Παραπληροφόρηση: νέος ισχυρότερος κώδικας δεοντολογίας

34 πλατφόρμες και εταιρείες τεχνολογίας έχουν δεσμευτεί ήδη στον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο ισχυρότερο και πιο περιεκτικό Κώδικα Δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης εγκαινιάζει η Ευρώπη. Ο ενισχυμένος κώδικας βασίζεται στον πρώτο κώδικα δεοντολογίας του 2018, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κώδικας δεοντολογίας του 2018 συγκέντρωσε τους παράγοντες του κλάδου, με σκοπό να αναλάβουν εθελοντικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Ήδη 34 μέρη, μεταξύ των οποίων οι Meta, Google, Twitter, TikTok, Microsoft, έχουν ακολουθήσει το έγγραφο καθοδήγησης που εξέδωσε η Επιτροπή το 2021 και έλαβαν υπόψη τα διδάγματα, που αντλήθηκαν από την κρίση της COVID-19 και τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Τα υπογράφοντα μέρη θα έχουν πλέον στη διάθεση τους 6 μήνες, για να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που έχουν υπογράψει. Στις αρχές του 2023, θα υποβάλουν στην Επιτροπή τις πρώτες τους εκθέσεις εφαρμογής.

Ο ενισχυμένος κώδικας στοχεύει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων του προηγούμενου κώδικα, με ισχυρότερες και πιο αναλυτικές δεσμεύσεις και μέτρα. Ο νέος κώδικας προβλέπει εκτενείς και ακριβείς δεσμεύσεις, που πρέπει να αναλάβουν οι πλατφόρμες και η βιομηχανία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

“Οι χρήστες θα διαθέτουν καλύτερα εργαλεία για να επισημαίνουν την παραπληροφόρηση και να κατανοούν τι βλέπουν. Ο νέος κώδικας θα μειώσει, επίσης, τα οικονομικά κίνητρα για τη διάδοση παραπληροφόρησης και θα διευκολύνει των πρόσβαση των ερευνητριών και των ερευνητών στα δεδομένα των πλατφορμών”, σχολίασε η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κυρία Βιέρα Γιούροβα.

Νέες δεσμεύσεις
Ο νέος κώδικας περιλαμβάνει δεσμεύσεις με σκοπό:

– Τη διεύρυνση της συμμετοχής: δεν απευθύνεται μόνο στις μεγάλες πλατφόρμες, αλλά καλύπτει και μια ποικιλία διαφορετικών φορέων, που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης, είναι δε ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν σε αυτόν ακόμη περισσότερα υπογράφοντα μέρη.

– Τον περιορισμό των οικονομικών κινήτρων για τη διάδοση της παραπληροφόρησης φροντίζοντας ώστε οι πηγές παραπληροφόρησης να μην επωφελούνται από διαφημιστικά έσοδα.

– Την κάλυψη των νέων μεθόδων χειραγώγησης οι οποίες διαδίδουν παραπληροφόρηση, όπως οι ψεύτικοι λογαριασμοί, τα μποτ ή το κακόβουλο βαθιά ψευδές υλικό.

– Την ενδυνάμωση των χρηστών με καλύτερα εργαλεία για την αναγνώριση, την κατανόηση και την επισήμανση της παραπληροφόρησης·

– Την επέκταση του ελέγχου γεγονότων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σε όλες τις γλώσσες της, φροντίζοντας παράλληλα να ανταμείβονται δίκαια οι ελεγκτές πληροφοριών για το έργο που επιτελούν.

– Τη διασφάλιση διαφάνειας στις πολιτικές διαφημίσεις παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν εύκολα τις πολιτικές διαφημίσεις χάρη στην καλύτερη επισήμανση και σε πληροφορίες σχετικά με τους χορηγούς, τις δαπάνες και την περίοδο προβολής των διαφημίσεων.

– Τη δημιουργία ενός Κέντρου Διαφάνειας και μιας ειδικής ομάδας με σκοπό την εύκολη και διαφανή εποπτεία της εφαρμογής του κώδικα, ώστε αυτός να παραμείνει επίκαιρος και στο μέλλον και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε.