Σύνοδος Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων: αλλαγή ταχύτητας, ενδυνάμωση της δημοκρατίας

• Η αλληλεγγύη, κινητήρια δύναμη της ενσωμάτωσης
• Κάλεσμα για δεσμεύσεις όσον αφορά τις αξίες της ΕΕ και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων
• Να μη γίνει ο COVID-19 αφορμή για δημοκρατική οπισθοδρόμηση
• Τα κοινοβούλια να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων
Οι πρόεδροι των αντιπροσωπειών του ΕΚ και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και οι μόνιμοι εισηγητές για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι πρόεδροι των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και οι μόνιμοι εισηγητές για την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, χαιρετίζουν τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαΐου σαν μια ευκαιρία να επιβεβαιωθούν εκ νέου οι ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις της ΕΕ προς την περιοχή. Ακόμη, θεωρούν τη Σύνοδο Κορυφής σαν μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες από τα Δυτικά Βαλκάνια να επιβεβαιώσουν την απαρέγκλιτη στόχευσή τους σε αξίες όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
«Χαιρετίζουμε την διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία μπορεί να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μας δείχνει πως οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί στο πλαίσιο της δέσμευσης για τη διαδικασία διεύρυνσης και ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο απώτερος στόχος. Δημόσιες εκφράσεις αλληλεγγύης σαν αυτή είναι πιο σημαντικές από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα εκστρατείες παραπληροφόρησης προσπαθούν να δημιουργήσουν διχασμό.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλάι των εταίρων μας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και επιβεβαιώνουμε την άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους της περιοχής».
Η Σύνοδος Κορυφής ευκαιρία για αλλαγή ταχύτητας στην διεύρυνση
«Σε συνέχεια της απόφασης του Μαρτίου του 2020 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς είχαν επιδείξει πρόοδο στην επίτευξη μεταρρυθμίσεων, αυτή η Σύνοδος Κορυφής παρέχει μια ευκαιρία για επιτάχυνση των διαδικασιών από όλα τα μέρη στην διαδικασία διεύρυνσης.
Προτρέπουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια να κρατήσουν σταθερή πορεία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες και να πραγματοποιήσουν διεξοδικά και σθεναρά όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά της, η ΕΕ θα βοηθήσει περαιτέρω στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, στη θέσπιση κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση των δικαστικών συστημάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την περιοχή καθώς θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ενδυνάμωση της οικονομίας. Ακόμη, η επιβεβαίωση της σημασίας της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης είναι σημαντικές προϋποθέσεις για τη δημοκρατία».
Η σημασία των αξιών της ΕΕ
«Όλα τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19 πρέπει να διασφαλίζουν ότι τηρούνται αυστηρά οι θεμελιώδεις πολιτικές αξίες, ο δημοκρατικός έλεγχος το κράτος δικαίου. Τα κοινοβούλια πρέπει να εγγυηθούν ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και πληρούν τις προϋποθέσεις όσον αφορά τη δημοκρατικότητά τους».
Τα κοινοβούλια ως κινητήρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων
«Κατά την κοινοβουλευτική διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων δήλωσαν ότι τα κοινοβούλια είναι το κλειδί για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ΕΕ και για την επίτευξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών των Δυτικών Βαλκανίων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επιμένει ότι οι κοινοβουλευτικοί του εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στη διαδικασία διεύρυνσης».
Σχετικές πληροφορίες
Στις 26 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Πριν από αυτό, τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή πρότεινε μια αναθεωρημένη μεθοδολογία που θα έδινε νέα ώθηση στη διεύρυνση της ΕΕ. Στις 20 Απριλίου, οι βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υιοθέτησαν τις προτάσεις τους για τα Δυτικά Βαλκάνια, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής του 2020. Η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 6 Μαΐου στο Ζάγκρεμπ, αλλά θα πραγματοποιηθεί μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης.
Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Η δήλωση συνυπογράφηκε από:
• τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία)
• την μόνιμη εισηγήτρια για την Αλβανία, Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία)
• τον μόνιμο εισηγητή για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Paulo Rangel (ΕΛΚ, Πορτογαλία)
• τη μόνιμη εισηγήτρια για το Κόσοβο, Viola von Cramon – Taubadel (Πράσινοι, Γερμανία)
• τον μόνιμο εισηγητή για το Μαυροβούνιο, Tonino Picula (Σοσιαλιστές, Κροατία), ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ομάδας εργασίας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια
• τον μόνιμο εισηγητή για τη Βόρεια Μακεδονία, Ilhan Kyuchyuk (Renew Europe, Βουλγαρία)
• τον μόνιμο εισηγητή για τη Σερβία, Vladimír Bilčík (ΕΛΚ, Σλοβακία), ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για το Μαυροβούνιο
• τον πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την Αλβανία, Μανώλη Κεφαλογιάννη (ΕΛΚ, Ελλάδα)
• τον πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία)
• τον πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τη Βόρεια Μακεδονία, Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία)
• την πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την Σερβία, Tanja Fajon (Σοσιαλιστές, Σλοβενία).