Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πώς καταπολεμά η ΕΕ τον καρκίνο;

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στις αιτίες, τη θεραπεία και την πρόληψη μίας από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της υγείας.

Print

Το 2020 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου. Η καταπολέμησή του αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2000, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και την αύξηση των δράσεων κατά του καρκίνου. Η έρευνα και η καινοτομία για την καταπολέμησή του αποτελούσαν ανέκαθεν μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της υγείας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο στην ΕΕ

3 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 1,4 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο στην ΕΕ μέσα στο 2018. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας μετά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ σε όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Περιστατικά καρκίνου
Κάθε εννέα δευτερόλεπτα γίνεται διάγνωση μιας νέας περίπτωσης καρκίνου στην ΕΕ.
Μέχρι το 2035 τα περιστατικά του καρκίνου ενδέχεται να διπλασιαστούν και εκτιμάται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής του.
Υπάρχουν περισσότεροι από 100 είδη καρκίνου.
Οι δράσεις της ΕΕ για τον καρκίνο

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ευρωβουλευτής Γιανίνα Οχόιτσκα (ΕΛΚ, Πολωνία), που υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είπε: “Ο καρκίνος κατά κάποιο τρόπο συνδέει την Ευρώπη. Μαζί αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάτι που μας επηρεάζει όλους. Kανείς δεν αποκλείεται από αυτό το λαχείο.”

Από το 2007, η ΕΕ έχει επενδύσει περίπου 3 δισ. ευρώ σε ερευνητικά έργα, κλινικές δοκιμές, προγράμματα κατάρτισης και άλλες δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου.

40% των καρκίνων σήμερα μπορούν να προληφθούν.

Η ΕΕ στηρίζει, επίσης, τις προσπάθειες των κρατών-μελών:

ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών
θεσπίζοντας νόμους για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα, οι καρκινογόνες ουσίες και τα φυτοφάρμακα)
διοργανώνοντας εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.

Η πρόληψη του καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτική περίθαλψη συνιστούν βασικές προτεραιότητες του ΕΚ.

Ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ

Μια νέα πρωτοβουλία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η ΕΕ ξεκινά τις εργασίες για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο (Europe Beating Cancer Plan), με ένα συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 4 Φεβρουαρίου.