Αζερμπαϊτζάν: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου

  • Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την καταστολή ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ηγετών της αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας
  • Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι πρακτικές του Αζερμπαϊτζάν είναι ασύμβατες με τη φιλοξενία της COP29
  • Έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων από εδάφη της Αρμενίας
  • Αποδοκιμασία για τη στάση του Αζερμπαϊτζάν στο Κυπριακό

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη 24-10-2024, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τη μακροχρόνια καταστολή που ασκεί το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν εις βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων, ηγετών της αντιπολίτευσης και άλλων, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων της ΕΕ, τόσο εντός της χώρας όσο και σε άλλα κράτη, η οποία έχει ενταθεί αισθητά ενόψει της επερχόμενης 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29) στο Μπακού στις 11 – 22 Νοεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν είναι ασύμβατες με τη διοργάνωση της διάσκεψης για το κλίμα και ενθαρρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ, όπως την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, να χρησιμοποιήσουν τη συγκέντρωση ως ευκαιρία για να αντιδράσουν για τις κακές επιδόσεις της χώρας στον τομέα αυτό. Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την κυβέρνηση του Μπακού να σταματήσει κάθε μορφή καταστολής εντός και εκτός του Αζερμπαϊτζάν, να απελευθερώσει όλα τα άτομα που κρατούνται αυθαίρετα και να αποσύρει όλες τις πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει

Επικαλούμενοι τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν και τους φόβους ότι οι αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε αντισταθμιστική αύξηση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από το Μπακού, οι ευρωβουλευτές ζητούν να τερματιστεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει το μνημόνιο ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν του 2022 σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας.

Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να ολοκληρωθείς στη βάση της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων από το Μπακού, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του νομικού καθεστώτος, τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και την επίδειξη της πραγματικής ετοιμότητάς της να συμμετάσχει πιστά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη γειτονική Αρμενία μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν το 2023 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας

Επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την υπογραφή μιας πολυαναμενόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ζητούν επίσης την απόσυρση όλων των αζερικών στρατευμάτων από το σύνολο του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας, τον σεβασμό των σχετικών αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και την απελευθέρωση των 23 Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται μετά την ανακατάληψη της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι. Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να παγώσουν τις εξαγωγές όλου του στρατιωτικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφαλείας στο Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας θα αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες.

Αποδοκιμασία για τη στάση του Αζερμπαϊτζάν προς το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Το Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την «αποσχιστική οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο», κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και να μην προσκαλεί εκπροσώπους του ψευδοκράτους σε συνεδριάσεις του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 453 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 89 αποχές.