Η Προεδρία της Κροατίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

Προτεραιότητες της Κροατίας
Μια Ευρώπη που αναπτύσσεται
Μια Ευρώπη που ενώνει
Μια Ευρώπη που προστατεύει
Μια Ευρώπη με επιρροή

Την 1η Ιανουαρίου 2020, η Φιλανδία παραδίδει τη «σκυτάλη» της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Κροατία. Οι Κροάτες ευρωβουλευτές μοιράζονται μαζί μας τις προσδοκίες τους.

“Μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων”, είναι το σλόγκαν της Κροατίας για την εξάμηνη προεδρία της. Στα πλαίσια της προεδρίας του, το νεότερο μέλος της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην αειφόρο ανάπτυξη, σε μια δικτυωμένη οικονομία, στην ασφάλεια και στην εδραίωση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη.

Είναι η πρώτη φορά που η Κροατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με το Brexit και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολυάσχολης περιόδου. Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές θέτουν κι άλλες προτεραιότητες στο προσκήνιο.

Για τον ευρωβουλευτή Κάρλο Ρέσλερ (EPP), η Προεδρία δίνει την ευκαιρία στην Κροατία να τοποθετηθεί πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά εντός της ΕΕ. “Η Κροατία θα συνεχίσει να απευθύνει το ζήτημα του Brexit και να ηγείται των διαπραγματεύσεων για τον επταετή προϋπολογισμό. Η σύνοδος κορυφής στο Ζάγκρεμπ θα αποτελέσει σίγουρα μία από τις κορυφαίες στιγμές της Προεδρίας, με εστίαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των νοτιοανατολικών χωρών της Ευρώπης”.

Η ευρωβουλευτής Μπιλιάνα Μπόρζαν (S&D) δήλωσε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών, η δημόσια ασφάλεια και το κράτος δικαίου πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της Προεδρίας. “Ελπίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ θα αποβούν καρποφόρες επειδή από αυτές εξαρτάται η εφαρμογή πολιτικών για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές” τονίζει.

Η Ρούζα Τόμασιτς (ΕΣΜ) προβλέπει την άσκηση πίεσης βάσει εθνικών συμφερόντων. “Το σημαντικότερο έγγραφο της προηγούμενης προεδρίας, η έκθεση σχετικά με την αλιεία μικρών πελαγικών αποθεμάτων στην Αδριατική Θάλασσα, βρίσκεται ακόμα σε αδιέξοδο. Αναμένω σχετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κροατίας”. Η Τόμασιτς θέλει, επίσης, να δει άμεση πρόοδο σχετικά με τις άμεσες πληρωμές στη γεωργία και την ενεργοποίηση των αχρησιμοποίητων γεωργικών εκτάσεων.

Ο Βάλτερ Φλέγκο (Renew) δήλωσε: “Η Κροατία πρέπει να ενεργήσει ως ουδέτερος διαμεσολαβητής και να εξασφαλίσει την επιτυχή συνεργασία και τη συνεχή εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ”. Τονίζει επίσης ότι η Κροατία θα έχει την ευκαιρία να “δείξει με άμεσο τρόπο στους πολίτες τι κάνει η Ευρώπη γι’ αυτούς”.