Μετά την επίσημή της έναρξη, η Διάσκεψη εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία καλείται να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες και προτάσεις πολιτών για τη διαμόρφωση μιας Ευρώπης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Μοιραστείτε τις ιδέες σας
Πάνω από 5.000 ιδέες έχουν ήδη υποβληθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα, σε θέματα που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι μια καλή αρχή, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από τον στόχο. Ρίξτε μια ματιά στα θέματα της Διάσκεψης, να μοιραστείτε τις ιδέες σας και να ψηφίσετε τις ιδέες άλλων.
Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε μιας από τις επερχόμενες εκδηλώσεις ή να διοργανώσετε τη δική σας εκδήλωση για να συζητήσετε τις απόψεις σας και τις ιδέες σας. Μην ξεχάσετε μόνο να ανεβάσετε τα συμπεράσματα των συζητήσεών σας στην πλατφόρμα.
Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι μόνο ένας τρόπος να ακουστούν οι φωνές σας. Οι ιδέες σας μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους πολίτες και να δώσουν συνέχεια στα συμπεράσματα της Διάσκεψης.
Πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδέες σας;
Οι συμβολές που θα υποβληθούν στην πλατφόρμα θα αποτελέσουν τη βάση των εργασιών της Διάσκεψης μέσω των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών. Θα υπάρχουν τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 200 πολίτες. Οι πολίτες θα επιλέγονται τυχαία ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της πολυμορφίας της ΕΕ.
Βάσει των συνεισφορών σας, κάθε ομάδα θα υποβάλει προτάσεις για αλλαγή. Στη συνέχεια, οι συστάσεις αυτές θα τροφοδοτήσουν την Ολομέλεια της Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν πολίτες και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίων, των εθνικών κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και κοινωνικοί εταίροι.
20 εκπρόσωποι από κάθε ομάδα ευρωπαίων πολιτών θα πάρουν μέρος στην Ολομέλεια. 108 πολίτες θα συμμετάσχουν συνολικά στις συζητήσεις.
Οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών θα συνεδριάσουν τουλάχιστον τρεις φορές. Οι πρώτες συνεδρίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πριν την επόμενη Ολομέλεια στις 22-23 Οκτωβρίου. Ο δεύτερος κύκλος συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και οι ομάδες αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο του 2022.
Η Ολομέλεια θα συνεδριάσει στα τέλη Οκτωβρίου και κάθε μήνα μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 για να συζητήσει τις προτάσεις των πολιτών και να παρουσιάσει συγκεκριμένες συστάσεις για ενωσιακή δράση.
Η εκτελεστική επιτροπή θα συντάξει την τελική έκθεση βάσει των εγκεκριμένων προτάσεων, σε πλήρη συνεργασία με την Ολομέλεια. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (οι θεσμοί που θα εξετάσουν πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση), καθώς και παρατηρητές.
Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της Διάσκεψης.
Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται νέες ιδέες;
Η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη αλλάξει τον κόσμο. Τώρα η Ευρώπη αναζητά τρόπους ανάκαμψης από την κρίση και αντιμετώπισης μελλοντικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόοδος των ψηφιακών τεχνολογιών και ο αυξημένος παγκόσμιος ανταγωνισμός.
“[…] Αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών είναι απαραίτητο να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην είμαστε μια ένωση που αντιδρά καθυστερημένα σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στις κοινωνίες μας”, είπε ο Γκι Βερχόφσταντ, συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής. “Αυτό είναι το βασικό ερώτημα – πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση που είναι ικανή να εκπληρώσει τους στόχους της, που δρα και αντιδρά στον κόσμο του αύριο;”