“Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης”: Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η Γερμανία ανέλαβε, την 1η Ιουλίου, την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, εν μέσω της κρίσης του COVID-19. Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές μοιράζονται μαζί μας τις προσδοκίες τους.

Η κρίση του κορονοϊού συνιστά τεράστια πρόκληση για την ΕΕ. Η άμεση διαχείριση της πανδημίας και η ανάκαμψη της Ευρώπης τίθενται στο επίκεντρο του προγράμματος της Γερμανικής προεδρίας.
Στόχος είναι η επίτευξη ταχείας συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Η Γερμανία σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο στην πολιτική για την προστασία του κλίµατος μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και της ψηφιοποίησης της οικονομίας και κοινωνίας. Επιθυμεί, επίσης, την ανάληψη περισσότερων ευθυνών και την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μέλλον της σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι άλλη μια προτεραιότητα.\

Οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας
Υπέρβαση της πανδημίας του κορονοϊού: οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη
Μια ισχυρότερη και πιο καινοτόμα Ευρώπη
Μια δίκαιη Ευρώπη
Μια βιώσιμη Ευρώπη
Μια Ευρώπη της ασφάλειας και των κοινών αξιών
Μια ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο

Ντάνιελ Κασπάρι (ΕΛΚ): “Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης θα καθορίσουν κατά πόσο η ΕΕ θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού. Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου και η καγκελάριος Ανκέλα Μέρκελ μπορούν να συνδράμουν με την εµπειρία και εµπειρογνωµοσύνη τους σε ευρωπαϊκά ζητήματα, το οποίο είναι θετικό σημάδι, δεδομένων των επίμαχων και δύσκολων συζητήσεων που θα ακολουθήσουν”. Το Βερολίνο μπορεί επίσης “να δώσει σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γιενς Γκάιερ (S&D), η κρίση COVID-19 αποτελεί ευκαιρία για αλλαγές: “Η δυνατή πρόταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα ταμείο ανάκαμψης συνιστά ευκαιρία οικοδόμησης μιας πιο κοινωνικής, δίκαιης και βιώσιμης Ευρώπης. Το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να προωθήσει βιώσιμες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα ψηφιοποίησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η αναγνώριση της ανάγκης παροχής επιδοτήσεων και όχι απλά δάνειων στις περιφέρειες αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης”.
“Η Ευρώπη χρειάζεται τώρα θάρρος για να ξανασταθεί στα πόδια της”, είπε η αντιπρόεδρος Νικόλα Μπιρ (Renew Europe): “Η προεδρία της Γερμανίας θα κριθεί, μεταξύ άλλων, από το κατά πόσο θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάλαμψη, στηριζόμενη στην καινοτομία και στις ΜμΕ. Όσον αφορά το Brexit, “πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία”. Η ΕΕ πρέπει, επίσης, να “ανταποκριθεί, επιτέλους, στις γεωπολιτικές της προσδοκίες, με ισχυρή, κοινή φωνή για την ειρήνη, τον αφοπλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο στη διεθνή σκηνή, αλλά και την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου”, υπογράμμισε.
Για τον Σβεν Γκίγκολντ (Verts/ALE), η προστασία του κλίματος παραμένει προτεραιότητα. “Η κλιματική κρίση συνεχίζεται ακάθεκτη παρά τον κορωνοϊό”. Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου πρέπει επομένως να εστιάσει στην προστασία του κλίματος εν καιρώ κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, “πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, με βελτιωμένους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου”, υπογράμμισε.
Τα γερμανικά συμφέροντα δεν πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα, τόνισε ο Γιοργκ Μόιτεν (ID). “Η Γερμανία πρέπει να περιορίσει τη λειτουργία της ΕΕ στα κεντρικά της καθήκοντα και τον προϋπολογισμό της στο ελάχιστο απαραίτητο επίπεδο, να αποτρέψει την ανάθεση φορολογικών αρμοδιοτήτων στην ΕΕ και αντ’ αυτού να συμπεριλάβει, ως δείγμα αλληλεγγύης, τα κατά κεφαλήν πλούτο των κρατών μελών στον υπολογισμό της χρηματοοικονομικής ανακατανομής”.
Ο Χέλμουτ Γκόικιν (ΕΣΜ) ελπίζει ότι η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου “θα θεσπίσει, επιτέλους, την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά και θα καθιερώσει τη χορήγηση επιδόματος τέκνων”. “Μόνο με δυνατές οικογένειες θα αναδυθεί μια κοινωνική, ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε”, τόνισε.
Η προεδρία θα μπορούσε “να θέσει τα θεμέλια μιας αλληλέγγυας ΕΕ”, είπε ο Μάρτιν Σίρντεβαν (συμπρόεδρος της ομάδας GUE/NGL). “Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη/αναζωογόνηση της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και την εισαγωγή εφάπαξ φόρου στις μεγάλες περιουσίες”.

Η λωρίδα του Μέμπιους
Η λωρίδα του Μέμπιους είναι το λογότυπο της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Το γεωμετρικό αυτό σχήμα ανακαλύφθηκε το 1858 από δύο Γερμανούς επιστήμονες. Είναι μια επιφάνεια με μόνο μία πλευρά και ένα σύνορο.
Συμβολίζει μια αλληλέγγυα και καινοτόμα Ευρώπη με ενδεχομένως διαφορετικές αφετηρίες αλλά πάντα με την ίδια κατάληξη.
Η Γερμανία θα συνεργαστεί στενά με την Πορτογαλία και τη Σλοβενία – που θα αναλάβουν την προεδρία την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου αντιστοίχως. Πρόκειται για την 13η φορά που η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου (η τελευταία φορά ήταν το 2007).

Η καγκελάριος Ανκέλα Μέρκελ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της επόμενης ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στις 8 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στην ιστοσελίδα μας.

Οι Γερμανοί υπουργοί θα συζητήσουν το πρόγραμμα της προεδρίας με κοινοβουλευτικές επιτροπές στις αρχές Ιουλίου.