Έναρξη της συνόδου: ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην Ιταλία

Η πρόεδρος Metsola ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην Ιταλία, κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας (31/5 – 1/6) στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι πλημμύρες στην Ιταλία σκότωσαν 15 ανθρώπους και πάνω από 30.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημίες σε σπίτια, καλλιέργειες, τη βιομηχανίες και υποδομές. Επαινώντας τους διασώστες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους, η πρόεδρος Metsola πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της και η Ιταλία δικαιούται βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Η πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου σχετικά με το νέο νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, το οποίο προβλέπει τη θανατική ποινή και ποινικοποιεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, είπε η πρόεδρος. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ζουν όπως επιθυμούν να ζήσουν, να είναι αυτοί που επιθυμούν να είναι και να αγαπούν όπως επιθυμούν, πρόσθεσε.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ιδίως μέσω της σύστασης ερευνητικής επιτροπής, προστίθενται ως το τέταρτο σημείο το απόγευμα μετά τη συζήτηση σχετικά με τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ουγγαρία και τη δέσμευση κεφαλαίων της ΕΕ.

Μια δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής υπό το πρίσμα των πλημμυρών στις περιφέρειες Emilia Romagna, Marche και Toscana και την επείγουσα ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προστίθεται ως το πέμπτο σημείο το απόγευμα μετά τη συζήτηση σχετικά με την απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση παρατείνεται έως τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουνίου (ώρα Ελλάδας).

Πέμπτη

Η έκθεση της Ilana Cicurel (Renew, Γαλλία) σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη (ΕΛΚ, Ελλάδα) προστίθεται στις ψηφοφορίες.

Η έκθεση του Andrzej Halicki (ΕΛΚ, Πολωνία) σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη (Μη Εγγεγραμμένοι, Ελλάδα) προστίθεται στις ψηφοφορίες.

Πληροφορίες σχετικά με τις ψηφοφορίες διατίθενται στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας του Κοινοβουλίου.

Αιτήματα διαφόρων επιτροπών για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των επιτροπών για την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 71) δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ολομέλειας.

Εάν δεν υποβληθεί σχετικό αίτημα για ψηφοφορία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι επιτροπές μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.