Πρόεδρος του ΕΚ: “Οι πολίτες αναμένουν δραστικά μέτρα για την ανάκαμψη της ΕΕ”

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν δράση για την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση του Covid-19.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμό της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο βιντεοδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19 Ιουνίου, κατά την οποία ο Νταβίντ Σασόλι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
“Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μας επιτρέπεται”, είπε. “Πρέπει να δράσουμε επειγόντως και με θάρρος, καθώς οι Eυρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες χρειάζονται άμεση απάντηση. Οι πολίτες μας αναμένουν δραστικά μέτρα. Τώρα ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.”

Ο Σασόλι χαρακτήρισε την πρόταση της Επιτροπής “φιλόδοξη” αλλά πρόσθεσε: “Κατά την άποψή μας, αγγίζει μόνο την επιφάνεια των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.”
Ο πρόεδρος μίλησε, επίσης, εναντίον της έκδοσης δανείων ως μέρος των σχεδίων ανάκαμψης. “Το ΕΚ επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε κοινό χρέος που εκδίδεται πρέπει να αποπληρώνεται με δίκαιο τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές”, είπε.

“Ας μην ξεχνάμε ότι η παροχή στήριξης μόνο υπό τη μορφή δανείων θα είχε ασύµµετρο αντίκτυπο στο επίπεδο χρέους των επιμέρους κρατών μελών και θα ήταν εν τέλει πιο δαπανηρή για την Ένωση. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο ισότιμη, πιο πράσινη και περισσότερο στραμμένη προς το μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, να αδράξουμε την ευκαιρία για εισαγωγή νέων ιδίων πόρων”.
Ο Σασόλι χαρακτήρισε την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων για την ΕΕ “απαραίτητη προϋπόθεση” για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τονίζοντας τη σημασία ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και προϋπολογισμού, είπε: “Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να περιορίσουμε το ύψος των φιλοδοξιών μας. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας την αξία της Ευρώπης και την ικανότητα εύρεσης λύσεων που έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους.”
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στις τρέχουσες συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά τις μελλοντικές τους σχέσεις. Την προηγούμενη ημέρα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση στην οποία παρουσιάζει τις θέσεις του. “Θα προωθήσουμε μια φιλόδοξη, σφαιρική και περιεκτική συμφωνία που θα συνάδει με τις κοινές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πολιτική δήλωση. Πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές και, παρά τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο, με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, είναι ακόμα εφικτό.”