Ασφαλές και βιώσιμο ευρωπαϊκό φαγητό

«Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μια νέα στρατηγική προστασίας της βιοποικιλότητας και μείωσης των φυτοφαρμάκων και των αποβλήτων τροφίμων, ώστε η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να γίνει πιο βιώσιμη. Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, υποστηρίζοντας, παράλληλα, τους Ευρωπαίους αγρότες.

Απομαγνητοφώνηση

Γνωρίζετε πόσο νερό χρειάστηκε για την παραγωγή αυτού του χάμπουργκερ; 2.393 λίτρα. Και οι πατάτες που το συνοδεύουν;

Πώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της πατάτας επηρεάζουν τα έντομα-επικονιαστές και την ανθρώπινη υγεία;

Από τη σίτιση και τη μεταφορά των βοοειδών μέχρι την επεξεργασία του φαγητού, ο τρόπος που τρώμε σήμερα δεν είναι βιώσιμος.Η ΕΕ επιθυμεί να καταστήσει την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πιο βιώσιμη με τη νέα Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος,της βιοποικιλότητας, της υγείας των αγροτών και των ατόμων.Το Κοινοβούλιο είναι ακόμη πιο φιλόδοξο.«Θέλουμε να πράξουμε περισσότερα στο ζήτημα της ασφάλειας τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Θέλουμε να πράξουμε περισσότερα στο ζήτημα της αυτάρκειας και θέλουμε να εφαρμόσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία του Covid-19 στον εφοδιασμό τροφίμων».

Οι αγρότες είναι η απαρχή της αγροτικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.Οι ευρωβουλευτές θέλουν να τους στηρίξουν,όπως και την επαγγελματική αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες,κατά την μετάβαση προς έναν βιώσιμο αγροτικό τομέα.«Η μη βιώσιμη παραγωγή φαγητού αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία,για την υγεία των ζώων,για το περιβάλλον μας.Πρέπει να ξεκινήσουμε να παράγουμε το φαγητό μας με πιο βιώσιμο και πράσινο τρόπο».

Το Κοινοβούλιο θέλει να μειώσει την εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και να σταματήσει την υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.Μια άλλη πρόκληση που η ΕΕ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει μέσω μιας πιο μοντέρνας προσέγγισης στην παραγωγή τροφίμων,είναι τα απόβλητα τροφίμων.Κάθε χρόνο 88 εκατ. τόνοι φαγητού απορρίπτονται στην ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο θέλει να μειώσει αυτόν τον αριθμό στο μισό μέχρι το 2030.