Η κλιματική αλλαγή και η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή, την υγεία, το νερό, την τροφή, τη στέγαση και το επαρκές βιοτικό επίπεδο για τα άτομα.
Έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και στα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ατόμων, στα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και των κοινοτήτων που εξαρτώνται από φυσικούς πόρους.
Ενώ η διεθνής αναγνώριση της σχέσης μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κλίματος και του περιβάλλοντος έχει αυξηθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Υποεπιτροπή του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι σθεναρά προσηλωμένα στην ανάπτυξη ειδικών εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ και βιώσιμων δράσεων στον τομέα αυτό.
Στόχος του Ευρωκοινοβουλίου είναι να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, που είναι ένας τρόπος για την καλύτερη προστασία του κλίματος και των οικοσυστημάτων.
Το Ευρωκοινοβούλιο ανέκαθεν υπογράμμιζε τις υποχρεώσεις και την ευθύνη των κρατών και των επιχειρήσεων ως προς αυτό, και συνεργάζεται με τους τελευταίους καθώς και με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο περιβάλλον για την πρόοδο προς αυτόν τον στόχο.
- Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Μαΐου 2021 σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο των υπερασπιστών του περιβάλλοντος σε αυτό το θέμα
- Έκθεση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030: Επαναφέροντας τη φύση στη ζωή μας
- Η πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα – η εξωτερική διάσταση