Ε.Ε.-30 χρόνια Ενιαίας Αγοράς: οφέλη και προκλήσεις

Η ενιαία αγορά παρέχει σημαντικές ευκαιρίες και ενότητα στους Ευρωπαίους πολίτες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη βελτίωση της λειτουργίας της για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η ενιαία αγορά έχει μεταμορφώσει την Ευρώπη από το 1993, και τι άλλο πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές της.

Η ενιαία αγορά ανά τα χρόνια

Ως ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, η ενιαία αγορά διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων στην εσωτερική αγορά της Ένωσης.

Συμπεριλαμβάνει τόσο χώρες της ΕΕ όσο και χώρες εκτός της ΕΕ: η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και η Νορβηγία αποτελούν μέρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ενώ η Ελβετία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ που της δίνουν μερική πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Χάρτης των χωρών που αποτελούν την ενιαία αγορά της ΕΕ. 

Τα οφέλη της ενιαίας αγοράς

Ο εναρμονισμός και η αμοιβαία αναγνώριση των προτύπων επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε μια αγορά άνω των 450 εκατομμυρίων ατόμων.

Η άρση φραγμών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών εντός της ΕΕ – ενώ οι εξαγωγές αγαθών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν σε 3,4 τρισ. ευρώ το 2021, σε σύγκριση με 671 δισ. ευρώ το 1993.

Χάρη, μεταξύ άλλων, στην ενιαία αγορά, η ΕΕ αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες επωφελούνται από υψηλά πρότυπα ασφαλείας προϊόντων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να ζήσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Τριάντα χρόνια αργότερα, η ενιαία αγορά παραμένει έργο εν εξελίξει. Η ΕΕ προσπαθεί να εξαλείψει τα υπόλοιπα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία και να προσαρμόσει την αγορά στις νέες εξελίξεις, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε μια βιωσιμότερη οικονομία.

Το 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη των Ψηφιακών αγορών και την Πράξη των Ψηφιακών Υπηρεσιών οι οποίες επιβάλλουν κοινές απαιτήσεις όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες στην ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, δικαιότερου και διαφανέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη κατοχύρωση του δικαιώματος στην επισκευή για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να μειώσουν την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής μας.

Το Κοινοβούλιο θα ήθελε επίσης να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ενιαίας αγοράς απέναντι σε κρίσεις, όπως η πανδημία του COVID-19, oι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχής της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ατόμων.

Σε δήλωσή της σχετικά με την 30η επέτειο της ενιαίας αγοράς, η επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικής αγοράς, Άννα Καβατζίνι (Verts/ALE, Γερμανία) ζήτησε την περαιτέρω προσαρμογή των κανόνων στους οποίους βασίζεται η ενιαία αγορά.

” Η ενιαία αγορά πρέπει να γίνει εργαλείο εφαρμογής των στόχων πολιτικής και αξιών μας, από την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης μέχρι την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας στο διαδίκτυο. Τα υψηλά καταναλωτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα είναι αυτά που καθιστούν τόσο ελκυστική την [ενιαία μας] αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε η Καβατζίνι.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα παραπάνω και άλλα ζητήματα που αφορούν την ενιαία αγορά με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, και θα ψηφίσουν έκθεση με τις θέσεις του Κοινοβουλίου.