Σε τελετή στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη δημιουργία της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1952, πρόδρομο του ΕΚ.
Η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola κήρυξε την έναρξη της τελετής τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο, στα 70 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1952, ο θεσμός ωρίμαζε και δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξελιχθεί στο μόνο άμεσα εκλεγμένο, πολύγλωσσο, πολυκομματικό, διακρατικό κοινοβούλιο στον κόσμο. Τα 705 άμεσα εκλεγμένα μέλη του αποτελούν την έκφραση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (…). Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το όργανο αυτό στηρίζει τη δημοκρατική φωνή των πολιτών και τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές αξίες.»
Τον εναρκτήριο λόγο της ακολούθησαν ομιλίες των πρωθυπουργών των τριών χωρών που φιλοξενούν την έδρα του Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Croo δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό πολιτικό εγχείρημα προωθείται κυρίως από οραματιστές πολίτες, τον λαό της Ευρώπης», ο οποίος απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση σε κρίσεις όπως του μεταναστευτικού, της πανδημίας COVID-19 και της ενέργειας. Το ΕΚ είναι, είπε, «ένας από τους ισχυρότερους νομοθέτες στον κόσμο. Σήμερα οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι περήφανοι για τον δρόμο που διανύσαμε μαζί.» Ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι «ο θεσμός αυτός αποτελεί την κάθαρση στη μακρά τραγωδία της βίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αντικατοπτρίζοντας τα καλύτερα στοιχεία μας ως Ευρωπαίοι».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε: «Επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κάτι από κοινού. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να ζουν επειδή ήταν διαφορετικοί – σήμερα ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου όπου οι πολίτες είναι ελεύθεροι. Δεν θα είχα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: είμαι φιλελεύθερος, έχω εβραϊκή κληρονομιά και είμαι παντρεμένος με έναν άνδρα. Και όμως, είμαι εδώ σήμερα, επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Μπορεί να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά εκεί βρίσκεται ο πλούτος μας, σε αυτή τη διαφορετικότητα».
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμβολική σημασία του Στρασβούργου ως ενός από τους επίσημους τόπους εργασίας του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, τόνισε τη δέσμευση της Γαλλίας για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον: «Το Στρασβούργο είναι η ιδέα της Ευρώπης – της Ευρώπης που έχει το παρελθόν της, αλλά που έχει και το κοινό της μέλλον […] Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο του τι είναι η Ευρώπη, από πού προέρχεται και πού οδεύει.»
Παρεμβάσεις των πολιτικών ομάδων
Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τους πρωθυπουργούς, οι περισσότεροι ηγέτες των επτά πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν ότι μια δημοκρατική Ευρώπη είναι εφικτή μόνο όταν στρέφεται προς το μέλλον της, αλλά και πώς είναι απαραίτητο να ενδυναμωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλήρη νομοθετικά δικαιώματα προς όφελος των πολιτών, με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια να ενισχύει την εθνική ιθαγένεια. Το αρχικό πνεύμα του Κοινοβουλίου ήταν να αποτελέσει έναν πολιτικό θεσμό ανοικτό σε όλες τις χώρες και όχι εχθρικό προς καμία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν οι ομιλητές, πρέπει να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε αυτό το πνεύμα και να το προσαρμόσουμε στην σημερινή εποχή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τέθηκαν επί τάπητος από τους ομιλητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ήταν χρήσιμο να ανακαλύψουμε εκ νέου το πνεύμα του 1952 που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του θεσμικού οργάνου. Κατά τη διάρκεια της τελετής εκφράστηκαν και επικριτικές και αντιευρωπαϊκές απόψεις. Αλλά, όπως είπε η πρόεδρος Metsola, αυτό αποδεικνύει μόνο ότι ο πλουραλισμός, η πολυμορφία και η δημοκρατία ανθούν στο Κοινοβούλιο. Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένες τις ομιλίες των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ορχηστρική εκτέλεση της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν.
Σχετικές πληροφορίες
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 εορτάστηκε η 70ή επέτειος της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Αυτή συνήλθε το 1952 και περιλάμβανε 78 διορισμένους βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους. Το 1958, μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, η Κοινή Συνέλευση της ΕΚΑΧ διευρύνθηκε και μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση». Το 1962, υιοθέτησε το όνομα «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».