• Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στην άμυνα και τις οικονομικές σχέσεις
• Ανάγκη για διατλαντικό προβληματισμό σχετικά με τα διδάγματα από το Αφγανιστάν
• Δημιουργία «Διατλαντικού Πολιτικού Συμβουλίου» για συστηματική διαβούλευση και συντονισμό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας
Σε ψήφισμα σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την εκ νέου δέσμευση των ΗΠΑ στην πολυμερή προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες, καθώς αυτό προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για εκ νέου συνεργασία, σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ.
Η έκθεση τονίζει ότι, με την εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας, η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να ηγηθεί μαζί με τις ΗΠΑ, προωθώντας παράλληλα τη στρατηγική αυτονομία της στον τομέα της άμυνας και των οικονομικών σχέσεων ως μέσο για την επιδίωξη των δικών της νόμιμων συμφερόντων στη διπλωματία, την οικονομία και την ασφάλεια.
Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση για την Κίνα
Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν τομείς πιθανής συνεργασίας και καλύτερου συντονισμού για την Κίνα ώστε να αποφευχθούν οι διατλαντικές εντάσεις. Επισημαίνουν επίσης τις τριβές που ακολούθησαν την έγκριση της τριμερούς συμφωνίας ασφάλειας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας, γνωστής ως «AUKUS», η οποία συνήφθη χωρίς διαβούλευση με τους συμμάχους της ΕΕ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδικό και τον Ειρηνικό, το Κοινοβούλιο διευκρινίζει ότι ο συντονισμός με τις ΗΠΑ για την Κίνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ και στα στενά της Ταϊβάν.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ως θετική εξέλιξη την εναρκτήρια σύνοδος του Συμβουλίου Εμπορίου & Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τις εντάσεις οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν με ανοικτό και ειλικρινή τρόπο.
Διδάγματα από το Αφγανιστάν και μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και στα Δυτικά Βαλκάνια
Εκφράζοντας τη λύπη του για τη βίαιη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, το Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση για βαθύ διατλαντικό προβληματισμό σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αποστολή στο Αφγανιστάν για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της χρηστής διακυβέρνησης παγκόσμια. Οι διατλαντικοί εταίροι θα πρέπει να συνεργαστούν με όλους τους γείτονες του Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή θέση του αφγανικού λαού που αναζητά καταφύγιο εκεί και πρέπει να λάβει βοήθεια.
Η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Ζητούν ακόμη συντονισμό και σε αυτό αλλά και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και προτείνουν τη δημιουργία ενός Διατλαντικού Πολιτικού Συμβουλίου (TPC) υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και με υποστήριξη μέσω τακτικών επαφών σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού.
Δηλώσεις
Ο εισηγητής Tonino Picula (Σοσιαλιστές, Κροατία) δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δεν θα μπορούσε να έρθει σε καταλληλότερη στιγμή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ανανεωμένη και ενισχυμένη διατλαντική εταιρική σχέση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Μερικές από αυτές μας ήταν ήδη γνωστές και άλλες είναι μέρος μιας νεότερης παγκόσμιας δυναμικής. Χωρίς καμία αμφιβολία, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πλησιέστερος και σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ. Πιστεύω ότι μια στρατηγικά αυτόνομη Ένωση θα ήταν ο καλύτερος εταίρος για τις ΗΠΑ.»
Το ψήφισμα εγκρίθηκε την Τετάρτη 6-10-2021 με 550 ψήφους υπέρ, 83 κατά και 55 αποχές.