεχίζουν να παράγουν στράγγισμα, ένα μαύρο ζουμί γεμάτο τοξικές ουσίες
Έρευνα: Ευρυδίκη Μπερσή
Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το σκουπιδοζούμι. Για το μαύρο υγρό που βγαίνει από τα σκουπίδια, ακόμα κι όταν αυτά είναι επεξεργασμένα, ξεδιαλεγμένα, στοιβαγμένα και τόσο παλιά που δεν μυρίζουν πια καθόλου. Θα σας παρουσιάσουμε αυτό που, σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει.
Τα σημεία σε όλη την Ελλάδα που παράγουν και στέλνουν στο περιβάλλον τέτοιο ζουμί (που επισήμως ονομάζεται στράγγισμα ή στραγγίδια) είναι πάνω από 1.000. Δυστυχώς δεν μπορείτε να ξέρετε αν κάποιο από αυτά βρίσκεται κοντά σας, γιατί δεν έχουν χαρτογραφηθεί.
Στο άρθρο που θα διαβάσετε εδώ περιλαμβάνεται ένας πρώτος χάρτης των 60 βασικότερων σημείων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και 60.000 τέτοιων σημείων σε όλη την Ευρώπη, τον οποίο καταρτίσαμε στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας Toxic Ground, σε συνεργασία με το Investigate Europe και το Watershed Investigations.
Κι αν δεν έχει χαρτογραφηθεί η ύπαρξή τους, πολύ περισσότερο δεν έχει χαρτογραφηθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Θα έχετε καταλάβει ότι αυτά τα μέρη είναι οι χωματερές, παλιές και νέες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αγνοούμε, κι όμως η επίσκεψή μας σε μία από αυτές, τη Μαραθόλακκα, σε υψόμετρο 500 ώς 600 μέτρων στον καταπράσινο Ταΰγετο, έδειξε πόσο διδακτικό είναι να παρατηρεί κανείς γιγάντιους σωρούς αντικειμένων, κυρίως πλαστικών, που μπορεί να πετάχτηκαν στα σκουπίδια πριν από πέντε, 10, ακόμα και 20 χρόνια, αλλά είναι ακόμα εδώ.
Είναι επίσης συγκλονιστικό να βλέπεις το ζουμί τους να λιμνάζει – γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ περισσότερο, που απλά δεν είναι εμφανές, γιατί απορροφάται απευθείας από το έδαφος.
Ίσως η πιο σουρρεαλιστική στιγμή της έρευνάς μας να ήταν όταν ξεπεράσαμε την αηδία μας, πήραμε δείγματα από αυτό το υγρό και στη συνέχεια κατεβήκαμε στην παραλία της Καλαμάτας για να συναντήσουμε τον πρώην δήμαρχο και περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μας είπε με κάθε βεβαιότητα ότι τέτοιο ζουμί δεν υπάρχει. Το ίδιο μας διαβεβαίωσε λίγο αργότερα γραπτώς και ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

