Η αύξηση των ενεργειακών τιμών οφείλεται στην υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές και καθιστά “σοβαρή κρίση”, τόνισε ο Πέτερσεν, μέλος της ομάδας Renew Europe και αντιπρόεδρος της ενεργειακής επιτροπής του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξής του.
“Είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους εμάς που εξαρτόμαστε από τις φθηνές εισαγωγές της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες. Τελείωσε, αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να γίνουμε εντελώς αυτόνομοι”, είπε, προσθέτοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας αποτελεί αποδεδειγμένο λάθος.
Ο Πέτερσεν μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν τα κράτη μέλη: “Από τη μία, κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες τους”, όμως η παροχή επιδοτήσεων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά και να ωφελήσει κάποιους εις βάρος άλλων.
“Αυτή είναι μια από τις πολλές επιπλοκές που καλούμαστε να απευθύνουμε, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι πολίτες δεν θα παγώσουν», προειδοποίησε, κάνοντας έκκληση για εύρεση κοινών λύσεων. “Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία απαιτούνται κοινές λύσεις. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”.
Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα στις αρχές του Οκτωβρίου, ζητώντας τη θέσπιση μέτρων έκτακτης ανάγκης για την άμβλυνση της πίεσης από τις ταχέως αυξανόμενες τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ανώτατου όριο τιμών για τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Τον Σεπτέμβριο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ σε 45% έως το 2030, από τον τωρινό στόχο του 32%.
Προσωρινά μέτρα για την άμβλυνση της κρίσης
Ο διαμοιρασμός των κερδών ορισμένων ενεργειακών εταιρειών θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όλες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειες, χαμηλότερου κόστους, καταλήγουν να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. “Είναι δίκαιο να πούμε ότι πρέπει να παρέμβουμε για να αναδιανείμουμε ορισμένα από αυτά τα κέρδη”, είπε ο Πέτερσεν.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς ενδέχεται να αποθαρρύνει τις ιδιαίτερα αναγκαίες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Φοβάμαι πως αν [οι επενδυτές] διαισθανθούν ότι οι πολιτικοί παρεμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο στην αγορά, θα στερηθούν της αναγκαίας σταθερότητας στις μεσοπρόθεσμες αποφάσεις τους”.
Κατά τη γνώμη του, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αγοράσουν προμήθειες φυσικού αερίου από κοινού αντί να υπερμειοδοτούν η μία την άλλη, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Ο Δανός ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. “Πολλά πρέπει να ειπωθούν για τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης, της ανακαίνισης κτηρίων, γιατί είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Μπορείς να αλλάξεις παράθυρα, να μονώσεις το σπίτι σου – πολύ πιο γρήγορα από το να φτιάξεις ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο”.
Ενεργειακές τιμές και κλιματικές φιλοδοξίες
Η άνοδος των ενεργειακών τιμών είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να διαφοροποιεί τις ενεργειακές της πηγές και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, τόνισε ο Πέτερσεν.
“Το αίσθημα αυτό του επείγοντος, αυτή η κρίση δεν μπορεί να οδηγήσει παρά μόνο στην ενίσχυση των [κλιματικών] φιλοδοξιών μας, καθώς δεν θέλουμε να απεξαρτηθούμε μόνο από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας αλλά από τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα”, είπε.
Τάχθηκε επίσης κατά της επένδυσης δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα ορυκτών καυσίμων που μπορεί να καταστούν περιττά με την πρόοδο της στρατηγικής της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία.
“Αναγνωρίζω πλήρως τα ζητήματα του βραχυπρόθεσμου εφοδιασμού και είμαι πραγματιστής ως προς το τι υπάρχει εκεί έξω και πώς μπορούμε να εφοδιαστούμε, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην εγκλωβιστούμε σε υποδομές ορυκτών καυσίμων που δεν θα χρειαστούμε επειδή θέλουμε, μακροπρόθεσμα, να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα”.